חדשות

דו"ח: שיעור הזיהומים ודימומי המוח בפגים בישראל כפול לעומת מדינות המערב

כך עולה מדו"ח "מצב הפגים בישראל" שפורסם לרגל יום הפגים הבינלאומי שיצוין בכנסת; משרד הבריאות הכריז על הפגיות המצטיינות בביקורות שנערכו ב-2016

תינוק בפגייה, יילוד (צילום: אילוסטרציה)

למרות שכבר לפני שלוש שנים הכיר משרד הבריאות בצורך קריטי לתגבור אחיות לפגיות, משרד האוצר עדיין לא תיקצב לבתי החולים את תוספת התקנים הנדרשת לכך; כך נמסר הבוקר (יום ג') בדו"ח "מצב הפגים בישראל לשנת 2016", שפורסם על ידי "הפורום למען הפגים" בראשות ח"כ אורלי לוי-אבקסיס.

לפי הדו"ח, חוזר מנכ"ל משרד הבריאות ב-2013 קבע כי שליש מכלל מיטות הפגייה יסווגו כמיטות טיפול נמרץ, על-מנת שיוכלו לקבל תיקנון מתאים של אחיות. בהתאם לכך, 251 מיטות פגייה הוגדרו ברישיונות שניתנו לבתי החולים כמיטות טיפול נמרץ בפג וביילוד. עם זאת, משרד האוצר טרם אישר את התוספת התקציבית הנובעת ממהלך זה, ומתנהל בעניין משא ומתן בין משרד האוצר, משרד הבריאות והסתדרות האחיות.

הדו"ח פורסם לקראת יום הפג הבינלאומי, שיצוין היום בכנסת. מטרתו היא להעלות את המודעות הציבורית לנושא הפגים בישראל.

לפי הדו"ח, שכיחות הזיהומים הנרכשים בפגים במשקל לידה שמתחת ל-1,500 גרם מגיע לכדי פי 4-2 בהשוואה למדינות המערב

ד"ר שמואל צנגן, יו"ר האיגוד הישראלי לניאונטולוגיה וחבר בהנהלת הפורום, אמר, כי "נחוץ תגבור דחוף של המערך הסיעודי בפגיות, כדי לאפשר זמינות וטיפול מיטבי של האחיות למניעת נזקים בטיחותיים ביניהן הידבקות בזיהומים, שליפה בלתי מתוכננת של צינור הנשמה או עירוי ופצעי לחץ בקרב פגים. יש צורך להדביק את הפער המשמעותי בין מצב הפגיות בישראל לבין המצב שלהן במדינות המערב".

לדבריו, מדינות מערביות מובילות "עברו בעשורים האחרונים שינויים מהפכניים. נבנו בהן פגיות בטוחות ותומכות, בעוד הפגיות בישראל נותרו הרחק מאחור. (בפגיות בישראל) יש צפיפות רבה ומחסור קריטי בכוח אדם – רופאים מומחים ואחיות. מצב זה תורם לשכיחות יתר של זיהומים נרכשים ודימומים תוך-מוחיים, עד כדי פי שניים ויותר בהשוואה למדינות המפותחות. אם לא נפעל במהירות ובנחישות לשינוי המצב, הפגיות שלנו יהיו 'פגות-תוקף'".

ח"כ לוי-אבקסיס הוסיפה: "ממצאי הדו"ח אינם מפתיעים. פגיות נסגרו עקב זיהומים ועומסים. משרדי הבריאות והאוצר מודעים לצורך הדחוף באיוש התקנים לאחיות ורופאים, אך גם העניין הזה איננו בא לידי ביטוי בתקציב הקרוב. מודל התמריצים שפותחת יחד עם איגוד הנאונטולוגים ועם פרופסור רוני גמזו, כאשר שימש מנכ"ל משרד הבריאות, כדי לתמרץ את בתי החולים להשקיע בפגיות, הוכח כאפקטיבי והצליח לקדם באופן משמעותי פגיות בפריפריה. הן כיום מובילות גם לעומת הפגיות במרכז. הדבר מלמד כי על מנת לשפר את מצב הפגים יש ליצור תמריצים נכונים לרופאים ולאחיות כדי להתמחות ולעסוק ברפואת פגים. על משרדי האוצר והבריאות לממש את ההמלצות שקיבלו בנושא ולדאוג לתקציב המתאים".

מהדו"ח עולה, כי שכיחות הזיהומים הנרכשים בפגים במשקל לידה שמתחת ל-1,500 גרם מגיע לכדי פי 4-2 בהשוואה למדינות המערב. לפי הדו"ח, הפרויקט הלאומי בהובלת איגוד הניאונטולוגים לשם הורדת שכיחות הזיהומים בפגיות, שהחל לפני שנתיים, הביא אמנם לירידה של 23.5% בשיעור הזיהומים בפגים במשקל לידה נמוך מאוד - "אבל עדיין המצב רחוק מאוד מהיעד".

