חדשות

אות יקיר העיר באר שבע יוענק לפרופ' רון דגן מ"סורוקה"

פרופ' דגן, שנחשב לאחד מבכירי החוקרים בעולם בתחום המחלות הזיהומיות וחיסונים נגדן בילדים, יקבל היום (ד') את האות בטקס חגיגי

מפגש מדעי

פרופ' רון דגן, מומחה ברפואת ילדים, מחלות זיהומיות וחיסונים במרכז הרפואי-אוניברסיטאי "סורוקה", המשמש גם כמרצה וחוקר באוניברסיטת בן-גוריון, יקבל היום (ד') בטקס חגיגי את אות "יקיר העיר באר-שבע" לשנת 2017. עוד שישה אישים העוסקים בתחומים אחרים יקבלו את האות, וביניהם נשיאת אוניברסיטת בן-גוריון פרופסור רבקה כרמי, שהיא רופאת ילדים במקצועה.

פרופסור דגן, בן 70, סיים את לימודי הרפואה ב"הדסה" בירושלים. הוא החל לעבוד ב"סורוקה" כסטאז'ר והשלים בו את התמחותו ברפואת ילדים. הוא הקים בבית החולים "סורוקה" את היחידה הראשונה בישראל ואחת הגדולות בעולם למחלות זיהומיות בילדים, ועומד בראשה מזה כ-20 שנה, במהלכן גייס יותר מ-150 מיליון שקל למענקי מחקר שסייעו בין השאר לקליטת 100 עובדים - רופאים, אנשי מעבדה, אפידמיולוגים, רכזי מחקר, אחיות, סטודנטים ואחרים.

מחקריו החלוציים של פרופ' דגן קבעו קריטריונים להגדרת סיכון נמוך לזיהום חיידקי בקרב תינוקות רכים עם חום, ובזכות קריטריונים אלו מתאפשר, מאז ועד היום, לשחרר מדי יום ביומו אלפי תינוקות ברחבי העולם מחדרי המיון, ללא צורך באשפוז ובטיפול תרופתי תוך- ורידי, נמסר.

במהלך השנים סייע פרופ' דגן לגייס יותר מ-150 מיליון שקל למענקי מחקר שסייעו בין השאר לקליטת 100 עובדים במחלקה למחלות זיהומיות בילדים ב"סורוקה"

תרומתו של פרופ' דגן לרפואת הילדים בארץ ובעולם, נמסר בהודעה על הענקת האות, ניכרת גם במערך הארצי שהקים לשם מעקב אחר אלח דם חיידקי (בקטרמיה) ודלקת קרום המוח (מנינגיטיס) אצל ילדים בישראל. "בזכות מעקב רב-שנים זה גובש בישראל מסד נתונים, מן הטובים בעולם, ובעקבות זאת השתפרה מדיניות הטיפול במחלות קשות אלו והושפע מתן החיסונים נגדן בארץ ובמדינות אחרות. תודות לפעילות זאת גם הוכנסו חיסונים חדשים למערכת הבריאות בארץ - כמו חיסוני ילדים מפני המופילוס אינפלואנזה B ומפני פנוימוקוקוס - וזאת על יסוד הנתונים שנאספו", נכתב. פעולה זאת מנעה אלפי אשפוזים ומאות מקרי מוות בישראל, צוין.

פרופ' רון דגן (צילום: "סורוקה")

פרופ' רון דגן (צילום: "סורוקה")

בהודעה שפורסמה לרגל זכייתו באות, נכתב כי פרופסור דגן גם ידוע כמומחה בעל שם עולמי בכל הנוגע לזיהומים בדרכי הנשימה ובייחוד לתחלואת ילדים מחיידק הפנוימוקוקוס. "עבודותיו בתחומים אלו מצוטטות בעיתונות המקצועית בעולם, בכנסים בינלאומיים ומהוות בסיס מרכזי להתוויית במדיניות הטיפול במחלות הללו ולשם סדרת הפעולות הננקטות למניעתן".

