דעות

מה לעשות כשהרופא הפופולרי ביותר בקרב הורים הוא ד"ר גוגל

רשת האינטרנט אינה יכולה להוות תחליף לאמת המדעית, להתרשמות הקלינית, לסטטוסקופ ולכלים המקצועיים הנרכשים כל העת על ידינו הרופאים

לו ניתן היה לבחור את הרופא הפופולרי ביותר בקרב הורים בשנתיים האחרונות, היו ודאי עולים שמותיהם של "ד"ר גוגל" ו"פרופ' פייסבוק" בראש רשימת המקומות הראשונים.

מהפיכת המידע ברשתות החברתיות, בקבוצות הפייסבוק והווטסאפ, בבלוגים ובפורומים, יצרה שיח חדש ושינתה את כללי המשחק בתחומים רבים, ובוודאי גם בכל הנוגע לבריאותם של הילדים.

הורים תמיד חיפשו רשת ביטחון לסיוע כאשר הילד חולה או למניעת מחלות עתידיות, וכיום הם מוצאים אותה ברשת הווירטואלית.

"רופאי הילדים מתמודדים אם כן בחזית כפולה... זוהי חזית שבה אנחנו רופאים להורים יותר מאשר לילדים"

סריקה מקצועית מעלה, כי הורים צעירים בשנת 2016 מחפשים ברשת באופן טבעי ושגור דרכים לפתרון בעיות יומיומיות שתמיד היו על שולחנם של הרופאים. גם הורים ותיקים המעוניינים במידע מגורם מוסמך ובעל ניסיון, שיש לו ידע רב בטיפול בילדים, מוצאים את דרכם אל המקלדת או המסך.

אלו המסמסים או כותבים "עברנו את זה ועשינו כך או אחרת" נחשבים באחת כברי סמכא וכבעלי ניסיון, וכמי שאפשר ללכת בעקבותיהם.

חיסונים, חום שמתקרב ל-40 מעלות, מחלות ילדות, וירוסים, בכי בלתי פוסק, בעיות גדילה ואכילה, בקיעת שיניים, מינון או שילוב במתן תרופות, ובעצם מה לא – הכל אפשרי לשיחה ברשת. היעוץ הווירטואלי פורח וכל אחת או אחד יכול להיות יועץ, מומחה, בעל ידע.

עשרות אלפי הורים "מחוברים", בארץ ובחו"ל, מחליפים כיום את "החבר הטלפוני" של פעם, את הסבתא וגם את רופא הילדים. הם זמינים וששים אלי תשובה, ואוהבים לשתף גם את חבריהם ברשת, כי "אם לא שיתפת לא ענית". המידע משורשר במעגלים הולכים ומתרחבים, ואף נשמר לעד בזיכרון הרשתי. לכל שאלה - תשובה.

הורים תמיד חיפשו רשת ביטחון לסיוע כאשר הילד חולה או למניעת מחלות עתידיות, וכיום הם מוצאים אותה ברשת הווירטואלית

אמנם, הרשת מהווה מקור ידע רחב, ומבטאת במקרים רבים את "חוכמת ההמונים", אך המידע בה אינו מבוקר ועלול להוות גם מקור מידע מטעה. ריבוי דעות והחלפת מידע עם הורים אחרים שנתקלו במקרים דומים אינו מהווה תחליף למידע מקצועי הנמסר בידי רופאי הילדים, ואף יכול להוביל למידע מוטעה בנושאים מהותיים.

הרי מי יערוב לבריאות הילדים ופעמים אפילו לחייהם ממש אם העצה ה"בדוקה" ניתנה ממקור בלתי מוסמך, או שהסתמכה על מידע שכבר אינו רלוונטי?

הרשת מהווה גם מגאפון רב עוצמה לקבוצות שוליים או קבוצות מצומצמות בהיקפן של הורים בעלי דעה נחרצת העומדת בניגוד לעמדת הרופאים. המסרבים לחסן, המאמינים בקונספירציות, מייצרים תהודה לא פרופורציונלית ברשת החברתית. מפתיע לא פחות, שמדובר בחתכי אוכלוסייה בעלי סטטוס גבוה, רקע של השכלה רחבה ונגישות למידע רב ובכל זאת הם אלו שהולכים שבי אחרי רסיסי מידע או נטיות לב.

