חדשות

פרופ' אבינועם רכס: "רופא שיבצע הזנה בכפיה של אסיר יועמד לדין בלשכה לאתיקה"

ראש בית הדין של ההסתדרות הרפואית, פרופ' אבינועם רכס, חזר על התנגדות הארגון לחוק שיאפשר הזנה בכפייה של אסירים ועצירים השובתים רעב, שצפוי לעלות מחר לדיון בכנסת; "אני מתחנן בפני חברי הכנסת מהקואליציה והאופוזיציה להפעיל את המצפון שלהם", אמר רכס

ראש בית הדין של ההסתדרות הרפואית, פרופסור אבינעם רכס, קרא היום (ב') לחברי הכנסת שלא לתמוך בהצעת החוק שאושרה בממשלה בשבוע שעבר, לפיה תותר הזנה בכפייה של אסירים ועצירים השובתים רעב. רכס גם הבהיר, כי "רופא שיבצע הזנה בכפיה של אסיר יועמד לדין בבית הדין לאתיקה".

"בשם חברי הרופאים וההסתדרות הרפואית אני מתחנן לחברי הכנסת מהקואליציה והאופוזיציה - להפעיל את המצפון שלהם ואת היושר הדרוש כדי למנוע מראה מביש לישראל במשפחת העמים", אמר פרופ' רכס בוועדת ביקורת המדינה של הכנסת ולאחר מכן גם בראיון בתוכנית "אולפן פתוח" בערוץ הכנסת (לצפייה בראיון המלא לחצו כאן).

ההצעה אמורה לעלות מחר (ג') לדיון ואולי אף להצבעה ראשונה בכנסת. מעל 100 הסתייגויות הוגשו להצעת החוק, ועדיין לא ברור כיצד יתייחס בג"צ לנושא אם וכאשר יובא לפתחו.

בראיון הטלוויזיוני אמר עוד פרופסור רכס, כי החוק המוצע לא יכול לחייב רופא לבצע הזנה בכפייה אלא מעניק מטריה משפטית למקרה שהאסיר ימות עקב ההליך הזה. "אני מאמין ומקווה שאף רופא לא יציית ללשון החוק. דגל שחור מתנוסס מעליו ואישורו יהיה יום עצוב מאוד למדינה".

פרופ' רכס: "אני מאמין ומקווה שאף רופא לא יציית ללשון החוק. דגל שחור מתנוסס מעליו ואישורו יהיה יום עצוב מאוד למדינה"

פרופסור רכס אמר כי מדובר ב"בעיה פוליטית שאותה מגלגלת המדינה למגרש של הרופאים". הוא הסביר, כי "האסירים לא באמת רוצים למות. הם למעשה מלבים את מחאתם על אש קטנה. המדינה נכלאה בסיטואציה שאינה יכולה לעמוד בה".

פרופסור אבינועם רכס

פרופסור אבינועם רכס

ראש בית הדין הגדיר את החוק המוצע כ"לא הומאני ולא מקובל בשום מקום בעולם". הוא הזהיר כי אם יאושר, הדבר "יחולל סערה בכל העולם – והוא כבר הוא מחולל אותה". לדבריו, ראשי ארגוני הרופאים בכל העולם כתבו על כך מכתבים לראש הממשלה. "הייתכן שעל פי חוק בישראל אסור להאכיל בכוח אווזים – ובני אדם כן?", תהה רכס.

פרופסור רכס מתח ביקורת על היועץ המשפטי של המשרד לביטחון הפנים, עו"ד יואל הדר, שהעלה לדבריו "הצעה הזויה שנלקחה מלה-לה-נד ולפיה ירדימו כל אסיר שלוש פעמים ביום כדי לאלצו לאכול".

"האתיקה הרפואית עומדת כאן מעל החוק. אף רופא לא יתקרב לאסיר בתנאים כאלו. יהיה צורך לקשור את הידיים ולתפוס את הראש של האסיר ולהחדיר בכוח זונדה שיכולה להגיע עד לריאות".