פרופ' דגן הוא גם אחד החוקרים המובילים בעולם בתחום דלקות אוזניים אצל ילדים. אחת הגישות החשובות בעולם לטיפול בדלקות אוזניים של ילדים פותחה על יסוד מחקריו. עד היום פירסם יותר מ-500 מאמרים העוסקים בתוצרי מחקריו הקליניים והבסיסיים.

פרופ' דגן הוא חבר בכיר בוועדות ארגון הבריאות העולמי הקובעות את ההמלצות לחיסון לילדים - חיסון שהביא להקטנת התחלואה והתמותה בקרב ילדים ובקבוצות גיל אחרות. תרומתו מכרעת, ברמה העולמית, להקטנת התחלואה והתמותה והוא מחלוצי חקר החיסון נגד צהבת מסוג A. בזכותו הייתה ישראל למדינה הראשונה בעולם שהכניסה חיסון זה לשגרת חיסוני הילדות - פעולה שהובילה באופן מהיר להורדה דרמטית בתחלואת צהבת A. תודות לחיסון רב השפעה זה פחתה שכיחותה של דלקת הכבד הדוהרת, שגרמה מדי שנה למקרי מוות רבים או לצורך בהשתלת כבד דחופה. בעקבות ההצלחות שנרשמו בישראל מדינות נוספות בעולם הכניסו את החיסון נגד צהבת מסוג A לשגרת חיסוני הילדות בהן.

במישור הציבורי שימש פרופסור דגן יו"ר האיגוד הישראלי למחלות זיהומיות ויו"ר החברה האירופית למחלות זיהומיות בילדים. הוא היה ממקימי החברה העולמית למחלות זיהומיות בילדים (WSPID), וכיהן כנשיאה. מזה כ-25 שנה הוא גם יועץ לארגון הבריאות העולמי (WHO) ולמרכז האירופי למניעת מחלות זיהומיות בילדים, למשרד הבריאות בישראל והיה אחראי לכתיבת תכנית החיסונים החדשה בארץ (לשנים 2015-2008).

פרופ' דגן משמש מזה שנים רבות כיועץ מיוחד למחלות זיהומיות לקצין רפואה ראשי בצה"ל (קרפ"ר). פעילותו קבעה את מדיניות הטיפול באנטיביוטיקה בצה"ל, את מידת המעורבות הטיפולית בהתמודדות עם התפרצויות של מחלות זיהומיות בצה"ל, את מתן חיסוני השגרה בקרב חיילים – ולצד זה את המחקרים הקשורים במתן החיסונים.

פרופסור דגן נמנה עם סגל המרצים בפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן-גוריון מזה 33 שנה. בשנת 2009 הוענק לו אות המופת בתחום המחקר הרפואי מאת נשיאת אוניברסיטת בן-גוריון, הרקטור ודיקן ביה"ס לרפואה. האות בא לציין כי מחקריו תרמו תרומה רבה לשיפור הרפואה בבאר-שבע, בנגב ובארץ כולה.

ב-2007 הוענק לו "פרס אלקלס" למדען מצטיין בתחום הרפואה. פרסים נוספים שקיבל פרופ' דגן: פרס "ביל מרשל" של ארגון ה-ESPID, פרס "סרוב" למצוינות במיקרוביולוגיה אנושית של האגודה הישראלית למיקרוביולוגיה ופרס "מייסדי טבע" בעבור קידום הטיפול במחלות זיהומיות נוכח התגברות העמידויות לאנטיביוטיקה. ב-2015 הוענקה לפרופסור דגן דרגת פרופסור מחקר (Distinguished Professor) באוניברסיטת בן-גוריון. דרגה זו הוענקה עד כה רק ל-5 פרופסורים על הישגיהם במחקר.

נושאים קשורים:  חדשות,  באר שבע,  אות יקיר העיר באר-שבע,  המרכז הרפואי "סורוקה",  אוניברסיטת בן גוריון,  פרופ' רון דגן
תגובות