חדשות

רשיונו של רופא שהציע תכשירים וזריקות שרקח בעצמו הותלה ל-5 שנים

השופט בדימוס אמנון סטרשנוב החליט להחמיר במקרה של ד"ר אילן זמיר, בן 74, ולהתלות את רשיונו לתקופה של 5 שנים, ולא לשנה בלבד כפי שהמליצה ועדת המשמעת

30.01.2017, 14:54
משפט ואתיקה (צילום: אילוסטרציה)

השופט בדימוס אמנון סטרשנוב, שאליו הואצלו סמכויות שר הבריאות בענייני משמעת הנוגעים לבעלי מקצועות בתחום הרפואה והבריאות, החליט להתלות את רישיונו של ד"ר אילן זמיר לתקופה של חמש שנים, החל מ-15 במארס השנה. לד"ר זמיר יש את הזכות לערער על ההחלטה בבית משפט מחוזי.

החלטת השופט ניתנה בעקבות קובלנה משמעתית שהוגשה נגד ד"ר זמיר, על: "התנהגות שאיננה הולמת רופא, פגיעה בכבוד המקצוע ובאינטרס הציבורי, גילוי רשלנות חמורה במילוי תפקידו כרופא והפרת הוראות בחוק זכויות החולה".

בהחלטת השופט בדימוס סטרשנוב, שפורסמה היום (ב'), נאמר כי ד"ר זמיר הואשם בשורת עבירות ביניהן ביצוע הנפקה ורקיחות של תכשירים רפואיים וזריקות באופן עצמאי, ללא אישור משרד הבריאות ובניגוד לפקודת הרוקחים. כמו כן, נכתב כי ד"ר זמיר נהג לפרסם בתקשורת ובאתרי אינטרנט על טיפולים רפואיים, אבחון רפואי ותרופות שונות וחדשניות אלטרנטיביות בניגוד לחוק, תוך שהוא מציג טיפולים קונבנציונליים כ-"מזיקים ולא מועילים".

השופט בדימוס סטרשנוב: "התנהלותו של ד"ר זמיר בפרשיות שבהן הורשע ראויה לכל גינוי. למרות התראות חוזרות ונשנות שב לסורו"

למשרד הבריאות הוגשו מספר תלונות, בהן נטען כי אנשים נפגעו כתוצאה מהתרופות שאותן רקח ד"ר זמיר. בהחלטתו ציין השופט סטרשנוב: "התנהלותו של ד"ר זמיר בפרשיות שבהן הורשע ראויה לכל גינוי. למרות התראות חוזרות ונשנות שב לסורו וחזר למיידיות הפרסומים האסורה שלו. גם לאחר הגשת הקובלנה, המשיך במעלליו וסירב לקבל עליו את דין הפקודות והוראות משרד הבריאות. יתרה מזו: היו נגדו הרשעות קודמות רבות, ונראה כי הוא עדיין לא למד את הלקח מניסיון העבר והוא חוזר ושב לסורו".

עוד כתב השופט סטרשנוב : "הנני סבור כי בהתנהלותו החוזרת ונשנית של ד"ר זמיר המסרב לקבל בתוקף את מרות הדין והרשויות – נשקפת ממנו סכנה ברורה, שלא לומר ודאית, לשלום הציבור ולבריאות המטופלים".

ד"ר זמיר הוא בן 74, רופא מורשה, המחזיק ומנהל שתי מרפאות בת"א בירושלים וכן שני אתרי אינטרנט שבהם הוא מפרסם ומציע את שירותיו הרפואיים. בנוסף הוא מפרסם באופן שוטף בעיתונות המודפסת.

השופט סטרשנוב דן בהחלטתו בארבע פרשיות: באחת "הציג באתר טיפול להסרת שומות בשיטה ייחודית ובאמצעות תרופה מיוחדת, שהתקבלה מידיד שעלה מרוסיה, שפותחה שם במיוחד עבור שליט בריה"מ לשעבר סטלין שפניו נשארו חרושי חטטים לאחר שחלה באבעבועות שחורות...". בפרשייה אחרת נטען נגדו שבמהלך השנים 2012-2007 רקח וניפק למטופלים שונים תכשירים וזריקות באופן עצמאי, שלא בבית המרקחת וללא אישור משרד הבריאות, בניגוד להוראות פקודת הרוקחים וסעיף 16 לפקודת הרופאים. בלשכת הבריאות בירושלים התקבלו נגדו מספר תלונות ממטופלים שנפגעו כתוצאה מהתרופות.

ב-23 באוגוסט 2012 נערכה ביקורת במרפאתו של ד"ר זמיר בירושלים, במהלכה נתפסו תכשירים וזריקות שאינם מאושרים לשימוש. חלקם אוחסנו במקרר מזון יחד עם מוצרי חלב.

שתי הפרשיות הנוספות כללו תלונות שהוגשו בנפרד נגד הרופא - על טיפולים רפואיים שניתנו ולא הביאו לכל תוצאה. במקרה אחד עלה חשד לפגיעה בבריאותו של המטופל. "למרות פניות רבות, חוזרות ונשנות של פרופסור הרשקו ממשרד הבריאות אל ד"ר זמיר – הוא לא הגיב לחלקן ולא העביר רשומה רפואית או את דוגמית החומר שבו השתמש לטיפולים למשרד הבריאות, כפי שנדרש לעשות. כמו-כן, העביר העתק מתלונתה של מטופלת לשלושה ממטופליו האחרים, ללא הסכמתה".

