מגזין

מה היה קורה לו רופאים היו מודעים לעלויות הטיפול?

מחקר בארה"ב מצא כי רופאים לא שינו את היקף הבדיקות והטיפולים שרשמו למטופליהם אפילו אם ארגון הבריאות שבו עבדו יידע אותם על עלותם

רופא, מרשם לתרופות (צילום: אילוסטרציה)

רוב הרופאים אינם מודעים לעלות המדויקת של התרופה שהם רושמים או של הבדיקה אליהם הם מפנים את המטופלים שלהם. על רקע מחירי התרופות העולים והעלות הגוברת של בדיקות רפואיות, תהו חוקרים מה היה קורה לו הרופאים היו יודעים בדיוק כמה עולה כל טיפול או כל בדיקה.

התשובה, לפחות לגבי אוכלוסיית הרופאים בארה"ב שנבדקה במחקר בנושא, היא שלא היה קורה כלום.

במציאות, מצאו חוקרים, ידיעת מחיר הבדיקה או הטיפול לא הביאה את הרופאים לחסוך על גבם של החולים על ידי רישום פחות בדיקות או טיפולים. יתרה מכך, המחקר מצא כי ישנם רופאים שבעבורם הידע לגבי עלויות ומחירים היתרגם לרישום יותר תרופות ולהפניית מטופלים ליותר בדיקות.

המחקר שבחן את הנושא פורסם באפריל השנה בכתב העת JAMA Internal Medicine. במחקר היו מעורבים כ-100 אלף מטופלים, יותר מ-140 אלף אשפוזים בבתי חולים וכן נבדקה התפלגות אקראית של בדיקות מעבדה.
בעת שרופאים שהששתפו במחקר מילאו את הטפסים האלקטרוניים להזמנת בדיקה או רישום תרופה, מחציתם קיבלו על הצגים מידע לגבי העלות. המחצית האחרת לא קיבלה את המידע הזה.

ארגוני בריאות בארה"ב מנסים לחסוך בעלויות, בין השאר על ידי יידוע הרופאים לגבי עלות הבדיקות אליהן הם שולחים את המטופלים

הנחת העבודה של החוקרים הייתה, כי כאשר הרופאים בקבוצה הראשונה שנטלה חלק במחקר יידעו מה המחיר של תרופה או של בדיקה, תחול ירידה במספר התרופות והבדיקות שיירשמו למטופלים.

אלא שזה לא קרה. לאורך תקופה של שנה, שבה התנהל המחקר, לא חלו שינויים עקביים ובעלי משמעות בהתנהגות הרופאים. כלומר - ידיעת המחיר לא השפיעה על החלטותיהם. מחקר דומה שבוצע בתחילת השנה לגבי רופאי ילדים ושפורסם בכתב העת Pediatrics הגיע למסקנות דומות.

כפי שכתב בנושא פרופ' אהרון קרול ב"ניו יורק טיימס", יש לציין שמחקרים ישנים יותר שנעשו בנושא דווקא הגיעו למסקנה ההפוכה - לפיה התנהגות הרופאים מושפעת מידיעת מחיר התרופה, הטיפול או הבדיקה. אבל הוא ציין כי כמה ממחקרים אלו סבלו מבעיות מתודולוגיות. הנושא עלה לכותרות מכיוון שארגוני בריאות בארה"ב מנסים לחסוך בעלויות, בין השאר על ידי יידוע הרופאים לגבי עלות הבדיקות אליהן הם שולחים את המטופלים.

פרופ' קרול, מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת אינדיאנה, כתב כי בשנת 2007 פורסמה סקירה סיסטמטית שהדגימה באופן ברור כי רופאים מתעלמים ממחירי תרופות. ברוב המקרים, אם הם נשאלים, הם מספקים הערכת-חסר לגבי מחירי תרופות יקרות והערכת-יתר, אפילו מוגזמת לעתים, לגבי התרופות הזולות. הם אפילו לא מבינים לגבי הפער בטווח המחירים.

ד"ר קרול גם ציטט מחקר מ-2015 שהגיע למסקנה שרצוי לחנך רופאים למתן טיפול רפואי ברמה גבוהה, אבל שעליהם להיות מודעים לעלויות. "חינוך הרופאים בעניין הזה צריך להיות הרבה יותר הוליסטי", כתב ד"ר קרול במאמרו, "הרופא צריך לפעול בסביבת-עבודה תומכת, אבל ההתמקדות אך ורק בידיעת העלויות איננה מספקת. הסיבות מדוע רופאים מפנים מטופלים לבדיקות אינן רק כספיות והמאמצים להשפיע על התנהגותם המקצועית צריכים לבטח להיות הרבה יותר אינפורמטיביים".

לדבריו, "ניסיון של ארגון רפואי להתמקד רק באספקת מידע על העלויות, כשמדובר ברופאים, יהיה מוטעה. לעתים טיפול מסוים, גם אם הוא יקר יותר, הוא 'שווה' יותר מבחינת האפקט. על הרופאים להתמקד בהערכת ערכו של הטיפול, איכותו ותוצאותיו, יחסית לעלות. ברור שקשה להגדיר ערך לעומת מחיר, אבל מדד זה יהיה עבור הרופאים והמטופלים שלהם יותר משמעותי".

נושאים קשורים:  מגזין,  מחיר,  תרופות,  מרשם,  חברות התרופות
תגובות