חדשות

סגן שר הבריאות ליצמן הורה להחזיר את חובת הפלרת המים בישראל

אחרי שביטל את הקמת רשות האשפוז, ממשיך ליצמן לבטל את ההחלטות שהתקבלו בתקופת שרת הבריאות הקודמת יעל גרמן; הורה לשנות את התקנות הקיימות ולהעביר את התיקון לאישור לוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת; רופאים בירכו על המהלך

מים מברז (צילום: אילוסטרציה)
מים מברז (צילום: אילוסטרציה)

סגן שר הבריאות יעקב ליצמן, המחזיק בתיק הבריאות במעמד של שר, הורה להחזיר את הפלרת מי השתייה בישראל, שנתיים לאחר שהשרה הקודמת יעל גרמן ביטלה את ההפלרה. גרמן עשתה זאת בניגוד להמלצות הרופאים, ובניגוד לעמדת הדרג המקצועי במשרדה.

זאת ההחלטה השנייה שקיבל ליצמן מאז שנכנס לתפקידו המבטלת החלטה של קודמתו. בשבוע שעבר הורה לבטל את הרשות לניהול ופיקוח על בתי החולים הממשלתיים, שנולדה בעקבות המלצות "ועדת גרמן".

דוברות משרד הבריאות מסרה, כי בתום דיון מקצועי שנערך בעניין ההפלרה במשרד הבריאות ביקש ליצמן להכין תיקון לתקנות מי השתייה. התיקון יוגש לוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת, כשזו תוקם.

גורמי הרפואה השונים – רופאי ילדים ורופאי שיניים - הגיבו בחיוב להחלטה החדשה, וציינו כי זוהי פעולה חשובה של סגן השר לקידום בריאות השן בישראל. הפלרת המים הופסקה בפועל רשמית באוקטובר 2014.

הפלרת המים מבוצעת על-ידי הזרמת פלואוריד למי השתייה באמצעות המוביל הארצי של מקורות. מטרת הפעולה הזאת היא לצמצם את היקף תחלואת העששת בעיקר בקרב ילדים ופעוטות.

גרמן טענה שהתועלת בהפלרה פחותה מהנזק הפוטנציאלי הטמון בה והסתמכה על מחקרים שונים – הגם שאנשי מקצוע טענו שאינם מבוססים. המחקרים הצביעו על אפשרות של פגיעה הורמונלית, החלשת העצמות, ירידה בעמידות לאינסולין ועוד. מדינות מפותחות שונות הפסיקו לחייב את ספקי המים שלהם בהפלרה.

בכירי רופאי השיניים, מומחים לבריאות הציבור, רופאי ילדים וגם ארגונים חברתיים, יחד עם בכירי משרד הבריאות ובראשם המנכ"ל הקודם פרופסור רוני גמזו, טענו כי הפסקת ההפלרה תפגע בעיקר באוכלוסיית המיעוטים בנגב.

נושאים קשורים:  חדשות,  הפלרה,  סגן שר הבריאות יעקב ליצמן,  מים,  יעל גרמן,  עששת
תגובות
אנונימי/ת
31.05.2015, 19:30

פשוט גרוע.
עכשיו משרד הבריאות יצטרך לסתור את הנימוקים שהוא עצמו נתן להפסקת ההפלרה (שבוצעה לפי ועדת עדין).
מתוך האתר של משרד הבריאות
"עם ביטול חובת ההפלרה תצטרף ישראל לרוב המוחלט של מדינות העולם בהן אין חובת הפלרה. כמו כן, על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי ישנה ירידה בעששת גם במדינות שלא הפלירו את מי השתייה. ברמה הבינלאומית חובת ההפלרה קיימת רק באירלנד. קיימות מדינות כגון הולנד, שוודיה וצ'כיה בהן קיים איסור להפליר את מי שתיה."
"רק כ-1% מהמים משמשים לשתייה, ואילו 99% מהמים מיועדים לשימושים אחרים (תעשייה, חקלאות, הדחת אסלות וכו'). כמו-כן קיימות עדויות מדעיות לפיהן פלואוריד בכמויות גדולות עלול להביא לפגיעה בריאותית. כאשר מספקים פלואוריד באמצעות מי השתייה אין בקרה לגביי כמות הפלואוריד הנצרכת בפועל והדבר עלול להביא לצריכת יתר. אספקת מים מופלרים מחייבת גם את מי שאינו רוצה בכך, לצרוך מים עם תוספת פלואור, לכן גישה זו איננה מקובלת ברוב מדינות העולם."

"נתוני ארגון הבריאות העולמי מצביעים על כך שאין הבדל משמעותי ברמת העששת בין מדינות מפלירות לבין שאינן מפלירות."

http://www.health.gov.il/NewsAndEvents/SpokemanMesseges/Pages/17082014_1.aspx

מעניין כמה זמן הלינק הזה יהיה פעיל.

משרד הבריאות הולך לעשות צחוק מעצמו ...

אנונימי/ת
02.06.2015, 00:55

נראה לי שמאמרים רבים מדי מוכיחים שההפלרה של מי השתיה איננה מונעת עששת ,כפי שטוענים חלק מרופאי השינים . מועטים המאמרים בעד ההפלרה .העובדה היא שרוב המדינות בעולם ,כמו בארה"ב ,הן נגד ההפלרה.
הדעות כה חלוקות בין המדענים על חשיבות ההפלרה למול הסכנות הבריאותיות שלה--למה לא מינה ליצמן ועדה שבה ייוצגו מכל המחנות והיא שתדון שוב בכובד ראש בבעיה?

אנונימי/ת
02.06.2015, 07:26

הייתה כבר ועדה שעסקה באיכות המים- ועדת עדין , והיא המליצה על הפסקת הפלרה

אנונימי/ת
02.06.2015, 20:46

הפלרה נולדה, כנראה, בגרמניה הנאצית... זה אמור היה להיסתיים אחרי אושוויץ (למרות שהחברות האחריות המשיכו עד ימינו), אך מאותה סיבה שבה הגרמנים רצו בכך מדינות אחרות רצו גם, ולא בריאות, אלא שליטה מוגברת בתושבים בראש העניין (מסתבר שזה הופך אנשים לנשלטים בקלות יתרה)... יש הנהנים מכל זה, אך אין אלו הילדים או המבוגרים, אלא אלו ששופכים זאת לתוך מי שתיה, ואת שהם שופכים הרי זה חומר מישני ליצור דשנים ובמקום לטפל בו כיאות לרעל, מוצא דרכו אל בני אנוש... לך ותבין...