בוטוקס

הזרקת בוטוקס משנה את התכונות הביו-מכניות של העור

חוקרים בקנדה מצאו, כי בוטוקס (Onabotulinum toxin A) משנה את התכונות הביומכניות של העור; במקביל, הזרקת בוטוקס אינה גורמת לבצקת רקמתית או תהליך דלקתי בעור

הזרקת בוטוקס (צילום: אילוסטרציה)
הזרקה קוסמטית (צילום: אילוסטרציה)

בוטוקס נמצא בשימוש קליני שנים ארוכות, ברפואה האסתטית ובכירוגיה פלסטית התרופה משמשת בעיקר לטיפול בקמטי הבעה בפנים. לאורך השנים מצטברות עדויות המצביעות על כך שלבוטוקס תפקיד לא רק בטיפול בהשטחת קמטים לתקופה מוגבלת אלא גם במניעה של התקמטות העור ושיפור תכונותיו.

צוות חוקרים מהמרכז הרפואי לכירורגיה פלסטית ואף אוזן גרון באונטריו, קנדה, יזם מחקר שנועד לבדוק את השפעתו של בוטוקוס על התכונות הביומכניות של העור, תוצאות המחקר פורסמו לאחרונה ב-JAMA FACIAL PLASTIC SURGERY.

למחקר עוקבה פרוספקטיבי גויסו 48 נשים (גיל ממוצע 55.2 שנים, סטיית תקן 11.2 שנים) עם קמטים מינימליים עד קלים באזור הגלבלה והחלק הלטרלי של ארובת העין. 43 נשים השלימו את המחקר. הנשים טופלו בהזרקה סטנדרטית של בוטוליניום טוקסין לאזור הגלבלה, החלק הלטרלי של ארובות העיניים ואזור סופרה-אורביטלי.

הטיפול בוצע במסגרת מרפאה פרטית והנשים נבדקו שבועיים לאחר הטיפול, חודשיים, שלושה וארבעה חודשים לאחר הטיפול. נמדדו – גמישות העור, רתיעה אלסטית (ELASTIC RECOIL), והיחס בין התנגדות ויסקואלסטית להתנגדות אלסטית Uv/Ue.

הן באזור הסופרה אורביטלי והן באזור הגלבלה הודגם קשר מובהק בין זמן לגמישות, רתיעה אלסטית ויחס Uv/Ue. P

החוקרים מסכמים, כי התוצאות מציגות הוכחה נוספת לכך שבוטוליניום טוקסין משפיע על התכונות הביומכניות של העור. השפעה זו נמשכת עד ארבעה חודשים באזור הגלבלה ועד שלושה חודשים באזורים האחרים.

הירידה ביחס Uv/Ue מצביעה על כך שהזרקת בוטוקס אינה גורמת לבצקת רקמתית ותהליך דלקתי בעור. בתוך כך מציינים החוקרים שלא ברור האם ניתן ליחס את התופעות שתוארו במחקרם לתכונותיו של רעלן הבוטוליניום עצמו או למנגנונים אחרים שטרם זוהו.

מקור
Bonaparte JP, Ellis D. Alterations in the Elasticity, Pliability, and Viscoelastic Properties of Facial Skin After Injection of Onabotulinum Toxin A. JAMA Facial Plast Surg. Published online May 21, 2015. doi:10.1001/jamafacial.2015.0376.

נושאים קשורים:  בוטוקס,  בוטוליניום טוקסין,  הצערה,  קמטי הבעה,  מחקרים
תגובות