חדשות

יו"ר הר"י: מי שהעלה הרעיון ליבא רופאים מחו"ל כדי לטפל בשובתי רעב צריך להתבייש

פרופ' אידלמן אמר את הדברים לאחר דיווחים כי השר לביטחון הפנים גלעד ארדן שוקל (בתמונה) להביא לישראל רופאים זרים כדי שיזינו בכפייה עצירים ואסירים ביטחוניים שובתי-רעב, על רקע סירובה של הר"י לבצע את ההליך בשל אמנות בינלאומיות והחשש ממות מטופלים

השר לביטחון פנים, גלעד ארדן (צילום: אורי לנץ / פלאש 90)

יו"ר ההסתדרות הרפואית, פרופ' ליאוניד אידלמן, הביע בסוף השבוע (ו') תדהמה מהדיווחים על כך שהשר לביטחון פנים, גלעד ארדן, שוקל ליבא רופאים זרים מחו"ל כדי להסתייע בהם להזין בכפייה עצירים ואסירים ביטחוניים שובתי-רעב.

ההסתדרות הרפואית הביעה בשנים האחרונות סירוב לקחת חלק בהזנה בכפייה של עצירים, כפי שדורש המשרד לביטחון הפנים, בנימוק שהדבר מנוגד לאמנות בינלאומיות עליהן היא חתומה והתהליך נחשב לעינויים ועלול להוביל למות האסיר.

לפי דיווח ב"מעריב" ביום שישי, אמר פרופ' אידלמן: "זה רעיון הזוי ולא ישים. אנחנו נפעל לטרפד מהלך כזה בכל דרך העומדת לרשותנו. יש לנו ארגז כלים גדול מאוד לפעול כנגד זה". לדבריו, "זה בזיון לנסות לעשות את הדבר הזה מבחינת האתיקה הרפואית, שהיא חד-משמעית. חובה על כל רופא להתנגד למהלך שכזה ולעשות מאמץ כדי למנוע את הכיוון הזה ולא להשתתף בכך. אם אמנם יגיעו רופאים מחו"ל שייבאו אותם לישראל ממדינות אחרות, ללא רישיון לעסוק ברפואה במדינת ישראל, הם עלולים להתחיל להפעיל כאן אמצעים שעלולים לגרום נזק גדול ואפילו למוות של המטופלים".

לפי הדיווחים, הכוונה היא לבצע את פעולת ההזנה בכפיה במרכז רפואי של שירות בתי הסוהר - כדי להתגבר ולעקוף את ההתנגדות הנחרצת של הר"י

פרופ' אידלמן הוסיף: "הסתדרות הרפואית לא תיתן שזה יתרחש בישראל של המאה ה-21. המדינה צריכה לסמוך רק על הרופאים שלה ולא לאיים ברעיונות הזויים. אני שב ומדגיש: זה רעיון הזוי שלא היה צריך בכלל להעלותו ומי שהעלה את הרעיון - צריך להתבייש בכך".

בסוף השבוע דווח ב"חדשות ערוץ 2", כי כבר החלו מגעים ראשוניים עם מדינה ספציפית במטרה לקדם הבאת הרופאים מחו"ל. בחלק מהדיווחים הוזכר כי המדינה היא הודו. לפיהם, הכוונה היא לבצע את פעולת ההזנה בכפיה במרכז רפואי של שירות בתי הסוהר - כדי להתגבר ולעקוף את ההתנגדות הנחרצת של הר"י.

ברקע הדברים עומדת שביתת רעב מקיפה של כ-850 עצירים ביטחוניים ואסירים ביטחוניים, שעמה מתמודד המשרד לביטחון פנים. העצירים מסרבים לקבל תזונה או טיפול, והם מטופלים בשלב זה במתחמים רפואיים שנפתחו בתוך כתלי מתקני המעצר ובתי הכלא. משרד הבריאות אישר העברת ציוד רפואי מצה"ל ומד"א ומגורמי רפואה נוספים לארבעה בתי כלא בדרום הארץ, בהם שוהים רוב שובתי הרעב. בכל אחד מהם נפתח מתחם אשפוז שבו 60-80 מיטות.

שירות בתי הסוהר הודיע, כי יעשה כל מאמץ מבחינתו כדי להימנע מהובלת אסירים שובתי רעב לבתי החולים האזרחיים. ואולם, עם התקדמות שביתת הרעב וההשלכות הגופניות שלה, ייתכן שייאלץ לעשות זאת.

