דעות

משרד האוצר מסכן את לב המערכת הרפואית בישראל - הרופאים

כוונת האוצר לקיים מו"מ מול הרופאים בנוגע לעבודה פרטית של מנהלי מחלקות ובמקביל לשמור את האופציה לאיום בחקיקה מהירה, הופכת את המשא ומתן לסוג של דיבור עם אקדח שמוצמד לרקה

המשבר הקשה שפרץ במערכת הבריאות סביב הסעיף בחוק ההסדרים הקובע כי ייאסר על מנהל מחלקות ויחידות בבתי חולים ציבוריים לעסוק בפרקטיקה פרטית, הולך ומחריף. ההסתדרות הרפואית (הר"י) הכריזה על סכסוך עבודה ובין משרד הבריאות לאוצר החל משבר אמון.

משה בר סימן טוב, מנכ"ל משרד הבריאות ולשעבר מבכירי האוצר, אנשי הר"י והרופאים, אינם אוהבים את הניסיון של האוצר לפתוח בדיון מזורז לפני שיכפו על המערכת באמצעות חוק הסדרים להגיע לחקיקה בעייתית שתגרום לשביתה.

האוצר אף הרגיז את כלל מערכת הבריאות כאשר בניגוד להבנה קודמת לפיה איסור העיסוק בפרקטיקה פרטית לא יחול על מנהלי מחלקות מכהנים ואלה רק על חדשים כפי שהוצג מלכתחילה החליטו באוצר לכלול לפתע גם את המכהנים.

"היו שנים שגם אני עבדתי בשלושה מקומות עבודה כקרדיולוג בכיר. ברור שהייתי מעדיף לעבוד במקום אחד ולהשתכר שכר הגון"

בעוד האוצר משתמש באיומים כולל כפיית חקיקה, במשרד הבריאות מבקשים שבכירי הרופאים שלא יעסקו ברפואה פרטית יקבלו תגמול ראוי במסגרת הציבורית כיוון שעיסוקם יתמקד ברפואה הציבורית. תוספת בתשלום עצמה כמובן נתונה מלכתחילה לויכוחים אינסופיים. ריכוך סעיף עיסוק מנהלי המחלקות שהושג אתמול בין השרים כחלון וליצמן רחוק מלספק ועלול ליצור בעיות בעתיד.

היו שנים שגם אני עבדתי בשלושה מקומות עבודה כקרדיולוג בכיר. ברור שהייתי מעדיף לעבוד במקום אחד ולהשתכר שכר הגון אחרי שנים ארוכות ומפרכות של לימודים, התמחות, מומחיות ועבודה רצופה של 35 שעות ללא מנוחה. כפרופ' ומנהל במערכת הציבורית, הגישה להפחית את הרפואה הפרטית ולהגדיל את הציבורית הגיונית ורצויה.

כיוון שהתגמול במערכת הציבורית מוגבל, גם כאשר האוצר מוכן להגדילו למספר מנהלי מחלקות שיישארו לעבוד במערכת הציבורית, צריך לאפשר מקום לעבודה גם לרפואה הפרטית. אפשר לקבוע נורמות תעסוקה בשתי המערכות בלי לפגוע חד-צדדית ברפואה הפרטית ולקיים את ההבנות לתועלת המערכת ולא על חשבון ציבור החולים.

הגישה הזו אומצה על ידי משרד הבריאות שחושש בצדק מחקיקה כפויה שלא תעמוד במבחן חוקי ותדחה בבתי המשפט בעקבות פניית הר"י לערער על חוק ההסדרים, אם האוצר יכפה אותו. בר סימן טוב ואנשיו חוששים לא רק מדיון משפטי, או מהחשש שהאוצר לא יעמוד בהקצבת כספים מאסיבית לשכר נוסף, אלה בעיקר מאובדן האמון מול ציבור הרופאים. אובדן שעלול לגרום לנזק כללי למערכת הבריאות.

"חייבים להגיע להבנות גם בנושא הרפואה הפרטית ולא להניף גרזנים ולהפוך את הרופאים למטרה"

מאז הסכם הרופאים ב-2011 הכריזה ההסתדרות הרפואית מספר סכסוכי עבודה שנפתחו בהסכמות ובזריזות מול האוצר. הפעם, כוונת האוצר לקיים מו"מ מול הרופאים ובמקביל לשמור את האופציה לאיום בחקיקה מהירה, הופכת את המו"מ לסוג של דיבור עם אקדח שמוצמד לרקה. דבר זה אינו יכול להיות דוגמה לאווירת משא ומתן חיובית.

