חדשות

שחיקה בקרב רופאים בארה"ב: שיעור גבוה בקרב רופאי משפחה ורופאי מיון

דיווח באתר MedPage Today הוקדש לסוגיית השחיקה שחווים רופאים בארה"ב, בין אם בשל האופי התובעני של העבודה, או "המעבר של מקצוע הרפואה מתחום מדעי לתחום עסקי"

רופא חולה. אילוסטרציה

בעיית השחיקה בקרב רופאים בארה"ב עומדת בראש סדר היום של הקהילה הרפואית בארה"ב בשנים האחרונות. לפי דיווח שהתפרסם השבוע באתר MedPage Today, רופאים רבים קושרים בין תופעת השחיקה לבין התארכות הקריירה המקצועית של הרופאים, וגילם המבוגר יחסית של הרופאים כיום, יחד עם ההתמודדות עם השינויים שחלו באופי המקצוע בעשורים האחרונים.

ד"ר דייוויד מאי, קרדיולוג בן 60 מדאלאס, טקסס, אמר לאתר כי הוא סבור שרוב הרופאים הסובלים משחיקה מקצועית הם מעל גיל 50, וחיו "בתקופת המעבר של הרפואה ממדע לתחום עסקי", כהגדרתו. הוא העריך כי הסיבות המרכזיות לשחיקה הן לחצים מצד המעסיקים (כמו למשל שירות "מדיקר") לחסוך בעלויות הטיפול למבוטחים, פיקוח-יתר על כל צעד שמבצע הרופא, ורגולציה רבה המשפיעה על העבודה עצמה.

השיעורים הנמוכים ביותר של שחיקה מקצועית נרשמו בקרב מומחים בפתולוגיה, דרמטולוגיה, רפואת ילדים ורפואה מניעתית

"אצל רופאים רבים מבני דורי, למשל, כל הסוגיות הללו אינן חלק מהחשיבה עליה התחנכנו", ציין, "כל זה עושה את העבודה שלנו לפחות ופחות מספקת. היא פחות מרגשת ומלהיבה, וגם פחות מחייבת".

סדרת מחקרים שבוצעה ב"מאיו קליניק" ב-2011, ושעסקה בתופעת השחיקה של הרופאים, הצביעה על השיעורים הגבוהים ביותר שחיקה מקצועית בקרב רופאים המעניקים רפואה ראשונית, רופאי משפחה, רופאים פנימאים, מומחים בנוירולוגיה וברפואת חירום. השיעורים הנמוכים ביותר נרשמו בקרב מומחים בפתולוגיה, דרמטולוגיה, רפואת ילדים ורפואה מניעתית.

"לתופעה הזאת השפעה על מטופלים", כתבו עורכי המחקרים, "הרופאים השחוקים מספקים טיפול שאינו אופטימלי, מצמצמים את שעות העבודה הקלינית שלהם, ונוטים לא להתעדכן בהנחיות הקליניות החדשות. לכך יש השפעה על הנגישות לרופאים ועל הרצף הטיפולי, מבחינת החולים".

מסקנות המחקרים הראו גם, כי רופאים הם בהחלט ובאופן מובהק ומשמעותי הרבה יותר שחוקים מעבודתם בהשוואה לבעלי מקצועות אחרים. בין ההשלכות האחרות של שחיקה מקצועית בקרב רופאים: פרישה מוקדמת לגמלאות, חיי משפחה לא מאושרים, יחסי אנוש גרועים עם עמיתים, אובדן אמפתיה ואף רשלנות רפואית.

לדברי החוקרים, השחיקה עשויה להתגבר בהתאם לשלב בחיים שבו מצוי הרופא או ביחס למספר השנים שהוא עובד במקצוע. בדיווח הוערך, כי הרפורמה בבריאות שיושמה בשנים האחרונות בארה"ב ("אובמה-קר") "רק מהדקת את החבל".

צוות המחקר של "מאיו קליניק" אסף נתונים באמצעות שאלון שהופץ עוד ב-2011 בקרב 7,288 רופאים בארה"ב. הממצאים: 45.8% דיווחו שאצלם יש לפחות תסמין אחד שקשור לשחיקה. בכלל אלו, 37.9% דיווחו על כך שהם תשושים רגשית ברמה גבוהה, 29.4% דיווחו על נתק מן העצמי, דֶּפֶּרְסוֹנָלִיזַצְיָה.

כאשר השוו 6,179 רופאים בגילים 65-29 אל מול 3,442 עובדים שאינם רופאים באותה קבוצת גיל התברר, כי בקרב רופאים יש שיעור גבוה יותר של תחושת תשישות רגשית (32.1% לעומת 23.5%), שיעור גבוה של דפרסונליזציה (19.4% לעומת 15%). בסך הכל, נמצא כי רופאים הם בסיכון גבוה יותר לשחיקה כוללת (37.9% מול 27.8%).

לפי הסקר, רופאים בארה"ב עובדים בממוצע לפחות 10 שעות שבועיות יותר מאחרים (50 מול 40); 40.1% מהרופאים מסרו כי אינם מוצאים מספיק זמן למשפחה או לחיים האישיים שלהם (לעומת 23.1% באוכלוסייה הכללית); רופאות באופן משמעותי פחות מרוצות ופחות מוצאות סיפוק במה שנוגע לאיזון שבין עבודה לחיים לעומת נשים במקצועות אקדמיים שאינן רופאות (43.1% לעומת 23%).

לקריאה נוספת לחצו כאן

נושאים קשורים:  חדשות,  שחיקה מקצועית,  ארה"ב,  לימודי רפואה,  תשישות,  סקר,  מאיו קליניק
תגובות