חדשות

חוקר ישראלי פיתח שיטה להחדרת תרופות למעי תוך שימוש בגלי אולטרה-סאונד

פרופ' אבי שרודר מהטכניון, ביחד עם צוות אמריקאי, ערך ניסוי מוצלח בהחדרת תרופות ביולוגיות ישירות למעי, על ידי שימוש בגלי אולטרה-סאונד המאפשרים את המעבר ומגבירים את התגובה לתרופה

פרופ' אבי שרודר (צילום: הטכניון)

גישה טכנולוגית חדשנית, הכוללת שימוש באולטרסאונד כאמצעי להקל על החדרת תרופות ישירות לדרכי העיכול, פותחה בעבודה משותפת שנעשתה על ידי פרופסור אבי שרודר מהפקולטה להנדסה כימית בטכניון, ביחד עם עמיתים מארה"ב. דיווח על הגישה החדשה פורסם בכתב העת Science Translational Medicine.

לדברי פרופ' שרודר, "מחלות מעיים דלקתיות, כמו מחלת קרוהן וקוליטיס, פוגעות באיכות החיים של אנשים רבים. יש והן גם מסכנות חיים. המחלות כרוכות בכאבים, בדלקות חוזרות, שלשולים, בסביבה חיידקית עוינת ובפגיעה בפלורה החיידקית ה'טובה' שבמעי. רוב המחלות הללו הן כרוניות ולכן האתגר הרפואי הוא להפחית בצריכת התרופות היומית של החולים.

פרופ' אבי שרודר: "גילינו שגלי האולטרסאונד אכן החדירו את מולקולות התרופה מבעד לדופן המעי, והובילו אותן לאתר המטרה"

"למרות התרחבות הידע בנושאים אלו שחלה בעשורים האחרונים, עדיין לא פותחו שיטות טיפול יעילות במחלות האמורות. בעיה נוספת קשורה לאופן צריכת התרופה: צריכה אוראלית (בליעה) היא דרך פשוטה ונוחה, אך מאחר שהתרופה עוברת בדרכי העיכול, היא גורמת לתופעות לוואי. גם יעילותה נפגעת".

לדבריו, "אחת החלופות לתרופה המיועדת לבליעה היא החדרת מולקולות התרופה מבעד לדופן המעי. עם זאת, התהליך הזה הוא אתגר מורכב מאוד, בעיקר כשמדובר כיום בתרופת הביולוגיות חדשניות".

הרעיון של פרופסור שרודר מכונה על-ידו "גלולת אולטרסאונד" – פלטפורמה טכנולוגית להחדרת תרופות למעי בסיוע גלי אולטרסאונד. "גלים אלו מגבירים את חדירותו של דופן המעי, וכך מאפשרים את החדרת התרופה פנימה ללא צורך בזריקה", הסביר.

טכנולוגיית האולטרסאונד מצויה בשימוש נרחב בעולם הרפואה לצורכי הדמיה, המסת גידולים וריסוק אבנים בכליות. תדרי האולטרסאונד הנמוכים מאפשרים פריצה זמנית (והפיכה) של מחסום הרקמה – וטכנולוגיה זאת שוכללה בעבודה הנוכחית של פרופסור שרודר.

"האתגר שלנו", ציין, "הוא לצלוח את רקמת המעי מבלי לפגוע בה - ולהחדיר דרכה את התרופה. בניסוי, שכלל תרופות ביולוגיות ואחרות המיועדות לריפוי מחלות מעי דלקתיות, גילינו שגלי האולטרסאונד אכן החדירו את מולקולות התרופה מבעד לדופן המעי, והובילו אותן לאתר המטרה. כך שופר הטיפול - מבלי לפגוע במעי".

החוקרים גילו עוד, כי השימוש באולטרסאונד מגדיל את ספיגת התרופה במעי בשיעור של עד פי 10 מהרגיל, ומוביל לאפקט הרפואי הרצוי מבלי לגרום לפגיעה במעי או לדחיית התרופה על ידי גוף החולה.

למאמר המלא לחצו כאן

נושאים קשורים:  חדשות,  מחקר,  תרופות,  מעי,  מחלת קרוהן,  הטכניון,  אולטרסאונד
תגובות