האזנה מאומצץ

רמות הקורטיזול בבוקר גבוהות יותר בילדים עם אובדן שמיעה בהשוואה לילדים עם שמיעה תקינה

ילדים עם אובדן שמיעה קל עד בינוני נוטים להפרעה בוויסות ציר ה-HPA אשר גורמת לתשישות, ומתבטאת ברמות גבוהות מהרגיל של קורטיזול ברוק בעת ההשכמה בבוקר

10.02.2016, 13:32
בדיקת שמיעה לילדים (צילום: אילוסטרציה)

קיימת השערה לפיה האזנה מאומצת מביאה ילדים עם אובדן שמיעה לתשישות. ילדים בגיל בית הספר נמצאים על בסיס יומיומי תחת לחץ מצטבר ותשישות מהאזנה, והם בסיכון להפרעות בוויסות ציר ה-HPAי (hypothalamic-pituitary-adrenal axis), ולבסוף לרמות קורטיזול שטוחות או מוגברות. המחקר הנוכחי בחן האם לילדים עם אובדן שמיעה בגיל בית הספר דפוסים שונים של רמות קולרטיזול ברוק (salivary cortisol), בהשוואה לילדים עם שמיעה תקינה.

במחקר השתתפו 32 ילדים עם אובדן שמיעה קל עד בינוני (14 שנים ו-18 בנות) ו-28 ילדים עם שמיעה תקינה (19 בנים, 9 בנות), בגילאי 6-12. נאספו דגימות רוק שש פעמים ביום במהלך שני ימי לימודים.

מודל לינארי היררכי, שנעזר בניתוח סטטיסטי של מודל מעורב, בחן את ההבדלים ברמות הקורטיזול במהלך היום בין ילדים עם אובדן שמיעה לילדים עם שמיעה תקינה. בנוסף, בוצעו השוואות בין קבוצות לחישוב השטח שמתחת לעקומה (AUC), כגישה אנליטית לחישוב רמות הקורטיזול הכוללות (overall cortisol secretion) שהופרשו במהלך היום.

נצפו הבדלים מובהקים ברמות הקורטיזול עם ההשכמה בבוקר (cortisol awakening response) בין ילדים עם אובדן שמיעה לילדים עם שמיעה תקינה, אך לא נצפו הבדלים בין הקבוצות לאחר מכן, בבדיקות שבוצעו 60 דקות לאחר ההשכמה וב-10:00 בבוקר, 14:00 בצהריים ו-20:00 בערב.

בהשוואה לילדים עם שמיעה תקינה, ילדים עם אובדן שמיעה היו עם רמות קורטיזול גבוהות יותר בעת ההשכמה ועם צמיחה ירודה בשחרור הקורטיזול מההשכמה ועד 30 דקות אחריה. לא נצפו הבדלים מובהקים בין הקבוצות ברמות הקורטיזול הכוללות שהופרשו במהלך היום (AUC).

נצפתה עלייה ברמות הקורטיזול עם עלייה בגיל הילדים הסובלים מאובדן שמיעה, אך ממצאים אלו לא נצפו בקרב ילדים עם שמיעה תקינה.

תוצאות המחקר מציעות כי קיימת הפרעה בוויסות ציר ה-HPA בקרב ילדים עם אובדן שמיעה, המתבטאת ברמות קורטיזול גבוהות מהרגיל בעת ההשכמה, והעדר עלייה ברמות הקורטיזול בחצי השעה הראשונה לאחר ההשכמה. דפוס זה של עלייה ברמות הקורטיזול דומה לדפוסים שתוארו במחקרים קודמים בקרב מבוגרים עם שחיקה (burnout), המאופיינת בתשישות, חוסר אנרגיה וכישורי התמודדות לקויים.

ממצאי המחקר תומכים ברעיון לפיו ילדים עם אובדן שמיעה דרוכים וערניים יותר, ועליהם לנצל אנרגיה רבה בהיערכותם ליום חדש.

מקור:
Bess, Fred H.; Gustafson, Samantha J.; Corbett, Blythe A.; Lambert, E. Warren; Camarata, Stephen M.; Hornsby, Benjamin W. Y.
Salivary Cortisol Profiles of Children with Hearing Loss
Ear & Hearing., Post Author Corrections: December 17, 2015

נושאים קשורים:  האזנה מאומצץ,  ילדים עם ליקויי שמיעה,  אובדן שמיעה בילדים,  תשישות,  ציר ה- HPA,  hypothalamic-pituitary-adrenal axis,  קורטיזול,  רמות קורטיזול ברוק,  רמות קורטיזול בבוקר,  שחיקה,  burnout,  חוסר אנרגיה,  דריכות,  עירנות,  מחקרים
תגובות