חדשות

פאנל מומחים בינ"ל לסרטן שד שהתכנס בירושלים: להרחיב הבדיקות למוטציות BRCA

30 מבכירי החוקרים בעולם בתחום הגנטיקה של הסרטן התכנסו לדיון משותף השבוע בירושלים, ובמסיבת עיתונאים שנערכה לאחר מכן קראו להרחיב משמעותית את בדיקות הסקר לנוכחות הגן BRCA, ולא לבצע אותן רק בנשים עם היסטוריה משפחתית של סרטן שד

תמונה קבוצתית של משתתפי הכנס בירושלים. רביעי מימין פרופסור לארי נורטון, המנהל הרפואי של המרכז לבריאות השד ב"ממוריאל סלואן קטרינג" (צילום: יח"צ)

30 מבכירי החוקרים בעולם בתחום הגנטיקה של הסרטן השתתפו שלשום (א') ביום עיון שהתקיים בדלתיים סגורות בירושלים, והגיעו למסקנה שיש להרחיב את הבדיקות בנשים לצורך גילוי הגן BRCA, המעיד על נטייה תורשתית לסרטן השד. כיום, בדיקות נעשות רק באוכלוסיית הנשים עם היסטוריה משפחתית של סרטן השד.

את הדיון הייחודי יזמו וארגנו המרכז הרפואי "סורוקה" בבאר-שבע, "שירותי בריאות כללית" ו"קרן שירותי הבריאות לישראל" (Israel Healthcare Foundation) בשיתוף "קרן ריפוי סרטן השד" (Cure Breast Cancer Foundation). המסקנות הוצגו במסיבת עיתונאים.

"מצאנו כי אם אדם משתייך לקבוצות אוכלוסייה מסוימות ללא היסטוריה משפחתית, אין משמעות הדבר כי איננו צריך להיבדק, מפני שייתכן שיש לו מוטציה הגורמת לסרטן"

משתתפי יום העיון הגיעו למסקנה, כך מסרו, כי מודל הבדיקות הקיים כיום איננו עובד. מהנתונים שהצטברו עולה, כי מחצית מהנשים אשר יימצאו אצלן מוטציות מסוכנות אינן מועמדות כיום לבדיקה. לנשים הנושאות את מוטציית BRCA יש סיכוי מוגבר באופן משמעותי לחלות בסרטן השד או סרטן השחלות במהלך חייהן. גם גברים עם מוטציות אלו נמצאים בסיכון מוגבר.

פרופ’ לארי נורטון, המנהל הרפואי של המרכז לבריאות השד ע"ש אבלין לאודר במרכז הרפואי "ממוריאל סלואן קטרינג" (Memorial Sloan Kettering) בניו יורק, עמד בראש הכנס. במסיבת העיתונאים הצטרפו אליו ד"ר אהוד דודסון מנהל "סורוקה", פרופ’ דויד גפן, מנהל שירות סרטן השד ב"סורוקה", פרופ’ קנת אופיט, ראש המחלקה לגנטיקה קלינית ב"ממוריאל סלואן קטרינג", פרופ’ ג'ודי גרבר, בעבר נשיאת האיגוד האמריקאי לחקר הסרטן (American Association for Cancer Research) ומשתתפים נוספים מיום, העיון שחלקו מתובנותיהם בדיונים השונים.

פרופ’ נורטון אמר: "שמחנו לשמוע שיש הסכמה רחבה בקרב קבוצה מגוונת של מומחים מארצות-הברית, אירופה וישראל, כולם אזורי מפתח בנושא שנדון. מצאנו כי אם אדם משתייך לקבוצות אוכלוסייה מסוימות ללא היסטוריה משפחתית, אין משמעות הדבר כי איננו צריך להיבדק, מפני שייתכן שיש לו מוטציה הגורמת לסרטן".

"מכאן נובע", הוסיף, "כי יש לשנות את הכללים לביצוע הבדיקות. כמו כן, יש לבחון את ההשלכות הפסיכולוגיות, הרפואיות והכלכליות הנוגעות לצורך להרחיב את היקף הבדיקות. הידיעה כי אדם נושא מוטציה מסוכנת עשויה להציל חיים, מפני שניתן לפעול כדי לצמצם את הסיכונים שלו".

הוא הודיע, כי חברי הפאנל יכתבו מאמר משותף המסכם את ממצאיו והם מתכוונים להיפגש שוב לשם מעקב אחר ביצוע המלצתם.

פרופ’ נורטון היה בעבר נשיא האגודה האמריקנית לאונקולוגיה קלינית והתמנה במינוי נשיאותי למועצה הלאומית המייעצת של ארה"ב לסרטן. הוא מקדיש את חייו למיגור מחלת הסרטן באמצעות טיפול רפואי אפקטיבי, מחקר מעבדתי וקליני, מאמצי הסברה ופעילות בממשל. כיום הוא מכהן במקביל למשרתו ב"ממוריאל סלואן קטרינג" כראש הקתדרה ע"ש סארופים (Sarofim) לאונקולוגיה קלינית.

"שמחנו למלא תפקיד כה חשוב כדי לכנס יחד מומחים אלו במטרה לדון בנושא בעל חשיבות מכרעת לנשים בכל מקום, אך רלבנטי במיוחד לאוכלוסייה הרב-תרבותית של הנגב", אמר עוד ד"ר דודסון, מנהל "סורוקה", "נמשיך במאמצינו לשתף פעולה עם מיטב החוקרים בעולם בנושא הזה".

הקרן לשירותי בריאות לישראל (Israel Healthcare Foundation) היא ארגון אמריקאי עצמאי ללא מטרות רווח (במעמד‏ ‎501-c3), המקדם ומייצג את צורכי הבריאות הלאומיים של ישראל. בהתאם למשימתה, הקרן תומכת בשירותי בריאות כללית ובארגונים נוספים, מקימה שותפויות אסטרטגיות, מגייסת כספים ומחלקת מענקים כספיים חדשים.

נושאים קשורים:  חדשות,  סרטן שד,  המרכז הרפואי "סורוקה",  שירותי בריאות כללית,  BRCA,  קרן שירותי הבריאות לישראל,  כנס,  המלצות
תגובות