מערכת הבריאות עומדת בפני אתגרים רבים: שעות עבודה ארוכות ומתישות של מתמחים, הגדלת היקף בניית תשתיות ורכישת ציוד רפואי מתקדם, קיצור תורים ורפואה ציבורית יעילה ונגישה. במשרד הבריאות מבינים שבאבחה חדה המערכת לא תשתקם וקיים צורך לבצע שינויים בהדרגה ובהסכמה. כדי למנוע נזק לחולים, במטרה לפעול לשיפור היעילות והפריון במערכת הבריאות הציבורית, חייבים להגיע להבנות גם בנושא הרפואה הפרטית ולא להניף גרזנים ולהפוך את הרופאים למטרה.

הרופאים הם לב המערכת ומי שמסכן את הלב מסכן את כל המערכת.

  • המאמר פורסם לראשונה ב"גלובס"
נושאים קשורים:  דעות,  רפואה פרטית,  חוק ההסדרים,  רפואה ציבורית,  הר"י,  סכסוך עבודה,  משרד האוצר,  משרד הבריאות
תגובות

לצערי איני מסכים עם התרשמותו של פרפ' אדלר כי קיים הבדל בין "נערי האוצר" שבמשרד האוצר (אמיר לוי - על התקציבים, יוסי כהן - מ'מ על השכר) לבין חבירם לשעבר- בר סימן טוב מנכ'ל מ. בריאות.
והסיבה לכך, "השלישיה" הזאת היא שהכינה את חוק ההסדרים לגבי פרק הבריאות!
אני מבקש להוסיף כמה מלים על המציאות "המתגלגלת".
באם הר'י לא תנווט כהלכה מציאות זו, "הרפואה הציבורית" בארצנו, תהיה נשלטת ע'י "נערי האוצר" ונציגם במשרד הבריאות, חלילה.
העקרון המקודש במסורתנו עתיקת היומין, והמעוגנת בימינו "בשבועת הרופא" – עקרון עליון במעלה של "הצלת חיים" , יהא למרמס ברגל גסה ע'י הדוגלים "באיזון תקציבי".
לכן, הגענו לצערי לשלב של "הגנה על הבית" , "כי הגיעו מים עד נפש", כדברי יו'ר הר'י , באיגרתו על הכרזה של סכסוך עבודה.
במאבק זה עלינו לנצח בכל מחיר – כדי להגן על חולינו, בלעדינו אין להם מגן!
בברכת הצלחה, פרופ' תיאו דב גולן.

אנונימי/ת
05.08.2016, 11:44

אתה נשמע כמו פטיפון שבור....

אנונימי/ת
04.08.2016, 19:03

כרופא שצמח במערכת הציבורית אני מקבל את גישת האוצר. צחוק הגורל: משה כחלון נוטל על עצמו להיות ממשיכה של רפורמת יעל גרמן ולפעול לחיזוקה של הרפואה הציבורית. הגיע הזמן לעשות משהו כדי לעצור את החגיגות של הביטוחים הפרטיים על חשבון הכיס הפרטי של אזרחי ישראל.
כותב פרופ' אדלר: "כיוון שהתגמול במערכת הציבורית מוגבל, גם כאשר האוצר מוכן להגדילו למספר מנהלי מחלקות שיישארו לעבוד במערכת הציבורית, צריך לאפשר מקום לעבודה גם לרפואה הפרטית. אפשר לקבוע נורמות תעסוקה בשתי המערכות בלי לפגוע חד-צדדית ברפואה הפרטית ולקיים את ההבנות לתועלת המערכת ולא על חשבון ציבור החולים"... אני מציע לפרופ' אדלר לא להיתמם- ניהול מחלקה הוא Full time job ומנהל טוב חייב להיות מסור למחלקה 24/7. זה הרי היה בבסיס הצעתה של ההסתדרות הרפואית ל- Full -time. בשביל כבוד צריך לעבוד.
תתכבד המדינה ותיתן למנהלי המחלקות שכר של שופטים כדי שישקיעו את כל זמנם ומרצם לשיקום מעמדה של הרפואה הציבורית והשוויונית בישראל.

אנונימי/ת
04.08.2016, 23:10

דוקטור אנונימי/ת האם את/ה קומוניסט/ית ???
לזכור היטב : ממשלת ישראל המכהנת איננה סוציאליסטית אלא ליברלית וככזאת עליה להלחם למען קיום של רפואה פרטית בצד רפואה ציבורית !

05.08.2016, 09:39

ממשלת ישראל הנוכחית היא ניאו-ליברלית (קרי: קפיטליסטית חזירית). לדרוש שהמדינה תיתן סל בריאות הוגן לכולם זה לא קומוניזם. בתי החולים הציבוריים הם הדרך שבה המדינה נותנת לאזרחיה שירות רפואי מודרני ומתקדם. אצלנו חלקם של משקי הבית (הכיס הפרטי שלך) בהוצאה לבריאות הולך וגדל כל הזמן, עקב המדיניות ה"ליברלית" של ממשלת ביבי.

08.08.2016, 02:48

נכון וחשוב.חבל שאנונימי.אך צורת ההתנהלות של האוצר,לא ראויה.