רכס סיפר במשדר הטלוויזיה כי עמיתיו ב"אסף הרופא" סיפרו, כי "רופא טוב מקיים שיחה ב-4 עיניים עם אסיר שיושב מולו וברוב המקרים משכנע אותו לחדול משביתת הרעב".

עוד הזהיר פרופ' רכס, כי אסירים שיכפו עליהם לאכול בכוח עלולים גם למות באופן פתאומי. "מבחינת הרופאים החוק הזה הוא תפוח אדמה לוהט".

כל רופא שיעמוד בסיטואציה שמנוגדת לאתיקה הרפואית, אמר פרופסור רכס, יקבל תמיכה מההסתדרות הרפואית והדרכה כיצד לנהוג. "החוק הוא סף – האתיקה היא הרף העליון. זה נושא מצפוני. הרופאים חברי הר"י לא יצייתו לחוק", אמר.

הדיון בוועדת ביקורת המדינה בכנסת היה סוער. המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד רז נזרי, הבהיר כי החוק מאפשר הזנה בכפייה, אך לא מחייב אותה. "אף רופא לא יחויב לבצע את ההזנה", שב והדגיש.

יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד), אמרה כי "מדובר בנושא שלא שייך לימין ולשמאל אלא באחריות הממשלה על חייהם של אנשים ואיזון בין זכויות שמגיעות להם". היא ציינה, כי האסירים היחידים בארץ שמתו משביתת רעב הם אלו שהוזנו בכפייה - ולכן ההליך הזה הופסק.

"הצעת החוק עלולה ליצור נזק לדורות", הזהירה, "על המדינה לקבל החלטה מושכלת ולא להעביר את הצעת החוק הזאת בהינף יד. להחלטה הזאת יש השפעות על תפיסת ישראל בעולם, השפעות אתיות על מערכת הבריאות והשפעות קשות על התנהלות השב"ס. נציגי משרד החוץ אפילו לא הואילו להגיע לדיון. דרושה כאן התייחסות רצינית הרבה יותר", אמרה.

ח"כ מיכל רוזין (מרצ) אמרה: "המניע להזנת האסירים בכפייה הוא פוליטי ולא משפטי או רפואי. לא חיי האסירים הם שעומדים לנגד עיני הממשלה, אלא הרצון למנוע ביקורת בינלאומית נוספת על ישראל. אני מתנגדת בתוקף להצעת החוק הזאת, משום שבראש ובראשונה היא מפקיעה את זכותו של הפרט על גופו. עבור האסירים הפלסטינים חסרי המעמד, הגוף הוא הדבר האחרון שנותר שלהם, וגם את זה המדינה רוצה להפקיע מהם. במקום להאכילם בכפייה, תוך השפלתם וסיכון חייהם, עלינו לדבר על דרישותיהם, דרך הפסקת המעצר המנהלי השרירותי".

נושאים קשורים:  חדשות,  בית הדין לאתיקה של הר"י,  ועדת ביקורת המדינה של הכנסת,  הזנה בכפייה,  שביתת רעב,  כנסת ישראל,  פרופ' אבינועם רכס
תגובות
אנונימי/ת
22.06.2015, 20:55

אמירה מטופשת שאין לה יסוד אתי ומשפטי.. מפי אדם מוטה שאמור להיות "אוביקטיבי" בתפקיד מעין שיפוטי..
כדאי שתתפטר מהתפקיד ואח"כ תצהיר הצהרות ...

אנונימי/ת
22.06.2015, 20:57

וההשוואה לאוזים עוד יותר מטופשת..
אתה לא מאכיל אוז נוטה למות.. אתה מפטם אוז חי כדי להשמינו..
מאידך, אתה תוקע אינפוזיה לאסיר שובת רעב שהתעלף ? אז מדוע שלא תכניס לו זונדה ? מאיפה העיוות הלוגי הזה ?
רופא שיתן לאסיר שובת רעב למות צריך לעמוד לדין על גרימת מות ברשלנות פושעת..

