חדשות

נחתם: מבוטחים בקופות החולים יוכלו לבחור לקבל טיפול בכל בית חולים ממשלתי באזורם

כך נקבע בהסכמי ההתחשבנות של משרד הבריאות מול קופות החולים, שנחתמו בסוף השבוע; משרד הבריאות: "מהלך אדיר לטובת מערכת הבריאות בישראל"; טרם הושלם המשא ומתן עם קופת חולים "מאוחדת", ומנכ"ל הקופה מותח ביקורת על התנהלות המשרד; ההסכם אינו כולל את "אסותא" אשדוד

מנחת בית החולים איכילוב. (מקור: ויקיפדיה)

משרד הבריאות הודיע בסוף השבוע, כי חתם על הסכמי התחשבנות עם שלוש קופות חולים - "שירותי בריאות כללית", "מכבי שירותי בריאות" וקופת חולים "לאומית". ההסכם נחתם מול חטיבת המרכזים הרפואיים הממשלתיים שקמה במשרד הבריאות, ושמוגדרת מעתה כבעלים וכגוף המנהל של 24 המרכזים הרפואיים הממשלתיים. שר הבריאות יעקב ליצמן הבטיח כי בקרוב ייחתם הסכם גם עם קופת חולים "מאוחדת", אולם היום תקף מנכ"ל הקופה את התנהלות משרד הבריאות בעניין.

הסכמי ההתחשבנות החדשים יאפשרו למבוטחים לקבל מקופת החולים שלהם הפנייה (טופס 17) לכל בית חולים ממשלתי באזורם, ולא בהכרח רק לזה שלקופה יש הסכם אתו, כפי שהיה נהוג עד היום. המשא ומתן על חתימת הסכמי התחשבנות לשלוש השנים הקרובות בבתי החולים הכלליים והגריאטריים התנהל במשך כמה שבועות.

משרד הבריאות הגדיר את ההסכם עם הקופות "מהלך אדיר לטובת מערכת הבריאות בישראל". הוא אמור לשפר את המענה הרפואי והטיפולי הניתן למבוטחי הקופות במרכזים הרפואיים הממשלתיים. הוא יאפשר "ממשק עבודה משתף יותר" עם הקופות ו"שירות טוב יותר לאזרח על ידי הרחבת אפשרויות הבחירה ושמירה על רצף הטיפול".

לפי ההסכמים, בעת קבלה לאשפוז יופיע ברשימות מספר הטלפון של הרופא המטפל מהקופה כדי שרופאי בית החולים יוכלו לפנות אליו

משרד הבריאות מסר, כי מעבר לסעיפים הכלכליים נכללים בהסכם גם סעיפים רפואיים טהורים, שמטרתם שיפור השירות הרפואי שניתן למטופלים ברצף הטיפולי שבין בתי החולים לקופות החולים, וזאת "מתוך ראיית המטופל במרכז כמוטיב המרכזי במדיניות משרד הבריאות". בשלב זה לא הסתיים המו"מ עם "לאומית" לגבי אזור הצפון.

על פי ההסכם, מבוטחי הקופות במרכז הארץ ובדרום יוכלו לבחור באיזה בית חולים ממשלתי לקבל את הטיפול: "איכילוב", "שיבא", "וולפסון", "אסף הרופא" או "ברזילי". מבוטחי "כללית" ו"מכבי" בצפון  יוכלו לבחור מבין "רמב"ם", "בני ציון", "נהריה", "חדרה", "זיו" ו"פורייה".

עוד סוכם, כי "איכילוב" ו"שיבא" יקבלו מעתה הנחה נמוכה יותר בתשלום מהקופות בעד יום אשפוז של מבוטח, אך ייהנו מיותר מטופלים מהפריפריה. ההסכם גם קובע, כי בעת קבלה לאשפוז יופיע ברשימות מספר הטלפון של הרופא המטפל מהקופה כדי שלגבי כל שאלה ולהתייעצות, יוכלו הרופאים בבית החולים ליצור קשר מהיר עם אותו הרופא. ברוב המקרים מדובר ברופאי משפחה.

