FDA

שימוש באנטיביוטיקה ממשפחת הפלואורוקווינולונים עשוי לגרום לפגיעה בלתי הפיכה בשרירים ובעצבים

ה-FDA הודיע לאחרונה כי שימוש מערכתי בפלואורוקווינולונים מגביר את הסיכון לפגיעה בשרירים, מפרקים, גידים ועצבים, אשר מתבטאת בין השאר בכאבים והגבלת התנועה, וממליץ להשתמש בתרופות אנטיביוטיות מסוג אחר

13.06.2016, 10:26
גלולה, אנטיביוטיקה (צילום: אילוסטרציה)

מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) מתריע, כי תופעות הלוואי החמורות עולות על יתרונות השימוש בתרופות אנטיביוטיות מסוג פלואורוקווינולון (fluoroquinolone) בקרב מטופלים הסובלים מסינוסיטיס, ברונכיטיס וזיהומים ללא סיבוכים בדרכי השתן, כאשר ישנן אפשרויות טיפול אחרות. ה-FDA מציע כי השימוש בפלואורוקווינולון יוגבל למטופלים הסובלים ממצבים אלו רק במקרים בהם לא ניתן להשתמש בתרופות חלופיות.

סקירת בטיחות של ה-FDA מצאה כי שימוש מערכתי בפלואורוקווינולונים (על ידי טבליות, קפסולות או זריקות) קשור לתופעות לוואי חמורות אשר גורמות למוגבלות תנועתית שעשויה להיות בלתי הפיכה, ונובעת מפגיעה בגידים, שרירים, מפרקים, עצבים ומערכת העצבים המרכזית (CNS).

כתוצאה מכך, ה-FDA דורש כעת לעדכן את התוויות והעלונים הנלווים לתרופות ממשפחת הפלואורוקווינולונים כך שיכילו את המידע החדש.

מטופלים הנוטלים תרופות ממשפחת הפלואורוקווינולונים צריכים לפנות לייעוץ רפואי עם הופעת כאבים חזקים בשריר, מפרק או גיד, תחושת דקירות, עקצוץ או נימול בגפיים, בלבול או הזיות.

עם הופעת אחד או כמה מתסמינים אלו, יש להפסיק מיד את השימוש בפלואורוקווינולון מערכתי ולהחליף את הטיפול לתרופה אנטיביוטית מסוג אחר עד להשלמת הטיפול האנטיבקטריאלי.

ה-FDA פרסם בעבר עדכוני בטיחות לגבי שימוש מערכתי בפלואורוקווינולונים. ביולי 2008 הודיע ה-FDA כי שימוש בפלואורוקווינולונים מגביר את הסיכון לדלקת בגיד (tendinitis) ולקרע בגיד, וסיכון זה גובר עוד יותר בקרב מטופלים מעל גיל 60, מטופלים לאחר השתלת כליה, לב או ריאה ומטופלים הנוטלים סטרואידים במקביל לטיפול האנטיביוטי.

באוגוסט 2013 פורסם כי שימוש מערכתי בפלואורוקווינולונים עשוי לגרום לנוירופתיה היקפית, עם נזק עצבית שעלולה להיות בלתי הפיך. עם זאת, צוין כי סיכון זה תקף רק לגבי שימוש בפלואורוקווינולון שניטל בבליעה או בזריקה, אך לא בשימוש מקומי כגון טיפות עיניים או אוזניים.

התרופות האנטיביוטיות ממשפחת הפלואורוקווינולונים שאושרו לשימוש בישראל הן לבופלוקסצין (Levofloxacin – Levo, Tavanic), ציפרופלוקסצין (Ciprofloxacin – Cifran, Ciprodex), מוקסיפלוקסצין (Moxifloxacin – Megaxin, Vigamox) ואופלוקסצין (Ofloxacin – Oflodex, Oflox, Tarivid).

מקור:
FDA Drug Safety Communication: FDA advises restricting fluoroquinolone antibiotic use for certain uncomplicated infections; warns about disabling side effects that can occur together; 05-12-2016

נושאים קשורים:  FDA,  אנטיביוטיקה,  פלואורוקווינולון,  fluoroquinolone,  לבופלוקסצין,  ציפרופלוקסצין,  מוקסיפלוקסצין,  אופלוקסצין,  כאבי שרירים,  כאבי מפרקים,  דלקת בגיד,  הפרעה עצבית בגפיים,  כאבים בגפיים,  מחקרים