חדשות

מחקרים חדשים על נגיף ה"זיקה"; קריאה לדחות האולימפיאדה בברזיל

מחקרים שנערכו על עכברי מעבדה הדגימו את מעבר הנגיף דרך השלייה ואת פגיעתו במוח העובר; מומחים קוראים לדחות האולימפיאדה המתוכננת להיפתח בברזיל באוגוסט

שכונת עוני בריו דה ז'ניירו, ברזיל (צילום: אילוסטרציה)

שלושה מחקרים חדשים על נגיף ה"זיקה פורסמו בסוף השבוע בכתבי עת מדעיים, ובין השאר הם מצביעים על המנגנון שבאמצעותו חודר הנגיף למוח העובר ברחם ומוביל לעצירת התפתחותו. המחקרים נעשו בעכברי מעבדה.

אחד המחקרים מצא, כי הנגיף מסוגל לעבור את השליה בעת ההיריון, לחסל בדרכו תאים ולגרום להאטה בהתפתחות ובצמיחה של מוח העובר. מחקר זה נעשה על ידי צוות סיני ופורסם בכתב העת Cell Stem Cell. עורכיו הדגישו, כי יהיה צורך בניסויים בבעלי חיים גדולים יותר ועם מוח גדול יותר כדי לאשש את הממצאים.

החוקרים דיווחו כי הזריקו למוחות של עכברים את הזן האסיאני של נגיף ה"זיקה" - קרוב משפחה של ה"זיקה" הדרום-אמריקאי - 13 יום לאחר ההפריה. התגלה, כי גודל המוחות של העוברים היה קטן מהרגיל כבר לאחר 5 ימים מרגע ההזרקה. מי שנפגעו באופן מובהק מהנגיף הם תאי האב הבונים את מערכת העצבים. בהמשך העלה המחקר, שכמעט כל תאי המוח היו חיוביים לזיקה.

מחקר אחר נעשה על ידי צוות מאוניברסיטת וושינגטון ופורסם בכתב העת Cell. הוא הראה כיצד הנגיף מתפשט מהאם לעובר. החוקרים דיווחו, כי הוברר שהיעד המועדף על הנגיף הוא הרחם, כאשר רמות הנגיף שנמדדו שם היו גבוהות כדי פי אלף מאשר בדם. עוד העלה המחקר כיצד הנגיף מחולל את הפגיעה והנזק לשלייה וחודר לעובר. המחקר השלישי נעשה על ידי צוות מאוניברסיטת קליפורניה בסן דייגו ופורסם בכתב העת Nature. גם הוא עקב אחרי התפשטות הנגיף מהאם לעובר.

בנוסף, פירסם המרכז למניעת ולבקרת מחלות בארה"ב (CDC) עדכון הנחיות בהקשר לאבחון הימצאות נגיף זיקה בגופו של אדם. ההנחיות מדגישות כי הנגיף יכול להימצא בשתן של אדם שנדבק בו הרבה יותר זמן מאשר בנסיוב הדם. לממצא זה, כאמור, יש חשיבות בהקשר לבדיקות האבחון.

קריאה להעברת האולימפיאדה

בתוך כך, פרופ’ אמיר אטרן, מומחה בתחום בריאות הציבור מאוניברסיטת אוטווה הקנדית, פירסם בכתב העת Harvard Public Health Review מאמר חריף שבו הוא קורא לוועד האולימפי הבינלאומי לדחות או להעתיק למקום אחר את המשחקים האולימפיים שאמורים להתקיים בקיץ בברזיל.

הוא הדגיש, כי יש לבצע את המהלך הזה כדי למנוע "קטסטרופה גלובלית צפויה" עקב החשש מפני מותם של רבים שיידבקו בנגיף והיוולדות תינוקות רבים עם מיקרוצפליה ובעיות נוירולוגיות קשות אחרות.

פרופ’ אטרן כתב, כי הזיהום שמחולל הנגיף הרבה יותר מסוכן וההתפרצות שלו בברזיל הרבה יותר נרחבת מכפי שהעריכו טובי המומחים רק לפני זמן קצר. "זה מוביל לאמת המרה שיש לדחות את המשחקים, או להעתיקם למקום אחר... במסגרת האמצעים למניעת הידבקות נרחבת במחלה שהנגיף הזה מחולל", כתב.

"איזו אחריות חברתית או אתית קיימת (על-פי האמנה האולימפית) כשמדובר בהפצת מחלה מהסוג הזה?" תהה. הוא גם התריע כי בואם של כחצי מיליון אנשים מכל העולם, כמשתתפים וכצופים "היישר לתוך לב ההתפרצות של המחלה" תחולל בעיה בריאותית חמורה במיוחד.

ריו דה ז'ניירו אמורה לארח החל מה-5 באוגוסט את המשחקים האולימפיים ומאמצע ספטמבר את המשחקים הפאראלימפיים. לקריאתו של פרופ’ אטרן הצטרפו מומחים נוספים.

הוועד האולימפי הבינלאומי מיהר להודיע שאין כל כוונה או תכנית לשנות את המיקום והמועד של המשחקים וכי פקידיו הבכירים עובדים בצמוד עם בכירי ה-WHO וממשלת ברזיל כדי לעקוב אחר המצב ולעשות ככל האפשר למניעת התפשטות מחלת זיקה והידבקות בנגיף.

נושאים קשורים:  חדשות,  נגיף ה"זיקה",  מחקר,  עובר,  שלייה,  מיקרוצפליה,  הריון,  אולימפיאדה,  משחקים אולימפיים
תגובות