האכלה בכפייה הנה פרוצדורה אכזרית, אלימה ומשפילה המסכנת את המטופל בפציעות, בחנק ובזיהומים ואשר עלולה להביא למוות. האכלה בכפייה אינה הצלת חיים, אלא סיכון החיים או אבדן החיים. זהו אקט המזוהה בעולם כולו עם עינויים האסורים בחוק ובאמנות בינלאומיות שונות, הרואות בו צורה של דיכוי וענישה מהקשים שיש. החוק להאכלה בכפייה הנו חוק פוליטי המבקש לדכא שביתה פוליטית. האסירים שובתי הרעב מוחים על עצם המאסר המנהלי, שהוא מאסר ללא משפט. הממשלה תובעת מרופאים להוציא לפועל את החוק שהיא מבקשת לחוקק, כלומר – שרופאים יבצעו את הפשע (החוקי) הזה באסירים שובתי הרעב, בטענה השקרית שהרופאים מחויבים להצלת חיים ואי לכך הם חייבים לבצע את ההאכלה בכפייה. הרופאים המתנדבים של עמותת רופאים לזכויות אדם (רל"א), שטיפלו בשובתי הרעב בשנים 2011-2012, השכילו להביא את השובתים לכך שלא יחריפו את שביתת הרעב ויסכימו לקבל מינרלים שיעכבו את הידרדרות בריאותם. הם אמנם מסכנים את בריאותם ואת חייהם, אך יכולים להחזיק מעמד בחיים גם למעלה ממאה ימים רצופים. ואילו בשנים קודמות, בעיקר בשנות השמונים, כאשר רל"א לא היתה בתמונה, האכלה בכפייה גרמה באופן ישיר למותם של חמישה אסירים. אך מעל להיבט המעשי הזה נמצא העיקרון של כבוד האדם, רצונו החופשי (החופש היחיד שיש לאסיר) ונאמנותו של הרופא לאדם החולה. נאמנות זו אינה ניתנת לחלוקה או להמרה בשום נאמנות אחרת. אם רצונו של האסיר למחות באמצעות שביתת רעב – אין לכפות עליו טיפול בניגוד לרצונו ובניגוד לכבוד האדם שלו. אין זה מתפקידה של המערכת הרפואית להיות כלי משחק פוליטי בידי הממשלה.

23.06.2015, 09:11

- החוק אינו מפריד בין אסירים ביטחוניים לאסירים פליליים.
- אסירים ביטחוניים לא עומדים למשפט לא עקב חוסר בראיות נגדם. יש מספיק ראיות על מנת להכניס אותם לכלא בלי שום בעיה, אלא שהליך משפטי רגיל, על כל המשתמע מכך יביא לחשיפת מקורות מודיעיניים עם השלכות בעיתיות. והכל נעשה באישור של שופט (זה לא שהשב"כ יכול להכניס את מי שהוא רוצה לכלא). עד לפני מספר שנים אסירים ביטחוניים יכלו גם להשלים לימודים אקדמאיים. לכן, לא מדובר על מחאה על כך שהם נאסרו ללא משפט. מי כמוהם יודע שהם אשמים לחלוטין. מדובר בניסיון למנף את המלכוד בו יש קושי להעמיד אותם למשפט מהסיבות שצוינו.
- עפ"י הצעת החוק כל הזנה בכפייה דרושה אישור של נשיא בית משפט מחוזי (או סגנו) לאחר מעבר של מספר משוכות בין היתר לשקול תועלת מול נזק של הטיפול המוצע, אמצעי שכנוע אחרים, עמדת האסיר ועוד.
- בהתחשב בכך שממילא לא ניתן להכריח רופאים להזין (ואני לא רואה איזה אינטרס יש לרופא לעשות דבר כזה כאשר הוא לא חייב), יחד עם המגבלות הקיימות בחוק, אני בספק אם בפועל יהיו בכלל מקרים כאלה.
- בהתחשב בכל הנ"ל מחד גיסא העליהום על החוק מוגזם, אך מאידך , לדעתי, החוק נראה לי מיותר (או אולי כמו ניסיון להעביר את האחריות מהרשות המבצעת לבתי המשפט - במלים אחרות , כסת"ח).

