חדשות

מחוק גולדווטר עד דונלד טראמפ: על גבולות הדיון בכשירותם הנפשית של פוליטיקאים

לפסיכיאטרים האמריקאים אסור לפרסם חוות דעת מקצועיות על מצבם הנפשי של אנשים שלא בדקו; באחרונה דנו חברי האיגוד הפסיכואנליטי האמריקאי בסוגיה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ."ה-WHO כשל בניהול התפשטות נגיף הקורונה בעולם" (צילום: אילוסטרציה)

לאחרונה הופיעה באתר ידיעות הרפואה STAT (המתרכז בחידושים בתחום מדעי הרפואה, מקבוצת ה-Boston Globe) ידיעה האומרת כי "קבוצה פסיכיאטרית מתירה לחבריה לפרסם הערות על מצבו הנפשי של דונלד טראמפ" וכי מדובר בהחלטה "המשנה נורמות של עשרות שנים" – על פיהן נאסר על מומחים בתחום בריאות הנפש לאבחן באבחנות פסיכיאטריות דמויות ציבוריות.  (החוק האתי הקיים בארה"ב מכונה "חוק גולדווטר", ועל פיו אין לפרסם חוות דעת מקצועיות בתחום הנפשי אודות אישים פוליטיים.)

ראו את הכתבה, "Psychiatry Group says members can comment on Trump's Mental Health" המצוטטת גם ב-Scientific American:
https://www.scientificamerican.com/article/psychiatry-group-says-members-can-comment-on-trump-rsquo-s-mental-health/?WT.mc_id=SA_WR_20170726

מדובר במכתב בדוא"ל שנשלח ב-6.7.17 לחברי האיגוד הפסיכואנליטי האמריקאי (ה-American Psychoanalytic Association – ApsaA, המונה כיום כ-3,500 חברים, רק חלקם פסיכיאטרים) בעקבות משאל שנערך בקרב חברי הועד המייעץ של איגוד זה.

אלה נשאלו שתי שאלות: האם על ה-APsaA לעסוק בנושאים חברתיים-פוליטיים - אך לא באישים פוליטיים ספציפיים - והאם יש לערוך משאל בין כל חברי האיגוד לגבי השאלה אם על האיגוד הפסיכואנליטי האמריקאי להביע דעה פומבית על אישים. בעקבות משאל זה החליט הועד המנהל שלא לקיים משאל בקרב כלל החברים. המשך ההודעה גרם לבלבול מסויים: מצד אחד – הותר לחברים כבודדים להביע דעה על אישים פוליטיים; מצד שני נכתב כי "עמדת ה-APsaA לגבי חוק גולדווטר (Goldwater Rule) מחייבת רק את חברי האיגוד"; ומצד נוסף: "ה-APsaA אינו רואה בהתבטאויות פוליטיות של חבריו עניין אתי", וכי "הקוד האתי (של ה-APsaA) נוגע לעיסוק הקליני – ולא להתבטאויות ציבוריות".

מבולבלים? כנראה בצדק.

על מנת להבהיר את הדברים, פירסם ה-APsaA בתאריך 25.7.2017 הודעה לעיתונות בנושא, שכותרתה: "גילוי דעת מאת האיגוד הפסיכואנליטי האמריקאי על "חוק גולדווטר" (American Psychoanalytic Association Statement on “Goldwater Rule”).

וזאת לשון גילוי הדעת: "ה-APsaA הינו איגוד בריאות נפש מקצועי אוטונומי המייצג פסיכואנליטיקאים מכל מקצועות בריאות הנפש והאקדמיה. חברינו כוללים פסיכיאטרים, פסיכואנליטיקאים, פסיכולוגים, פסיכותרפיסטים, ועובדים סוציאליים.