"ישראל היום" דיווח, כי ההסכם לא כולל את "אסותא" אשדוד, לאחר שקיבל פטור ממשרד הבריאות מהסכמים הכוללים הנחות לקופות. הקופות ייאלצו לשלם מחיר מלא בעד אשפוז או הפניה אליו.

"ישראל היום" דיווח, כי ההסכם לא כולל את "אסותא" אשדוד, לאחר שקיבל פטור ממשרד הבריאות מהסכמים הכוללים הנחות לקופות

כבר בתחילת השנה הודיע השר ליצמן שבכוונתו לשנות את הסדרי הבחירה הקיימים על מנת לווסת את התורים הארוכים לניתוחים. במערכת הבריאות הציבורית. על-פי התכנית: מטופל הנדרש לעבור ניתוח דחוף יוכל לבחור בית חולים אחר מזה שנקבע לו - אם משך ההמתנה להליך יהיה יותר מ-30 יום. בניתוחים לא דחופים, המטופל יורשה לבחור בית חולים הנותן לו תור הקצר ב-60 יום לפחות מזה שהוצע לו על ידי בית החולים שיש לקופה הסכם עמו.

שר הבריאות ליצמן בירך על המהלך: ״אני שמח שהקופות ובתי החולים קיימו עבודה משותפת עם החטיבה - ואני שמח שההסכם נחתם. עדיין לא נאמרה המילה האחרונה ובקרוב ייחתם גם ההסכם עם הקופה הרביעית (מאוחדת)".

משה בר סימן טוב מנכ"ל המשרד הוסיף: "אני מברך את החטיבה הממשלתית לבתי החולים על פעולה אפקטיבית בשיתוף פעולה מלא עם הקופות".

מנכ"ל מאוחדת מבקר את משרד הבריאות

למרות הצהרתו של ליצמן, מנכ"ל קופת חולים "מאוחדת" זאב וורמברנד תקף במכתב ששיגר לבר סימן טוב את מתווה ההסכם לשינוי הסדרי ההפניות של מבוטחים. לפי דיווח היום (ב') ב"כלכליסט", וורמבנד ביקר את דרישת המשרד להתחייבות להמשיך ולקנות בשלוש השנים הקרובות שירותי בריאות באותם היקפים מחמישה בתי החולים הממשלתיים הראשונים הנכללים בהסכמים.

מנכ"ל מאוחדת טוען, כי במקום שתינתן לקופה גמישות לבחור לאן להפנות את מבוטחיה - עליה לשמור על היקפים מווסתים ודומים לאלו שהיו לקופה ב־2016. בדרך זו, מציין "כלכליסט", המשרד - שבתי החולים הממשלתיים נמצאים בבעלותו  - מסוגל למעשה להבטיח שהיקף הרכש שאותו קונה הקופה מבתי החולים, יישאר דומה בשנים הקרובות, מבלי שמוסד אחד יקבל יותר מאחר.

"גישת משרד הבריאות", כתב מנכ"ל "מאוחדת" לפי הדיווח, "יוצרת יחסי כוחות לא הוגנים ולרעת הקופה, עד כדי ניצול לרעה של כוחו המונופוליסטי של משרד הבריאות. משרד הבריאות מנצל את כוחו על 'מאוחדת' שבניגוד לקופות הגדולות (כללית ומכבי) אין לה חלופות של בתי חולים משלה. הדבר מעצים את היתרון של הקופות הדואו-פוליסטיות".

"בעוד שלשתי הקופות הגדולות, כללית ומכבי", ציין עוד וורמברנד, "יש אפשרות לנייד מבוטחים לבתי חולים שלהן – הקופות הקטנות אינן מסוגלות לעשות זאת וההסכם החדש אף מונע מהן גמישות ביכולת לבחור לאן לנתב את מבוטחיה".

תגובת משרד הבריאות: "המו"מ עם כלל הקופות מתנהל בתום לב. המו"מ עם מאוחדת טרם הבשיל, אך ימשיך להתקיים".