כפי שנמסר, כי גם שיעור הדימומים התוך-מוחיים המשמעותיים בפגים במשקלי לידה נמוכים מאוד גבוה פי 2 בהשוואה למדינות מערביות. מחברי דו"ח המצב הדגישו, כי דימום משמעותי תוך-מוחי עלול לגרום לפיגור התפתחותי קשה (שיתוק מוחין) ואף למוות. כדי להוריד שכיחות הדימומים יש להקפיד על תכנון קפדני ומושכל של הטיפול בפג בימים הראשונים לחייו. לפי המומחים, צורך זה מחייב זמינות מידית של אחות וליחס אחות-פג 1:1, כמקובל בפגיות במערב.

כמו כן נמסר בדו"ח, כי טרם הוקם בנק חלב-אם בישראל וקיים מחסור ביועצות הנקה. הפגים בישראל אינם מוכרים עדיין כיילודים עם צרכים מיוחדים.

לפי הדו"ח, למרות מגמת השיפור במספר המתמחים בניאונטולוגיה (רפואת פגים) הרי ש"מאז החלטת משרד האוצר על קיצוץ המענקים והתמיכה לרופאים בפריפריה ולמקצועות במצוקה, מסתמנת סכנה ממשית להמשך קיומו של המקצוע הזה ובפרט בפריפריה".

הוכרזו הפגיות המצטיינות בביקורת משרד הבריאות

הבוקר מסר משרד הבריאות, כי חמש הפגיות שזכו בציונים הגבוהים ביותר בביקורת שערך המשרד בשנת 2016 הן בבתי החולים "כרמל", בית החולים הסקוטי בנצרת, "פורייה", "וולפסון" ו"שיבא". הפגיות ב"פורייה", "כרמל" ו"שיבא" צוינו שנה שניה ברציפות כפגיות מצטיינות בביקורת. חמש הפגיות שהראו את השיפור הגדול ביותר בין 2015 ל-2016 הן ב"הלל יפה", "לניאדו", "איכילוב", בית החולים הצרפתי בנצרת ו"וולפסון".

עוד מסר המשרד, כי זו השנה השלישית שהוא מפעיל "מודל תימרוץ" ומדידה של השלכות יישום הסטנדרטים המקצועיים שנקבעו לפגיות. לדברי משרד הבריאות, חלה ירידה ב-50% בשיעור הזיהומים הנרכשים בפגיות; יש גידול ב-30 מתמחים חדשים בנאונטולוגיה; נוספו 242 תקני אחים ואחיות לפגיות; נוספו 100 תקני אחים ואחיות שעברו הסמכה על-בסיסית בטיפול נמרץ ביילוד ו-88 נמצאים לקראת סוף לימודי ובחינות ההסמכה; כן נוספו 57 תקנים במקצועות הבריאות הנלווים לעבודה בפגיות.

לדברי המשרד, חל גם שיפור בתשתיות הפגיות: נוספו 15 חדרי הורים חדשים, 14  חדרי הנקה חדשים, 13 מטבחי חלב, 11  חדרי תרופות ו-5 חדרי בידוד.

סקר: הורים לפגים פונים לרפואה פרטית

סקר שיזמה עמותת לה"ב בראשות רומי שחורי, לרגל יום המודעות לפגים, מצא עוד כי רבע מההורים לפגים נאלצו לרדת בהיקף המשרה שלהם בעבודה וכשני-שלישים ביצעו שינוי תעסוקתי לא מתוכנן בעקבות לידת הפג. למעלה מ-50% מההורים לפגים נאלצו להאריך את חופשת הלידה שלהם בחצי שנה ומעלה. כ-20% נאלצו להאריך את חופשת הלידה בשנה עד שנתיים. כ-63% מההורים טענו כי חופשת הלידה שלהם הייתה ארוכה יותר מכפי שתכננו ורצו.

לפי הסקר, כ-80% מההורים לפגים נמצאו במעקב רפואי התפתחותי בקהילה מאז לידת הפג. כ-37% מההורים נאלצו להמתין חודש עד חודשיים כדי לקבוע תור לטיפול בפג בקהילה. כ-25% נאלצו להמתין כחודשיים עד שלושה לקביעת תור למעקב רפואי. למעלה מ-50% מההורים לפגים טענו שנאלצו לפנות לרפואה פרטית בשל משך זמן ההמתנה הממושך.

נושאים קשורים:  חדשות,  פגים,  זיהומים,  פגיות,  יום הפג הבינלאומי,  ח"כ אורלי לוי-אבוקסיס,  ד"ר שמואל צנגן
תגובות