אנונימי/ת
23.06.2015, 09:23

"האכלה בכפייה גרמה באופן ישיר למותם של חמישה אסירים". שכחת לכתוב: אי האכלה בכפייה גרמה באופן ישיר למותם של חמישים אסירים.

22.06.2015, 22:55

1) שוב, הגיבורים הגדולים במילים מתגלים כפחדנים זולים שיסכנו בגבורה חיי אסיר פלסטיני אך לחתום בשמם לא יעיזו. ועם גיבורים אלמונים אין טעם להתווכח...
2) כל הכבוד לפרופ' רכס!
ד"ר וידנפלד יעקב

23.06.2015, 09:15

1. בתור אחד שדווקא אינו מגיב באנונימיות, אני חושב שכלל יש להתייחס לתוכן התגובה ולא לשם המגיב. אם הטיעונים של מגיב כלשהו מופרכים לדעתך, אתה יכול לסתור אותם גם בלי לדעת איך קוראים לו.
2. היו תגובות אנונימיות גם של כאלה שתמכו בפרופ' רכס. האם אתה טוען שגם הם פחדנים זולים?

23.06.2015, 11:03

כן!
ד"ר וידנפלד יעקב

אנונימי/ת
22.06.2015, 23:21

לא ברור לי מה לא ברור לחברי הרופאים. כל פרוצדורה מחייבת הסכמה של חולה. אנחנו מחתימים על הסכמה לפעלות שונות וללא הסעמה לא מבצעים אותן.
עכשיו בגלל עמדה פוליטית כזאת או אחרת כל העיקרונות שלפיהם אנחנו עובדים מתבטלים?
מציע לרופאים להביע עמדה אחידה וברורה שאין ולא תהיה הסכמה לביצוע מעשה כזה. בלי קשר לעמדתו הפוליטית של הרופא.
מציע לרכס להרחיב את הדיון ולהבהיר לרופאים צעירים, עתודאים ואחרים שיכולים להרגיש מבולבלים מול העניין, מה הגישה הברורה והנכונה של כל רופא בעולם.

אנונימי/ת
22.06.2015, 23:47

לא ברור לי מאיפה נובעת האדנותיות הזו של רכס. הרפואה היא מקצוע חפשי והרופא אוטונומי להחליט לפי צוו מצפונו בלבד. שום ארגון פרופסיונלי לא יכתיב לרופא איך לפעול אם יעמוד בפני דילמה כזו. אני נדרשתי בשירות מילואים לאשר כשירות למעצר של עצורים במתקן שב"כ. יכולתי לסרב ולראות איך רופא אחר מאשר את החקירות.
תשאירו לנו את המרחב החשיבה וההתלבטות המוסרית.

אנונימי/ת
23.06.2015, 01:39

פרופ' רכס תודה רבה שאתה מחזיר לי את הגאווה לעסוק ברפואה בישראל.
מעניין אותם אלה קולות היו משמיעים אלו התומכים בכך אילו היו מפטמים אותם.
מה הקשר לפלסטיני/יהודי/ כל אדם בן אנוש למי אכפת מיהו ומהו. מה שחשוב הוא שהוא בן אדם ואנו כמטפלים בבני אדם (שכן לפי מה שאני לפחות יודע לכולנו אותה אנטומיה פיזיולוגיה וכו') אנו רשאים לפעול עפ צו מצפוננו ולא לבצע פקודות
כסומים ורפי שכל תחת פיקודו של הרופא ואיש המוסר הדגול, החכם באדם, הרב הקדוש ונאור, תפארת הבריאה יעקב ליצמן נרו יאיר. ד"א גם גלעד ארדן לא בדיוק אלן טיורינג, וזה בלשון מאוד מאוד צנועה.

