חדשות

הערכה: סיכוי נמוך מאוד להתפרצות "זיקה" במהלך המשחקים האולימפיים בריו

לפי חוקרים מ"ייל", בתרחיש החמור ביותר מספר הנדבקים יעמוד על כ-37 בני אדם מקרב המבקרים בלבד; מחקר ישראלי מציג את הביטויים השונים של הידבקות ב"זיקה"

האולימפיאדה בריו (צילום: אילוסטרציה)

לקראת תחילת המשחקים האולימפיים השבוע בריו דה-ז'ניירו שבברזיל, כאשר המארגנים מצפים לבואם של עד חצי מיליון מבקרים, מחקר חדש מעריך כי הסיכון להתפרצות נגיף ה"זיקה" היא נמוכה.

המחקר פורסם בסוף השבוע בכתב העת Annals of Internal Medicine, ובוצע על ידי חוקרים מבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת "ייל". לפי המחקר, בתרחיש החמור ביותר יירשמו 37 מקרים בלבד של הידבקות ב"זיקה" בקרב תיירים.

בארה"ב דווח בסוף השבוע, כי ארבעה אנשים מאזור מיאמי נדבקו בנגיף באופן מקומי, על ידי העברתו בעזרת יתושים. זו הפעם הראשונה בכל יבשת צפון אמריקה שבה נרשמים מקרים מקומיים של הנגיף, שככל הנראה עבר בעזרת יתוש אחר, ולא ה"אדס המצרי" האחראי להתפשטותו באמריקה הלטינית.

בישראל, פירסמו חוקרים מחקר בנוגע לספקטרום הקליני של ביטויי הזיקה בקרב אנשים שחזרו מטיולים ושהות במדינות דרום אמריקה והקריביים, שהם אזורים אנדמיים לזיקה. המחקר נעשה בהובלת פרופסור אלי שוורץ מהמרכז לרפואה גיאוגרפית ומחלות טרופיות במרכז הרפואי "שיבא", יחד עם הרופאים ד"ר אייל מלצר וד"ר אייל לשם מ"שיבא", ד"ר גיורא גוטסמן מבית החולים "מאיר" וד"ר יניב לוסטיג מהמעבדה המרכזית לווירולוגיה של משרד הבריאות. הוא פורסם בכתב העת American Journal of Medicine.

בין דצמבר 2015 לפברואר 2016 אושרו שמונה מקרי זיקה בישראל. הצוות צירף אליהם דיווחים לגבי עוד 41 מקרים ממדינות אחרות באירופה וארה"ב כדי להציג את ביטויי זיקה. מהמחקר עולה, כי מדובר במגוון תסמינים קליניים ועקב כך ייתכן שגם תהיה אבחנה שגויה לגבי הזיהום ומקורו.

ב-65.3% מהמקרים אובחנו שרשרת תגובות, כאשר הביטוי השכיח ביותר שהוצג ב-95.7% מהמקרים היה פריחה עורית וב-81% - חום גבוה וכאבי מפרקים. דלקת לחמית נצפתה ב-53.1% מהמקרים וב-40% - שלושה תסמינים יחדיו שכללו דלקת לחמית, עם חום, כאב מפרקים ופריחה. התסמונת הפחות שכיחה היתה פגיעה בחוש הטעם (פרע-חוש) וביעותי לילה. ילד אחד שנדבק בנגיף אף פיתח התקף כפיון.

חלק מביטויי הזיהום הנגיפי נמשכים זמן רב, יחסית. בניגוד לקדחת דנגי, למשל, הפריחה העורית מופיעה 2-1 יום לאחר ההידבקות, לאחר עלייה בחום וזאת כאשר ספירת הדם היא נורמלית בדרך כלל. עם זאת, כאבי המפרקים יכולים להימשך עד חודש.

עורכי המחקר הדגישו, כי עבודתם לא כללה את סוגיית ההידבקות בנגיף בעת הריון, ממש לפניו, או בקרב נשים הרות ואת הסיכון למיקרוצפליה של היילוד – נושאים שנדונו במחקרים אחרים.

פרופ’ שוורץ אמר ל"דוקטורס אונלי": "האבחון המעבדתי של המחלה איננו פשוט כלל ועיקר. הנוגדנים לזיהויה מופיעים רק לאחר כשבוע מאז ההדבקה והופעת תסמינים, אלא שהנוגדנים לא נחשבים מהימנים עקב האפשרות לתגובה צולבת עם נגיפים אחרים מאותה משפחת נגיפים [Flaviviruses] כגון נגיף קדחת דנגי או קדחת הנילוס המערבי.

"לעומת זאת בדיקת PCR הינה בדיקה מהימנה מאוד, אך הסיכוי לקבלת תשובה חיובית בסרום קיים רק אם הבדיקה מתבצעת ממש בימים הראשונים להדבקה. בדיקת שתן ל-RNA של הנגיף יכולה להמשך זמן רב יותר מעת פרוץ המחלה ובכך היא למעשה עדיפה על בדיקת הסרום.

"העבודה החדשה של הצוות בתל השומר מלמדת על אפשרות של זיהוי PCR עד חודשיים מתחילת המחלה, בתנאי שלא הסרום נבדק, אלא הבדיקה נעשית על דגימת דם מלאה. בעבודה חדשה שפורסמה ממש בימים אלה בעיתון האירופי Eurosurveillance journal  נבדקה נוכחות RNA של וירוס זיקה בסרום, בדגימת דם מלאה ובדגימות שתן שנלקחו משישה מטיילים ישראליים כולם הראו תסמינים למחלת וירוס זיקה.

"דגימות של דם מלא נמצאו חיוביות במשך כחודשיים (58 ימים) מהופעת התסמינים, תקופה שהיתה ארוכה בהשוואה לנוכחות הנגיף בשתן (26 ימים) ובסרום (3 ימים). ממצאים אלה מהווים מהפך ביחס לידוע על 'תקופת החלון” לזיהוי RNA של הנגיף לאחר ההדבקה. הם מצביעים על התועלת שבאבחון זיקה [ויתכן שגם וירוסים אחרים] בדגימות של דם מלא".

נושאים קשורים:  חדשות,  מחקר,  נגיף ה"זיקה",  רפואה טרופית,  המרכז הרפואי "שיבא",  פרופ' אלי שוורץ,  משחקים אולימפיים,  ברזיל
תגובות