05.08.2016, 11:25

אין לי אלא להסכים בפה מלא ובלא פקפוק או ספק לדברי' פרופ' יהודה אדלר. ניסיונות האוצר בעזרת עיתונאי חצר כאלה ואחרים לבצע דמוניזציה של כל ציבור הרופאים נלוז ובעיקר מזיק לכל הציבור! אכן, יש בינינו, אף כי בודדים, המנצלים לרעה את מעמדם ואת סבל החולים לשם עשיית רווחים שלא כדין או מתוך רדיפת בצע. רובם המוחלט של הרופאים עושים את מלאכתם במסירות ובאמונה וזכאים לשכר הולם לשנות הלימודים הרבות, שנות ההתמחות והאחריות. רופאי בתי החולים היו מעדיפים להשקיע את כל מרצם בבית החולים ולא להתרוצץ למקום עבודה נוסף. התחזית כעת, לפי הכיוון המיועד ככל הנראה על ידי גורמי הממשלה, הוא שלא ינתן מענה ראוי מקצועי וזריז לא במערכת הממשלתית או הציבורית ולא במערכת הפרטית שאת כנפיה רוצים לקצץ!

אנונימי/ת
05.08.2016, 19:00

הייתי מסתערב בעברי ואני שונא את נערי האוצר יותר מאת המוג'הידין.

05.08.2016, 19:42

פרופסור יהודה אדלר צודק. שכר חייב להיות המאפשר עיסוק רק ברפואה הציבורית. לא "בריא" להיות חייב להשלים שכר בעוד משרה או שתיים. רופא חייב להיות חופשי לתת את הכל למטופלים 24/7.

07.08.2016, 13:39

דורון היקר,
גם במדינות קפטילסטיות דורשים מרופאים Full commitment לארגון אליו הם משתייכים, בפרט שמדובר באנשים ברמות ניהול בכירות. מנהל מחלקה הוא לא רק "רופא" הוא אחראי על תחומים נוספים (הוראה, ארגון, צוות) וחייב לשמש דוגמה לאחרים. לא סתם מנהלי מחלקות בשירות המדינה מתוגמלים נוסף למשכורת ב-30 כוננויות אישיות, כדי שהשתכרותם תהיה בהתאם לאחריות שהתפקיד דורש. לבנות קריירה בבית חולים, לקבל על עצמך ניהול מחלקה, להגיע לפרופסורה ואז לברוח ב- 13:30 לפרקטיקה הפרטית- זה "פטנט ישראלי" מיוחד במינו. אף מערכת רפואית בארה"ב לא הייתה סובלת התנהגות כזו. ועוד לא דיברתי על השתיקה של מנהלי בתי החולים נוכח מציאות שכזו...

היי. לעניות דעתי, הלב של מערכת הבריאות זה החולים בלבד/ המטופלים הזקוקים לשירותי רפואה.. לכן מי שיסכן אותם מסכן את המערכת ואף הממשלה בכללותה!
השביתה תסכן אותם הם "החולים" אז, בבקשה לא להשתמש בגישה זו כי זה סותר את השקפתכם הנעלה "טובת החולה", החולה הוא העיקר בסיפור, ההגבלות והגזירות הן לטובת האדם החולה! אף אחד לא ינסה לשכנע את הציבור שקפיטליסטים בוכים את גורלם כי ראש מעיינם זה "מצוקת החולים"
מעניין למה אחיות וכוחות עזר ומתמחים צעירים אינם נכללים בהגבלות!
די לדון ולדוש בסוגיה זו! אין סיבה שהכנסות חלק מהרופאים ייחצו את 100000- 150000 שח לחודש! החקיקה מכוונת לאנשים הללו! תעשו טובה ותפסיקו עם ההתבכיינות.
דרך אגב קופות החולים העיפו חלק מהרופאים האלו אפילו ללא חקיקה! טוב לך תישאר.. לא טוב לך תעזוב.. ובאמת חלק עזבו ועדיין מלקקים את פצעיהם וחלק החליט להישאר אך צמצמו פעילותם בתוך הקופה. ואז הייתה נהירה של המטופלים למרפאות חוץ של בתי חולים כלליים שלמרבה צחוק הגורל אותם רופאים שעזבו את הקופות מועסקים גם בבתי חולים או ההפך.. זה בדרך כזו או אחרת "חיזק את ברפואה הציבורית" נורא מתלהבת מפעילות מרפאות חוץ ואשפוזי היום!!
אנא, ציבור הרופאים בתור סוציאליסטית וליברלית רעבים ללחם אתם אף פעם לא תהיו!
כול טוב לכם.
סאאידה סדיק

אני חושב בזמן שמטופל אינו משלם אופן ישיר מכיסו,אינו מעריך את השרות שמקבל.
כמובן הנפגע העיקרי זה הרופא שמחויב למתן שרות טוב והוגן.