ועדת האתיקה של הר"י נגד משרד הבריאות

כדי להתכונן לטיפול בשביתה העביר משרד הבריאות הנחיה לבתי החולים, לפיה על הרופאים שיסרבו לטפל באסירים שובתי רעב בכפייה למצוא רופא אחר שיסכים לעשות זאת. "הארץ" דיווח בסוף השבוע, כי מכתב ההנחיות "נועד לרענן את הנהלים הקיימים לטיפול באסירים שובתי רעב", אולם הוא זכה לביקורת חריפה מהוועדה לאתיקה של הר"י. על המכתב חתומה מנהלת האגף לרפואה כללית במשרד הבריאות, ד"ר סיגל ליברנט.

על-פי הדיווח, במכתב מופיעה הנחייה לפיה "על רופאים המסרבים לטפל בשובתים בניגוד לרצונם, מוטלת האחריות למצוא להם מחליפים". למעשה, מעיר העיתון, נדרש רופא שמסרב לפעול בניגוד למצפונו, למצוא רופא אחר שיסכים לעשות זאת. במקביל, הונחו בתי החולים "להפעיל צוות שינסה לשכנע את האסירים לקבל את הטיפול והמזון. ניתן לבצע התערבות רפואית במקרים שבהם שובת רעב הסיר את התנגדותו לטיפול, או שאיננו מסרב לו – במלים או בהתנהגותו".

ד"ר תמי קרני: "עד כה הרופאים בישראל לא פעלו בניגוד לכללי האתיקה. אני מאמינה שכך יהיה גם הפעם"

יו"ר הלשכה לאתיקה בהסתדרות הרפואית, ד"ר תמי קרני, אמרה בתגובה כי מדובר ב"התנהגות לא נאותה, שלא נעשה בה שימוש במקרים אחרים באתיקה הרפואית".

הטיפול באסירים שובתי רעב נחשב לנושא רגיש מאוד. בתי החולים משתדלים לרוב להימנע מכל פעולה שעלולה להתפרש כמנוגדת לאתיקה הרפואית, לזכויות אדם או כבעלת גוון פוליטי או מדיני. בשנים קודמות היו כמה מקרים שאסירים שובתי רעב הגיעו למצבים קשים מבחינה רפואית, אך הם נותרו בחיים מבלי שקיבלו טיפול בכפייה. הם זכו לתמיכה רפואית מסוימת שהתקבלה אצלם בהסכמה לאחר יצירת יחסי אמון בין האסירים שובתי הרעב לצוות רפואי.

ועדות אתיקה בבתי החולים הן שמקבלות, במצבים מסוימים, החלטות רפואיות בדבר סוג הטיפול שיש לתת בניגוד לרצונו של שובת-הרעב, כלומר בכפייה. הדבר נעשה בהתאם לחוק זכויות החולה.

באוגוסט 2015 נכנס לתוקף תיקון בפקודת בתי הסוהר המעניק סמכות לנשיא בית משפט מחוזי או לסגנו למתן היתר לטיפול רפואי בכפיה. כמו כן, לפי ההנחיות החדשות ניתן לבצע התערבות רפואית גם במצבים שבהם האסיר לא יכול לבטא את הסכמתו או את התנגדותו לטיפול, למשל כשהוא במצב של בלבול או אבדן הכרה או במצב שעלול לגרום לו לנכות חמורה ובלתי הפיכה.

עוד נאמר בהנחיות משרד הבריאות שהופנו למנהלי בתי החולים הכלליים, כי מתן הטיפול בשובתי הרעב צריך להיעשות "תוך הישענות אל ועדת האתיקה של ההסתדרות הרפואית". הכוונה היא להתיר האכלת שובתי רעב "במקרים שבהם סביר כי המטופל ייתן הסכמתו לטיפול בדיעבד".

במקביל הונחו בתי החולים "להפעיל צוות שינסה לשכנע את האסירים לקבל את הטיפול והמזון. ניתן לבצע התערבות רפואית במקרים שבהם שובת רעב הסיר את התנגדותו לטיפול, או שאיננו מסרב לו – במלים או בהתנהגותו".

לגבי ועדת האתיקה הקיימת בכל בית החולים, הנחה משרד הבריאות כי "ניתן לכנס גם חלק מחבריה וכן באמצעות שיחות ועידה קוליות או וידיאו. החלטה של ועדת האתיקה המאשרת טיפול, למרות התנגדות המטופל – היא בגדר מתן רשות לטפל. כל החלטה בדבר מתן טיפול רפואי לאדם בזמן אמת היא החלטה קלינית של הרופא המטפל בשטח".