רופאי הילדים מתמודדים אם כן בחזית כפולה. לא זו בלבד שעלינו להיות הטובים ביותר עבור הילדים, המקצועיים והמדעיים ביותר, המעודכנים והאחראיים ביותר, אנחנו מוכרחים לעתים בעל כורחנו להתייצב מול כוחות רבי עוצמה כמו מאגר השמועות הפורחות בחסותו של קפטן אינטרנט.

זוהי חזית שבה אנחנו רופאים להורים יותר מאשר לילדים. במערכה הזאת אנחנו נוהגים באותה רוח ולאורם של אותם ערכים כפי שאנחנו פועלים בטיפול הרפואי – בזהירות ובאחריות, בדאגה אינסופית לילדים ובשימוש במיטב הכלים המקצועיים העומדים לרשותנו: ניתן תרופה כשצריך, נאבחן על פי ממצאים בדוקים, נראה בכל ילד מקרה לגופו.

גם מבחינתנו הרשת היא כלי עזר מצוין, ללמוד ולשתף מידע, אבל היא אינה יכולה להוות תחליף לאמת המדעית, להתרשמות הקלינית, לסטטוסקופ ולכלים המקצועיים הנרכשים כל העת על ידינו.

* המאמר פורסם לראשונה בעיתון "דה-מרקר"

נושאים קשורים:  דעות,  אינטרנט,  גוגל,  פייסבוק,  אמת מדעית,  לימודי רפואה,  ילדים,  התנגדות לחיסונים,  הורים
תגובות
12.02.2016, 01:24

אמת כתבת פרופ' סומך! בבעיה זו נתקלתי לראשונה לפני כעשר שנים, כאשר הגיעה אם אינטליגנטית למרפאתי ובידה דף מידע שהוציאה מהמחשב. מאחר וזמן מה קודם לכן שמעתי מרופא תל אביבי שהורים לא מעטים מגיעים אליו עם מידע שהוציאו מהאינטרנט ו"יש לי הרגשה שהם מנסים לבחון אותי", אמרתי לגברת:"יופי שחסכת לי זמן. השאירי את הדף כאן, אקרא אותו בבית ובביקור הבא נדון בו". לצערי היא שכחה מכל הענין... כוונתי בסיפור קצר זה הוא שהרופאים, וביחוד רופאי הילדים צריכים להיות קשובים לקולות החדשים שהם שומעים בשנים האחרונות, לגלות אמפתיה להורים ולא להיעלב מעצם ה"התמודדות" עם ד"ר גוגל ופרופ' פייסבוק. לדעתי הורים שיבינו שהרופא לא נרתע המידע המובא בפניו, יראו בו יועץ אמיתי ולא כמי שניבחן וכמתמודד עם האינטרנט.

12.02.2016, 02:33

המשוכה הבאה היא אינטיליגנציה מלאכותית שתוכל להפיק החלטה קלינית ודרך טיפול מבליל המידע המצוי ברשתות ובספרות הרפואית והמחקרית.
עצם העובדה שהורים לילדים בעלי נגישות למידע שבעבר היה נחלתו הכמעט בלעדית של רופא הילדים מהווה פריצת דרל משמעותית. עם זאת, אמת בפרסום כי אותם הורים יעדיפו פעמים רבות מקורות מידע בלתי מבוססים ושטחיים על פני מחקרים וספרות רפואית.

מערכת הגומלין בין רופאי הילדים למטופלים שלהם היא הקובעת האם ההורים יבקשו יעוץ נוסף (מדר גוגל או דר פייס בוק).
כולנו מכירים את העובדה שרופא ילדים שיש לו את הזמן להקשיב למטופלים (או להורים) יקטין את השימוש ברופא האינטרנטי.
לצערי הרב חלק מהרופאים לא מדברים עם המטופלים בגובה העיניים ובכך שולחים אותם למצוא פתרונות באפיקים השונים.
רופא אשר אינו רואה במטופלים מטרד אלא יועץ בעלי ידע ומקרין סמכות (ולא בעלות) ימנע את רוב היעוצים האנטרנטיים

14.02.2016, 20:01

על מנת להיות יועצים בעלי ידע שמקרינים סמכות, יש לרופאים כלי עוצמתי שאין להורים. לימודי המשך והשתלמויות מקצועיות המסתמכות על רפואה מבוססת הוכחות (evidence based meducine). מעבר לכך, למקצוענות, אמפטיה, הקשבה והסברה גם הם תורמים להערכת ההורים ו...הילדים. יחד עם זאת, כאשר נדרשת מהרופאים גישה "כלכלית-רנטבילית" (דקות ספורות לכל מטופל), מי יכול להתמודד עם המטלות הנ"ל???