חדשות

מחקר ב"איכילוב": קשר הדוק בין ראייה לבין התפקוד המוחי בקשישים

קשישים עם חדות ראיה טובה יותר הם גם בעלי תפקודים שכליים טובים יותר ויכולת קוגניטיבית גבוהה יותר, בהשוואה לקשישים עם חדות ראיה לא טובה

קטרקט, ירוד בעין (צילום: אילוסטרציה)

מחקר שבוצע במרכז הרפואי "איכילוב" מצא, כי קשישים עם חדות ראיה טובה יותר הם גם בעלי תפקודים שכליים טובים יותר ויכולת קוגניטיבית גבוהה יותר, בהשוואה לקשישים עם חדות ראיה לא טובה. בנוסף, נמצא שקשישים שמרכיבים משקפי קריאה בשגרה הם בעלי תפקוד קוגניטיבי טוב יותר מאלו שלא משתמשים במשקפי קריאה.

המחקר בוצע במערך רפואת העיניים של "איכילוב" על ידי ד"ר אוריאל שפירר. מסקנות המחקר, ראשון מסוגו שמבוצע בישראל, הדגישו עורכיו, הן שיש קשר הדוק בין העין והראיה לבין התפקוד המוחי בקשישים.

ד"ר אוריאל שפירר: "השערה אפשרית כדי להסביר ממצאים אלה היא שקשיש שלא רואה טוב עוסק פחות בפעילות פיזית ושכלית"

המחקר בדק את הקשר שבין תפקודים שכליים (מצב קוגניטיבי) לבין חדות ראיה והרכבת משקפיים בקרב 190 קשישים ללא דמנציה או מחלת אלצהיימר. במסגרת המחקר מילא כל קשיש שאלון "מיני מנטל" (mini mental), שמעריך תפקוד קוגניטיבי ותפקודים שכליים שונים. בין השאר השאלון נועד לאבחן דמנציה ואלצהיימר. הוא כולל שאלות של התמצאות בזמן ובמקום, זיכרון, הבנה וחישוב. לאחר שהנבדק מילא את השאלון הוא עבר בדיקת ראיה ובדיקת רפרקציה בידי רופא עיניים.

ד"ר שפירר אמר: "השערה אפשרית כדי להסביר ממצאים אלה היא שקשיש שלא רואה טוב עוסק פחות בפעילות פיזית ושכלית ("מפעיל פחות את המוח") בפעילויות שונות כגון קריאה, טיול, מה כשלעצמו יכול לגרום להידרדרות בתפקודים השכליים שלו. המסקנות מצטרפות למחקרים אחרים שנעשו בעולם שהראו שניתוח קטרקט יכול לשפר את התפקודים השכליים בקשישים וכן שקשישים שחלו בדמנציה או אלצהיימר ביקרו פחות אצל רופא העיניים מאשר קשישים בריאים".

ההמלצה של רופאי העיניים לאוכלוסייה המבוגרת היא לעבור בדיקת עיניים שגרתית אחת לשנה, כדי לאתר מחלות עיניים כגון קטרקט, ניוון רשתית וגלאוקומה, ששכיחותן גבוהה בגיל המבוגר. לאור המחקר הנוכחי, לשמירה על בריאות העיניים והראיה הטובה יש חשיבות גם מבחינת שימור התפקודים השכליים ומניעת דמנציה. בנוסף, לאור המחקר, יתכן שלאמצעי פשוט וזול כמו משקפי קריאה יש תפקיד בשמירה על יכולת קוגניטיבית גבוהה יותר בגיל המבוגר.

ד"ר שפירר המליץ לאוכלוסייה המבוגרת להקפיד על בדיקות סדירות ושגרתיות אצל רופא העיניים, גם אם אין בעיות עיניות מיוחדות. למי שזקוק למשקפי קריאה מומלץ להשתמש בהם מכיוון שלכך חשיבות לא רק מבחינת הראיה אלא גם מבחינת התפקוד השכלי.

המחקר בוצע בשיתוף פעולה עם פרופ’ מיכאל בלקין מאוניברסיטת תל אביב ופורסם בתחילת השנה בכתב העת MEDICINE.

נושאים קשורים:  חדשות,  דמנציה,  תפקוד קוגניטיבי,  המרכז הרפואי איכילוב-תל אביב,  ראייה,  עיניים,  בדיקת ראייה
תגובות