ד"ר קרני אמרה לעיתון: "לא חל שום שינוי בתפיסת העולם שלנו. כאשר חולה במצב כזה מאבד את היכולת להביע רצונו, הרופאים יפעלו לטובתו כדי שלא יאבד את חייו. כל מה שמסביב הוא לא במגרש של הרופאים, זה עניין פוליטי, מדיני או משפטי וזה איננה בעיה של הרופאים. עד כה הרופאים בישראל לא פעלו בניגוד לכללי האתיקה. אני מאמינה שכך יהיה גם הפעם".

פרופ' רוני גמזו, מנהל המרכז הרפואי "איכילוב", שכיהן עד לאחרונה כמנכ"ל משרד הבריאות, אמר לכלי התקשורת: "אני לא מתלהב מטיפול בכפיה. אמנם זו פרוצדורה שמתאפשרת על-פי האתיקה – אבל אנחנו במערכת הרפואית לא מורגלים בטיפול בכפיה. אין זו דרכנו".

נושאים קשורים:  חדשות,  שביתת רעב,  הזנה בכפייה,  הר"י,  יו"ר הר"י,  גלעד ארדן
תגובות
אנונימי/ת
07.05.2017, 07:50

זה אכן רעיון הזוי, אבל אם משרד הבריאות (שר + מנכ"ל) ישתפו פעולה , להר"י אין שום אפשרות לעשות דבר. לכן עדיף יהיה אם אידלמן ידאג לרופאים בישראל ולא לרופאי חו"ל או לאסירים.
באשר לעניין עצמו - הפתרון הטוב ביותר הוא לתת להם לרעוב למוות, תוך כדי השגחה במתקני השב"ס בלבד. ברגע שהם יראו שזה לא מזיז לנו- הם יפסיקו עם זה.

אנונימי/ת
08.05.2017, 21:15

לתת להם להרעיב את עצמם למוות ולחסוך מאיתנו את הוצאות הטיפול בהם ומימון שהייתם בכלא.

אנונימי/ת
09.05.2017, 18:04

אם אתה אכן רופא (?) משהו התבלבל בעולם הערכים שלך.
ראינו כבר רופאים בשנות ה40 של המאה הקודמת, שהפוליטיקה והמחויבות לאידאולוגיה גברה על ערכי האנושיות והחמלה.

אנונימי/ת
10.05.2017, 07:58

השוואות מטופשות לשואה הן לא רלוונטיות כאן, ובעיקר מעידות שאין לך טיעון ענייני. לא מדובר כאן על רופאים שמבצעים ניסויים אכזריים בקורבנות. מדובר כאן על אסירים שפוטים שבמקרה אחד מנסים להפעיל לחץ כדי להשיג את מטרותיהם, ובמקרה אחר משרתים פוליטית את חובב הטורטיות.
אנחנו מספקים להם אוכל, אבל אם הם כל כך רוצים לשבות- שישבתו. בכל רגע נתון שירצו להפסיק את השביתה , יקבלו מזון. אבל אם הם מחליטים לשבות עד המוות- זה בטח לא הבעיה שלנו. ולא יקרה שום אסון.

אנונימי/ת
11.05.2017, 22:38

ההשוואה לא הייתה לשואה- אלא לרופאים שהתגייסו לטובת המשטר הנאצי והמחויבות שלהם אידיאולוגיה גברה על האנושיות. זה בדיוק מה שאתה מייצג באמירה "לא הבעייה שלנו". זו גישה מתנשאת, גזענית ולא-יהודית. תתבייש.

אנונימי/ת
16.05.2017, 20:36

גם ההשוואה לרופאים שהתגייסו לטובת המשטר הנאצי לא במקום ומעידה עליך. התבייש אתה בעצמך!
זכותו של אדם להרעיב עצמו למוות בלי קשר להיותו ערבי או יהודי. ואין שום קשר לאידיאולוגיה של השלטון. להפך! גורמים בשלטון רוצים לבצע הזנה בכפיה.
מי שמתנשא , פטרוני, בנוסף כמו שזה נראה לא חכם במיוחד זה אתה.

אנונימי/ת
09.05.2017, 01:00

מלבד העובדה שרופא חייב לדבוק בעקרונות האתיקה - צריך לזכור שזהו מצג שווא - האכלה בכפיה היוותה עד כה הגורם העיקרי לתמותת אסירים משביתה- והיא הופסקה על ידי המדינה, כיון שהיה לזה מחיר תקשורתי כבד

אנונימי/ת
09.05.2017, 18:08

הזוי. לא שמעתי שהאכלה בכפייה גורמת למוות. האכלה מותרת כשהשובת מאבד את הכרתו ואינו כבר בר-שיפוט. רופא שיניח לחולה למות ברעב הוא מבחינתי רוצח, גם אם האדם מבקש את מותו.