חדשות

ארגון הבריאות העולמי הכריז על סיום התפרצות מגיפת האבולה במערב אפריקה

יותר משנתיים לאחר שהמקרה הראשון אירע בילד שככל הנראה נדבק מעטלף, הודיע הארגון על סיום המגיפה שגבתה את חייהם של 11,000 בני אדם; דווח על עוד מקרה מוות מהמחלה בסיירה-ליאון

בדיקת דם לגילוי נגיף האבולה (צילום: אילוסטרציה)

שעות בלבד לאחר שארגון הבריאות העולמי (WHO) הכריז ביום חמישי על סיום התפרצות מגיפת האבולה במערב אפריקה, דיווחו גורמי הבריאות בסיירה-ליאון על מקרה מוות נוסף מהמחלה.

דובר המרכז הלאומי למאבק במחלת האבולה בסיירה ליאון, אחת המדינות שנפגעו בצורה הקשה ביותר בהתפרצות שהחלה לפני כשנתיים, מסר כי בדיקות שנעשו לאדם שמת בצפון המדינה היו חיוביות לנגיף. לפי הדיווח, הוא הגיע לאזור מכפר על גבול גינאה.

ארגון הבריאות העולמי הבהיר, כי עדיין ייתכנו התפרצויות מקומיות של המחלה במקומות נידחים במדינות האזור. ליבריה, למשל, הוכרזה כבר פעמיים כ"נקיה מהנגיף", אבל לאחר מכן דווח על מקרי הידבקות בנגיף. סיירה ליאון הוכרזה כ"נקייה מאבולה" בנובמבר.

מאז דצמבר 2011 מתו בסיירה-ליאון 3,955 אנשים שנדבקו בנגיף, בליבריה 4,809 בני אדם, בגינאה 2,536 ובניגריה 8. כמו כן מת אדם אחד בארה"ב ו-6 במאלי. נכון ל-13 בינואר 2016, גבתה התפרצות האבולה את חייהם של 11,315 בני אדם.

על-פי נהלי ה-WHO, מדינה מוכרזת נקיה מנגיף כאשר אין הדבקה מאדם-לאדם לאחר שחלפו שני פרקי זמן של 21 יום - הזמן הידוע לדגירת הנגיף - מאז המקרה המאושר האחרון.

ד"ר דניאל באוש (Bausch), מומחה למחלת האבולה שעובד עם ה-WHO, הסביר בראיון לרשת הרדיו הציבורי בארה"ב כי עשרות שנים היתה מחלת האבולה תחומה רק באזורים נידחים במרכז אפריקה, אלפי קילומטרים ממדינות האזור המערבי המאוכלס של היבשת. על בסיס בדיקות גנטיות שנעשו בשנה שעברה התברר, כי בדצמבר 2013 היה המקרה הראשון של אבולה במדינה מערב-אפריקנית, ילד שככל הנראה נדבק ממגע עם עטלף.

הקשר בין אבולה לזיהומים בעיניים נראה משמעותי: כ-25% משורדי האבולה פיתחו בעיה רפואית זאת לאחר ההחלמה

ד"ר באוש הדגיש, כי התיאוריה עדיין שנויה במחלוקת משום ש"עד היום איש לא גידל (במעבדה) נגיף אבולה מעטלף". הוא הוסיף, כי עדיין לא ניתן להאשים עטלפים בהדבקה, וכי אין עדיין מספיק מידע מבוסס לגבי הדבקה אפשרית מהם לבני אדם.

התפרצות האבולה הנוכחית, וחסרת-התקדים, חשפה מידע רב על המחלה: רבים מהחולים שנדבקו ושרדו את המחלה פיתחו בעיות רפואיות שונות לאחר ההחלמה, שלרופאים אין עדיין הסבר להם. מדובר בעיקר בזיהומים חמורים בעיניים, שמובילים לעיוורון, חולשת מפרקים וכאב חד, לקשיי שמיעה, לליקויי תפקוד בזיקפה ולדיכאון.

"עד כה שלטה הגישה לפיה מצבם של אנשים ששרדו את המחלה השתפר עם הזמן – אבל עתה אנחנו עדים לכך שגם לאחר ההחלמה, יש לאותם אנשים בעיות בריאות קשות אחרות", אמר ד"ר באוש.

הקשר בין אבולה לזיהומים בעיניים נראה משמעותי: כ-25% משורדי האבולה פיתחו בעיה רפואית זאת לאחר ההחלמה. תרופה אנטי-ויראלית לדלקת עיניים בעקבות מחלת אבולה נמצאת עתה בשלבי פיתוח. סיבוכים אחרים של המחלה קשורים לתגובה כושלת של המערכת החיסונית של החולה כתוצאה מההדבקה בנגיף.

עתה גם ידוע שאדם ששרד את המחלה בהתפרצות אחת וחזר ונדבק שוב בנגיף כעבור זמן-מה, איננו מפתח את אותם תסמינים. מרכז הזיהום אצלו יהיה בעין, נקבע במחקר, אבל הוא כנראה לא מדביק את הסובבים אותו.

מקרה חריג אחר שאירע בקרב שורדי המחלה אותר באחות סקוטית, שנדבקה בנגיף בעת שעבדה במרכז הטיפול במחלה בסיירה-ליאון. היא החלימה, אבל כעבור כמה חודשים התגלה הנגיף בנוזל השדרה שלה, והיא לקתה בדלקת קרום המוח. במקרים אחרים התגלו עקבות של הנגיף בדמם של שורדי המחלה – מצב שבו קיים עדיין חשש קטן להדבקת אנשים אחרים, אם הם באים במגע עם נוזלי גוף של החולה.

במקביל, אירעו מקרים בהם אשה הרה שחלתה באבולה לא הדביקה את העובר שנשאה. עם זאת, במקרים רבים אחרים המחלה תביא להפלה, בין אם במהלך המחלה או אחריה. בחלק מהמקרים מדובר בלידת עובר מת, מה שמעלה את הסיכון להדבקה בקרב הצוות הרפואי המטפל באשה.

לפי הדיווחים, אין עדיין מספיק נתונים לגבי יעילות התרופה הניסיונית ZMaPP, שבה טופלו כמה מהחולים באבולה, בעיקר מהמערב, כמו גם תרופה המבוססת על הזרקת פלסמה מחולים ששרדו לחולים אחרים. חברות התרופות Gilead Sciences ו-BioCryst, שמבצעות ניסויים בתרופות החדישות, דיווחו כי הנתונים שנצברו עדיין מעטים.

נושאים קשורים:  חדשות,  מגיפת האבולה,  חיסון לאבולה,  מערב אפריקה,  ארגון הבריאות העולמי,  WHO
תגובות