בדוא"ל לחברי האיגוד, הנהגתנו לא עודדה חברים להתריס כלפי "חוק גולדווטר", שהינו חלק מהקוד האתי של ארגון בריאות נפש שונה – האיגוד הפסיכיאטרי האמריקאי (APA). הוצגה עמדה אתית המייצגת את נקודת מבטם של פסיכואנליטיקאים. שדה הפסיכואנליזה נוגע בכל הקשת של ההתנהגות האנושית, ולתחושתנו – תפישותינו והבנותינו הינן ברות השמה ובעלות ערך להבנה של טווח רחב של התנהגויות אנושיות ותופעות חברתיות.

עמדתנו המוצהרת בעניין הערות על דמויות צבוריות הינה זמינה כאן [הפנייה לנייר עמדה משנת 2012: "Position Statement Regarding Psychoanalysts’ Providing Commentary on Public Figures"].

חלק מחברי האיגוד הפסיכואנליטי האמריקאי הינם פסיכיאטרים, וכמה מהם חברים ב-APA וארגונים מקצועיים אחרים. כל חבר של איגוד מקצועי אחראי למלא אחרי הקודים האתיים של כל ארגון שהוא שייך אליו. ה-APsaA לא הביע עמדה כלשהי שפוגעת בחוקים הפנימיים ובסמכות של ארגון אחר."

ברי גולדווטר (מקור: ויקיפדיה)

כאמור - "חוק גולדווטר", הינו הכינוי שניתן לסעיף בקוד האתי המחייב את עשרות אלפי חברי האיגוד הפסיכיאטרי האמריקאי, האוסר על אבחון נפשי של אישים – שכמובן לא נבדקו על ידי המאבחנים.  שמו ניתן לו בעקבות "אבחונים" שנעשו אודות המועמד הרפובליקאי לבחירות לנשיאות (בשנת 1964) בארי גולדווטר, ובעקבות תביעה משפטית של גולדווטר בעניין. סעיף זה נקבע בשנת 1973, ואושרר לאחרונה ע"י ועדת האתיקה של ה-APA בתאריך 16.3.2017.

כלומר: לפסיכיאטרים האמריקאים אסור לפרסם חוות דעת מקצועיות על מצבם הנפשי של אנשים שלא בדקו - כולל עצם ההתייחסות לבריאותם או העדר בריאותם הנפשית.

לדברי נשיאת ה-APA, מריה אוקואנדו (Maria A. Oquendo, MD, PhD), עריכת חוות דעת כזאת פוגעת בחובה לערוך בדיקה בהסכמה, פוגעת ביושרה ובמקצועיות הבודקים והמקצוע, ואף גורמת לסטיגמטיזציה של הסובלים ממחלות נפש.

הדיון בועדת האתיקה של ה-APA היה דיון מעמיק בנושאים שונים הקשורים לשאלה הנדונה, לרבות עקרון חופש הדיבור, החובה האזרחית, עקרונות מתן חוות דעת משפטיות, ועקרון טרסוף.

חילופי הדברים האחרונים נוספים להתבטאויות של מספר פסיכיאטרים ופסיכואנליטיקאים אמריקאים אשר הביעו - כבודדים או כקבוצות - דעה מקצועית על כשירותו הנפשית של דונלד טראמפ.

נושאים קשורים:  חדשות,  סקירה,  דונאלד טראמפ,  חברי האיגוד הפסיכואנליטי האמריקאי,  APsaA
תגובות
אנונימי/ת
03.08.2017, 21:24

מדובר בכלל בשאלה ציבורית-פוליטית , ולא בשאלת היכולת ואפשרות איבחון קליני.
בוודאי שניתן לאבחן במידה רבה מאוד פוליטיקאים כאלה או אחרים ע"פ התנהלותם ,
והאינפורמציה המפורטת עליהם בחשבונות הפייסבוק ובטוויטר שלהם -- אבל למה לפסיכיטרים להסתבך , בעידן של רדיפת בצע . FAKE NEWS והתדרדרות
מוסרית כללית , הפסיכיאטרים הרי לא פריארים וגם לא מתקני עולם - רחמנא ליצלן .
לא ככה חיים קנובלר ?