פעילות טסיות

WDR1 מעכב היצמדות טסיות וקשור להתפתחות מחלות קרדיווסקולריות

רמות נמוכות של WDR1 תועדו במטופלים עם מחלות קרדיווסקולריות מבוססות; הוכח in vitro כי הן מגבירות את היצמדות הטסיות במצב בסיסי כמו גם במצב משופעל

10.10.2016, 08:35
טסיות דם (הדמיית אילוסטרציה)

פעילות הטסיות משחקת תפקיד חשוב בתהליך קרישת הדם, כאשר פעילות טסיות מוגברת תורמת ככל הנראה לפתוגנזה של טרשת עורקים (atherothrombosis).

מטרת מחקר זה היתה לזהות קשרים בין שונות בפעילות הטסיות לגנים הקשורים לטסיות בקרב נבדקי ביקורת בריאים.

פרופיל שעתוק של טסיות חשף, כי ברנ"א של טסיות בקרב נבדקים עם פעילות-יתר של טסיות קיים ויסות שלילי של דומיין חוזר 1 של WD-40י (WDR1), גורם העצמת (enhancer) פעילותו של גורם פירוק אקטין (actin depolymerizing factor).

החוקרים השתמשו בשורת תאים מגה-קריובלסטים ממקור אנושי, MEG-01, כמודל in vitro למגה-קריוציטים וטסיות בבני אדם.

גירוי של MEG-01 עם תרומבין הוריד את רמות השעתוק והחלבון של WDR1. השתקת הגן WDR1 בתאי MEG-01 הגבירה את ההיצמדות וההתפשטות הן במצב בסיסי והן במצב משופעל, הגבירה את רמות F-actin ואת ריכוז הסידן התוך-תאי הבסיסי.

חלקיקים דמויי-טסיות שנוצרו על ידי תאים עם גן WDR1 מושתק היו מעטים אך גדולים יותר, בהשוואה לחלקיקים דמויי-טסיות שנוצרו מתאי MEG-01 שלא עברו שינוי גנטי, והיו עם יכולת היצמדות מוגברת באופן מובהק הן במצב הבסיס והן בעת שפעול על ידי תרומבין.

מנגד, ביטוי-יתר של WDR1 הביא להפיכת הפנוטיפ של מגה-קריוציטים וחלקיקים דמויי-טסיות שנוצרו על ידי תאים בהם הושתק הגן WDR1.

על מנת לתרגם את המשמעות הקלינית של ממצאים אלו, ביטוי WDR1 נמדד ברנ"א של טסיות מנבדקים עם מחלה קרדיווסקולרית מבוססת (n=27) ונבדקי ביקורת שתוקננו לפי גיל ומין (n=10). רמות הרנ"א וחלבון WDR1 היו נמוכים יותר באופן מובהק בקרב נבדקים עם מחלה קרדיווסקולרית.

ממצאים אלו תומכים בטענה לפיה WDR1 הוא גורם חשוב בדיכוי פעילות הטסיות על ידי שינוי הדינמיקה במולקולות אקטין המרכיבות את שלד התא. זאת ועוד, ויסות שלילי של WDR1 עשוי לתרום לפתוגנזה המתווכת על ידי טסיות של מחלות קרדיווסקולריות.

מקור:
Emilie Montenont, Christina Echagarruga, Nicole Allen, Elisa Araldi, Yajaira Suarez, Jeffrey S. Berger; Platelet WDR1 suppresses platelet activity and associates with cardiovascular disease
Blood 2016 :blood-2016-03-703157; doi:10.1182/blood-2016-03-703157

נושאים קשורים:  פעילות טסיות,  קרישת דם,  טרשת עורקים,  WD-40,  WDR1,  actin depolymerizing factor,  מגה-קריוציטים,  MEG-01,  תרומבין,  מחלה קרדיווסקולרית,  מחקרים
תגובות