אנונימי/ת
23.06.2015, 01:55

ושיהיה ברור, אם יעבור החוק מעל לראשינו הרופאים, לא נהסס לפנות לבתי דין וגופין לזכויות אדם ולכלי תקשורת בעולם עם כל טיעון שיביא לתוצאה שהטיפשים שיאשרו כזה חוק יאלצו לבטל אותו בבושת פנים.
לי נמאס שכל טיפש עם כח בא ורוצה להרוס את מה שבנינו במשך שנים רבות בשם האגו שלו + "בטחון המדינה".
מול כח כשאין ברירה פועלים ביותר כח.
אל תתחנן בפני חברי כנסת פרופ' רכס. זה משפיל וחסר תועלת. תציב להם את העובדה הזאת. ושיעמוד להם בגרון כמו שמרגיש לכל אותם אנשים להם הם רוצים לדחוף זונדה בכח.

רופאי שב"ס אשר הזנה בכפיה תפול קודם כל על כתפיהם אינם "מקצוע חופשי" אלה אנשים לובשי מדים אשר חייבם לציית לפקודת מפקד. פרופ' רכס למעשה קורא לרופאים הנ"ל לסרב פקודה, וממקם אותם בין פטיש לסדן: או דין משמעתי על סירוב פקודה, או דין אטי בהר"י שזה לא הוגן לחלוטין. אתה נגד הזנה בכפיה? - אין בעיה, תגיד את זה למחוקקים. אבל אם וכאשר החוק מתקבל על תקרא לסירוב פקודה - זה בהחלט נגד החוק

23.06.2015, 13:29

- אסירים שמצבם הרפואי מדרדר עד כדי סכנה ממשית מגיעים לבתי חולים כלליים ואינם נשארים במתקני השב"ס , אלא אם המר"ש יוכל לתת מענה (לפני כן ממילא האכלה בכפייה אינה רלוונטית).
- על פי הצעת החוק נציב השבס מבקש מבית המשפט התר להזנה בכפייה. הרעיון הוא לתת חסינות למטפל שיזין ולא להכריח אותו להזין. מכאן נבעה האמירה של השר גלעד ארדן.
- ככל הידוע לי, בית הדין של הר"י יכול להעמיד לדין חברי הר"י. רופאי שב"ס ממילא אינם יכולים להיות חברי הר"י (כמו רופאי צבא הם אינם כפופים להסכמים קיבוציים ולא רשאים לשבות).

אנונימי/ת
23.06.2015, 07:51

תפסיק להלך איימים על הציבור. יש מקום לשקול כל מקרה לגופו ונסיבותיו. לא כל השובתים רעב מתנגדים להאכלה. רבים מהם מצפים שזה מה שייעשה להם, בעודם מביעים את מחאתם כמצופה מהלחץ החברתי המופעל עליהם ע״י חבריהם.

23.06.2015, 09:19

החוק מיותר, גם היום אפשר להאכיל בכפיה, ברגע שהשובת עובר להכרה מעורפלת. במצב זה יכול להיות שהיה חוזר בו. אנורקטים גם מאכילים בכפיה. המשטרה עוצרת אדם שעומד להתאבד.

כחבר וותיק בהר'י , ובעל נסיון רפואי עשיר במסגרת הרפואה הציבורית, אני דוגל חד-משמעית בעמדתה של הלשכה האתית, ושל מי שהיו יו'ר שלה בעבר ובהווה.
העקרון הרפואי העליון הינו "הצלת חיים", שאליו מתלווה בו זמנית הסייג
PREMIUM NON NOCERE ( "לעולם אל תזיק"!).
אין לבצע האכלה בככפיה - חד וחלק!
פרופ. תיאו דב גולן.