נושאים קשורים:  חדשות,  משרד הבריאות,  חטיבת בתי החולים הממשלתיים,  שירותי בריאות כללית,  מכבי שירותי בריאות,  קופת חולים לאומית
תגובות
אנונימי/ת
19.06.2017, 14:39

יהיה "מהלך אדיר" (כהגדרת משרד הבריאות..) כאשר כל אזרח במדינה יוכל לבחור לקבל טיפול בכול אחד מבתי החולים , לא רק באיזור מגוריו.

אנונימי/ת
20.06.2017, 08:04

כאשר יש בית חולים שיש בו שירות מיוחד, ניתן כבר היום לקבל טיפול גם אם לקופה אין הסכם איתו וגם אם זה לא באזור מגורים.
לא תמיד צריך לחפש דברים רעים- המהלך שבצעו בהחלט טוב ומשמעותי

אנונימי/ת
20.06.2017, 14:07

לא חיפשתי דברים רעים. בוודאי שזה מהלך חיובי , אבל עדיין לא שיוויוני בכלל בין אזרחי המדינה. להגדיר זאת כ"מהלך אדיר" זו הגזמה. תחשוב/תחשבי על אזרח מהצפון ,שברור לו שיש מחלקה מסויימת טובה במיוחד במרכז, שם יש לו סיכויים טובים בהרבה לקבל מענה יעיל לבעייתו הרפואית. אין לו בד"כ ברירה במסגרת ה'מהלך האדיר' כהגדרת מש' הבריאות, אלא לפנות באופן פרטי לאותם מומחים שנמצאים בבית החולים במרכז. נכון שיש מקרים חריגים שקופת החולים תאשר פנייה לבית חולים שלא באיזור המגורים, אבל אלו מקרים חריגים במיוחד.,ותלוי מאוד ברצון , באכפתיות או בעיקשות של רופא מסויים.

אנונימי/ת
20.06.2017, 15:19

כמו שאמרתי - אם יש שירות עם מומחיות מיוחדת , יקבל הפניה לבית חולים אחר. כאשר זה לא המצב, מהיכן בדיוק הידע על מחלקה "טובה במיוחד"? לרוב זה שמועות חסרות בסיס.
מעבר לכך - הבעיה שאתה מדבר עליה (חוסר שיוויון בין אזורים בארץ) היא כבר עניין מסוג אחר, שהפתרון שלו צריך להיות ע"י הרחבת השירותים בפריפריה והנגשתם. להגיד לחולים מהצפון ללכת למרכז זו ממש לא דרך לפתור אי שיוויון. אם כבר להפך, זה ירק יחריף את הבעיה ויוריד את המוטיבציה לפתח את הפריפריה.

אנונימי/ת
20.06.2017, 15:52

נראה שאתה מתגורר במרכז ו/או שנמנה על צוות רפואי, כך שלך קל יותר .. מהיכן בדיוק הידע? גם לאזרח הפשוט יש לעיתים ערוצי מידע מהימנים על איפה עדיף לקבל טיפול. זה לא רק עניין של יש שירות כזה במקום המגורים, או שיש רק באיזור אחר.
זה עניין של רמת השירות, נסיון, מירב ומיטב הרופאים הנותנים את השירות. ואם אתה היית יודע, למשל, שסיכוי גבוה יותר של אדם היקר לך לקבל טיפול מקצועי מוצלח וברמה גבוהה במיוחד ,כולל גם איכות חיים טובה יותר לאחר מכן- היית עושה הכול כדי להגיע למקום המתאים, גם אם זה לא באיזור מגוריך. זה לא סותר את העובדה שיש רופאים מצויינים גם בצפון ובדרום.

19.06.2017, 20:22

מהלך אדיר
האיש בחליפה השחורה עולה על כל הציפיות

אנונימי/ת
19.06.2017, 23:54

כמה טוב שיש בבאר שבע כ"כ הרבה בתי חולים לבחור מהם....

אה... בעצם אין

היי. מהלך לא ישים!