חדשות

ארה"ב: פעוטה בת 3 אובחנה כחולת סוכרת סוג 2

המקרה עלה לדיון בשבוע שעבר בכנס האירופי לחקר הסוכרת. בכנס הוצג גם מחקר על הקשר שבין שנת צהריים ממושכת לסיכון מוגבר לסוכרת-2 וממצאי מחקר קליני בתרופה חדשה שהפחיתה סיכון לתמותה ממחלות לב

סוכרת, בדיקת רמת סוכר (צילום: אילוסטרציה)

מקרה ייחודי של פעוטה בת 3 מארה"ב שפיתחה סוכרת סוג 2 הוצג בשבוע שעבר בכנס השנתי ה-51 של EASD - ההתאגדות האירופית לחקר הסוכרת - שהתקיים בשטוקהולם. המקרה שימש נושא לדיון מקצועי ובו עלו מחדש תשומת הלב וחששות של רופאים לגבי התזונה שפעוטות צורכים בתקופת הילדות.

ד"ר מייקל יפי (Michael Yafi ) מהמרכז למדעי הבריאות באוניברסיטת טקסס, אחד המומחים הראשונים שראה את הפעוטה, מסר כי תסמיני סוג הסוכרת שאובחנו אצל הילדה היו מהשכיחים ביותר בקרב מבוגרים.
משקל גופה של הפעוטה – ממוצא היספני - הגיע ל-35 ק"ג (!), יותר מפני שניים מהמשקל הממוצע של בני גילה, ורק אז הובאה לרופא-מומחה. המומחים שבדקו אותה סבורים כי התזונה הלא בריאה שצרכה והיעדר פעילות גופנית, מלאו תפקיד משמעותי במצבה הבריאותי.

רוב הילדים שמאובחנים כסוכרתיים הם חולים בסוכרת מסוג 1 – מצב שאיננו קשור לאורחות החיים אלא נוצר כאשר המערכת החיסונית תוקפת בטעות תאים שאחראים לשליטה ובקרה על רמת הסוכר בדם. סוכרת סוג 2 נמצאת כיום במגמת עלייה כלל עולמית – ובחלקה אולי המשמעותי היא זו שמזינה את תופעת השמנת היתר.

ד"ר יפי אמר בדיון בכנס כי יש להזהיר ילדים והורים של פעוטות כי יתכן שהאבחנה הראשונית לגבי סוג הסוכרת שבה חלו היא טעות רק משום שההנחה השגויה בקרב רופאים היא שפעוטות צעירים מדי מכדי לפתח סכרת סוג 2.

"אני מאד ערני לנושא הזה ומבצע בדיקות וסריקות קפדניות במיוחד כשמגיע אלי ילד עם עודף משקל משמעותי והשמנת יתר – כי אלו סימנים לסוכרת. ועם זאת הופתעתי לפגוש מקרה כה חריג ואולי אף נדיר", אמר עוד ד"ר יפי. לדבריו "זה אחד המקרים הצעירים ביותר של סוכרת סוג 2 שלגביו יש לנו דיווח מפורט ואולי אפילו זה המקרה הראשון מסוגו בעולם. עם זאת, הוסיף, מאחר שאין רישום גלובלי, קשה להיות בטוח שאכן מדובר במקרה הראשון".
לדבריו, אבחון מוקדם, שינויים באורח החיים ובמקרים מסוימים גם טיפול בתרופות עשויים לעתים להביא לכך שהמצב החולני יהיה הפיך ולהחזיר את הילדים למצב בריא יותר. ואמנם אותה פעוטה והוריה הודרכו כיצד לשנות באורח החיים שלהם ובעזרת טיפול שכלל גם נטילת מטפורמין נוזלי והרבה מאד פעילות גופנית, לצד פיקוח על הרכב התזונה היומית של הילדה - מצבה השתפר. הרופאים ציינו כי מינון התרופה מטפורמין הופחת ב-50% מדי חודש וכעבור 6 חודשים מתן בתרופה הופסק.

ששה חודשים בלבד לאחר האבחון הראשון – החליטו הרופאים שהיא אינה זקוקה עוד לתרופות ורמת הסוכר בדמה חזרה לנורמה. היא השילה ממשקל גופה עד אז- 9 ק"ג.

בכנס הוצגה מטה-אנליזה שהוביל ד"ר טומוהידה יאמאדה מאוניברסיטת טוקיו שסיכם עשרה מחקרים שנעשו עד נובמבר 2014 ובהם השתתפו יותר מ-261 אלף איש. נמצא בו, שיש קשר בין רצון מוגזם ותכוף לנמנם במהלך היום, לבין סיכון מוגבר לסוכרת סוג 2. הסיכון המוגבר לסוכרת-2 בקרב אנשים שדיווחו על רצון תכוף לשנת צהריים, לישון היה בכ-56% לעומת מי שאיננו מפגין רצון כזה וב-46% כאשר השינה הקלה במהלך היום התארכה מעבר ל-60 דקות בכל פעם. כל זאת לעומת אלו ששנת הצהריים שלהם הייתה קצרה הרבה יותר. מחקרים קודמים העלו כי שנת צהריים קלה הנמשכת 30-20 דקות בלבד עשויה לשפר את מצב הרוח וגם ביצועים לאחר מכן.

תשומת לב רבה משך בכנס דיווח על תוצאות ניסוי קליני בתרופה המודרנית לסוכרת Empagliflozen ) Jardiance) - פיתוח משותף ל"אליי לילי" ו"ברינגר אינגלהיים" . בניסוי השתתפו כ-7000 חולי סוכרת. על פי הדיווח בניו יורק טיימס, ממצאי המחקר הראו לראשונה,  כי נטילת התרופה הפחיתה בסיכון לתמותה של חולי סוכרת עקב מחלות קרדיו-וסקולריות, שבץ מוחי או התקף לב. בכל שלושה הנ"ל פחת הסיכון ב-14% וכאשר מדובר במחלות הקרדיו-וסקולריות בלבד פחת הסיכון ב-38%. דו"ח המחקר פורסם במקביל ב-New England Journal of Medicine. התרופה שייכת לקבוצת מעכבי SGLT2. שתי תרופות נוספות מאותה קבוצה נמצאות בניסוי אבל כרגע אין לגביהן מספיק נתונים.

נושאים קשורים:  חדשות,  סוכרת סוג 2,  סוכרת סוג 1,  EASD
תגובות