אפשר להסכים או לא להסיכם עם הזנת אסירים ביטחוניים בכפיה. אבל אין בשום פנים ואופן לאיים על הרופאים המבצעים זאת בעמידה לדין אתי. הרי מי שיהי ראשון ליתקל בזה הם רופאי שב"ס לובשי מדים. איום שכזה ביחס לרופאים על מדים בכלל ורופאי שב"ס בפרט זה מעין קריאה לסירוב פקודה ממפקד הישיר או המקצועי במערכת. אתא יכול לקרוא נגד החוק, אבל אם וכאשר חוק כבר מאושר והתקבל ע"י ממשלה - אתה לא יכול לקרוא לאף גורם לרבות רופאים לעבור על החוק. גם אם החוק נוגד לכללי האתיקה

אנונימי/ת
23.06.2015, 17:37

הלאה לעריצות! הלאה לפטרונות! הלאה לאינדוקטרינציה הפוליטית במסווה של "מוסריות" צדקנית!
האתה, פרופ' רכס הנכבד, תלמדנו מוסריות מהי ? מתי בפעם האחרונה נכנסת לביקור בחדר מונשמים של מחלקה פנימית ממוצעת? כמה כפותי ידיים תראה שם? ומה לגבי מאושפזים בכפייה במחלקות סגורות למיניהן? אז כעת?? דווקא כעת אתם מתקוממים? כשמדובר בחלאות המין האנושי, שכל השוואה לאווזים המסכנות עושה להן עוול? ניחוח חריף של צחנה פוליטית עולים מדבריך, פרופ' מלומד.
הרי ברי לכל בר דעת כי משמעות אי ההאכלה בכפייה, ועמידה אימפוטנטית אל מול אותם חלאות, משמעותה אחת - העמקת הלחצים מבית ומחוץ, ולבסוף שחרור של אותם נבזים חזרה לסורם, ובכך יצירת סכנת חיים של ממש לאזרחים חפים מפשע!
מדוע אינך זועק את זעקתם??!
לא לחינם אמרו חז"לנו: "המרחם על אכזרים, סופו שיתאכזר על רחמנים", ודי לחכימא ברמיזא, ולטיפשא בקורמיזא.

סטודנט לרפואה, מלא קבס.

הרי ברור שאין

אנונימי/ת
23.06.2015, 17:39

דברים כדורבנות!

23.06.2015, 20:07

אם בקבס עסקינן, אזי דבריך, דברי פרחח גס רוח, מעוררים קבס. אם אתה סטודנט לרפואה, כיצד תעז לקרוא לבני אדם "חלאות", ולא משנה כאן מה דעתם הפוליטית? ואם מחר כאשר, חלילה, תהיה רופא, האם תסרב לטפל ב"חלאת אדם" כזאת גם אם הוא סובל (כי הרי לפי דבריך, עדיף לתת לו למות)? ולגסות הרוח שלך - פרופ' רכס (שאני מכיר אותו רק שטחית) טיפל בחולים, כולל מונשמים, ולימד והדריך דורות של רופאים כאשר אתה היית עדיין בחיתולים. באיזו זכות אתה פונה אליו בגסות רוח כזאת? שתי הצעות לך:
1) תחשוב על מקצוע אחר, לא בטוח שרפואה מתאימה לך.
2) כשכותבים דברי חוכמה והתרסה, לא מפחדים לחתום מתחת.
ד"ר וידנפלד יעקב

23.06.2015, 20:16

ללא קשר לנושא הדיון

אתיקה היא אתיקה וחוק הוא חוק. ואין לערבב בין השניים. הפעלת בית דין על ידי הוועדה לאתיקה הופכת את ועדת האתיקה למחוקק ואת כללי האתיקה לחוק.

נראה כי הלישכה נטלה סכויות לא לה ובפועל מבזה את מושג האתיקה שבשמו פועלת.

23.06.2015, 20:16

ללא קשר לנושא הדיון

אתיקה היא אתיקה וחוק הוא חוק. ואין לערבב בין השניים. הפעלת בית דין על ידי הוועדה לאתיקה הופכת את ועדת האתיקה למחוקק ואת כללי האתיקה לחוק.

נראה כי הלישכה נטלה סכויות לא לה ובפועל מבזה את מושג האתיקה שבשמו פועלת.