בשלב ראשון דנה ועדת משמעת שמינה שר הבריאות ובהרכב ד"ר משה ליז'י (יו"ר), פרופסור צבי שטרן ועו"ד משה ארד בקובלנות נגד הרופא. הוא הודה בחלק ממעשיו וכפר באחרים. הוועדה המליצה על זיכוי מסעיפים בודדים בכתב הקובלנה.

בדו"ח הועדה גם צוין, שנגד ד"ר זמיר שורה ארוכה של הרשעות קודמות בעבירות פליליות ובעבירות משמעת מהשנים 1984, 1986, 1995 ו-2004, בחלקן מדובר בעבירות דומות. ב-1989 הורשע בפרסומים אסורים. בית המשפט העליון קנס אותו על כך. ב-1995 הוא הורשע בבית משפט השלום בתל-אביב בגרימת מוות ברשלנות, בעקבות ניסיון כושל להחייאת מטופלת שהניתוח הקוסמטי בפניה הסתבך. נגזר עליו מאסר בפועל שאותו ריצה בעבודות שרות. בעקבות הרשעה זאת המליצה אז ועדת המשמעת בפני שר הבריאות להתלות את רישיונו של ד"ר זמיר למשך שנתיים.

בדיוני הוועדה הנוכחית טען ד"ר זמיר, באמצעות בא כוחו, כי "תרומתו למטופליו היא גם בפן הנפשי ושהטיפול גורם להם 'רווחה נפשית'". כן טען שמאז 1985 הוא "נרדף על ידי משרד הבריאות" וגם שחברי הוועדה "אינם יודעים ומכירים את המקצוע". עוד אמר כי "לא עשה כל מעשה רע, ובסך הכול פרסם - והעיקר שלא הרג, פגע או הטריד מינית". את הפרסומים החדשים שהופיעו בשמו באמצעי התקשורת ייחס לבתו.

ועדת המשמעת מצאה, כי ד"ר זמיר "איננו מסוגל לקבל אחריות על מעשיו ומאשים את משרד הבריאות ברדיפה. (הוא) לא מייחס חשיבות כלשהי לעבירות שאותן ביצע ומתייחס אליהן בקלות ראש כאל זוטות. במהלך הדיון התברר שהוא רוקח בעצמו תרופות - דבר העולה גם מעדויות עדי ההגנה".

הוועדה החליטה להתחשב בגילו, בעדי אופי ששיבחו את הטיפול המסור והמוצלח שהעניק להם והמליצה על התליית הרישיון לעיסוק ברפואה לשנה אחת. אלא שהשופט סטרשנוב החליט להחמיר בגזר הדין הסופי, כאשר דו"ח הוועדה הובא לפניו כערכאה העליונה בנושאים מסוג זה.

החלטת ועדת המשמעת 
החלטת השופט בדימוס סטרשנוב 

נושאים קשורים:  חדשות,  התליית רשיון,  השופט בדימוס אמנון סטרשנוב,  השעיה,  ועדת משמעת,  התרשלות,  תרופות,  ד"ר אילן זמיר
תגובות
30.01.2017, 16:12

פשוט מחריד

01.02.2017, 10:13

הגיע הזמן שמשרד הבריאות יאסור על רופאים ללא מומחיות או רופאים מומחים מתחומים שאינם מומחים בכירורגיה פלסטית לבצע הזרקות של חומרי מילוי, בוטולינום טוקסין או הצעות קיקיוניות להסרת נגעים עוריים תוך הבטחה שלא יישארו סימנים ו/או צלקות, יפעל להרשעתם בעבירה פלילית ועונשים מרתיעים במיוחד לאחר מכן.

אנונימי/ת
01.02.2017, 12:50

בהנחה שהוא לא מציג את עצמו כמומחה בכירורגיה פלסטית, באיזו עבירה פלילית אתה בדיוק רוצה להרשיע אותו?

04.02.2017, 23:03

העבירה ,לכאורה, היא בכך שהוא מתיימר לאבחן את סוג הנגע,
למרות שאין לו מומחיות לכך,
משקבע שהנגע שפיר כביכול, הוא מסיר אותו באופן דסטרוקטיבי לא כירורגי,בעזרת חומר שאינו מאושר לשימוש בארץ (עבירה).
אין לו כל בקרה פתולוגית היסטולוגית,
במקרים שהוא טועה (כן ,גם הוא יכול לטעות ) הוא משאיר חלק מהנגע הסרטני שיתגלה בעתיד -אולי כגרורה "ממקור לא ידוע"... בנוסף מבחינה אסטטית ראיתי מספר מקרים של הצטלקות בפנים לאחר הטיפול אצלו שמבטיח "ללא צלקות"
ולו גם אין כל "עבירה" חוקית -זו וודאי לא התנהגות הולמת לרופא

אנונימי/ת
05.02.2017, 07:55

אין שום חוק שאומר שאסור לבצע אבחנה ללא מומחיות.
וההתייחסות הייתה לעבירות פליליות , ולאו דווקא לעבירות בכלל.
עבירה פלילית תתקיים ברגע שיתמלאו כל יסודות עבירת הרשלנות - וזה רלוונטי גם לרופאים מומחים.
אמנם יש הסתברות גבוהה יותר שזה יקרה לרופא שאינו מומחה, אך עצם הביצוע ע"י רופא שאינו מומחה אינה עבירה פלילית.

אנונימי/ת
13.03.2019, 18:54

מכיר הרבה סנדלרים רופאי משפחה / שיניים / נוירולוגים ורופאי ילדים שעשו נזקים מטורפים בחוסר מקצועיותם , מכיר מעט רופאים ללא התמחות שיודעים רפואה אסתטית.
כדי להפסיק מקרים של פגיעה בציבור
יש למנוע מכל רופא שאינו כירורג פלסטי או רופא עור להתעסק בדרמטוכירורגיה !