חדשות

מחקר מדגיש את הצורך בבדיקת PSA שנייה לפני ביצוע ביופסיה של הערמונית

מחקר שנערך בקנדה מעלה, כי בדיקת PSA נוספת לאיתור סרטן ערמונית לאחר תוצאות חריגות בבדיקה ראשונה, מפחיתה את שיעור הביופסיות הלא-נחוצות

בדיקת PSA לסרטן הערמונית (צילום: אילוסטרציה)

בדיקת ה-PSA לגילוי סרטן ערמונית נמצאת בשימוש כבר שני עשורים, אך בשנים האחרונות כמה צוותי מחקר רפואי הטילו ספק ביעילותה ואף קראו לחדול מביצועה, בטענה שתוצאותיה מובילות במקרים רבים לביופסיות לא נחוצות ואף לניתוחים לא נחוצים.

כעת, מחקר חדש שנעשה בבית החולים של אוניברסיטת אוטווה בקנדה, ושפורסם בשבוע שעבר בכתב העת Mayo Clinic Proceedings, מצא כי בדיקה חוזרת של PSA, כאשר הבדיקה הראשונה סיפקה תוצאה לא רגילה, דווקא מפחיתה באורח דרמטי את הביופסיות הלא נחוצות.

זו הפעם הראשונה שסוגיית ההשלכות של בדיקת PSA חוזרת נבחנה בקנה מידה נרחב בקרב גברים, ציינו עורכי המחקר.

רמות גבוהות של PSA (נוגדן ספציפי לערמונית) קשורות לסיכון גבוה יותר לסרטן ערמונית. "בדיקת PSA יכולה לסייע באיתור מוקדם של סיכון כזה, כאשר המחלה עדיין ניתנת לטיפול שתוצאותיו יהיו טובות", הסביר ד"ר רודני ברו (Breau), מנתח מומחה לסרטן ערמונית וחוקר במחלקה לאפידמיולוגיה באוניברסיטת אוטווה, שהוביל את המחקר.

"עם זאת", הוא ציין, "רמות ה-PSA אינן יציבות, ויש בהן תנודתיות עקב זיהומים, פעילות גופנית וגם טעויות מעבדתיות. עקב כך, אנחנו מיישמים פרוטוקול שבו תמיד יש לבצע בדיקה חוזרת כאשר התוצאות של הראשונה לא היו בטווח הנורמה, לפני שמפנים מטופל לביופסיה. החלטנו על המדיניות הזאת כאשר הייתה לנו תחושה פנימית שהדבר יוביל להפחתה בביופסיות שאינן נחוצות". לדבריו, "המחקר שלנו אכן הראה, שהחשדות המוקדמים שהיו אצלנו בעניין הזה היו אכן נכונים".

המחקר ניתח מחדש תוצאות של בדיקות דם שתועדו לגבי 1,268 גברים שאצלם נמצאו רמות גבוהות של PSA בבדיקת הדם . הבדיקות נעשו בשנים 2013-2008. ב-25% מהגברים בדיקת דם שניה ל-PSA אכן סיפקה תוצאה נורמלית. רק 28% מהגברים שאצלם הושגו תוצאות סותרות עברו ביופסיה, לעומת 62% מהגברים שהתוצאות בשתי הבדיקות שלהם היו לא נורמליות. לדברי החוקרים, זוהי הפחתה ב-55% במספר הביופסיות.

עוד נמצא, כי רק 3% מהגברים שאצלם היו תוצאות סותרות ושעברו ביופסיה אכן אובחנו בעקבות זאת כחולי סרטן ערמונית בתוך שנה אחת מביצוע הבדיקות, בהשוואה ל-19% מהגברים שעברו שתי בדיקות PSA שבהן היו תוצאות שלא בטווח הנורמה.

"לא ברור לגמרי שכל גבר שבדיקת PSA שלו לא הניבה תוצאה נורמלית חייב לעבור בדיקה חוזרת לפני שמחליטים על ביופסיה" הדגיש ד"ר ברו. "יש רופאים ומטופלים שחוששים כי יחמיצו אבחון מובהק של סרטן אם יוותרו על ביופסיה לאחר קבלת תוצאה סותרת. המחקר שלנו הראה, שזה מאוד בלתי סביר".

ד"ר לוק לאוואלה (Lavalle), מנתח-מומחה לסרטן ערמונית שהיה שותפו-למחקר של ד"ר ברו, הוסיף: "למחקר שלנו השלכות חשובות עבור מטופלים וגם עבור מערכת הבריאות. ביופסיות יכולות להיות לא נוחות, קשות ומטרידות למטופל ובמקרים נדירים גם עלולות להוביל לזיהומים. לכן אנחנו רוצים לבצען רק כאשר הן הכרחיות באופן ברור".

לפי נתוני האגודה הקנדית לסרטן, כ-24 אלף קנדים מאובחנים מדי שנה עם סרטן ערמונית, כאשר שיעור השרידות ל-5 שנים הוא 96%. עלות בדיקת PSA היא בערך 30 דולר, בעוד שביופסיה עולה כ-880 דולר.

לדו"ח המחקר המלא לחצו כאן

נושאים קשורים:  חדשות,  מחקר,  בדיקת PSA,  סרטן ערמונית,  קנדה,  ביופסיה
תגובות
אנונימי/ת
08.09.2018, 18:23

וכמובן בדיקות נוספות מאפשרות לחשבת DT ו-Velocity, וכן כדאי לבדוק כם %free.