מגזין

ביקור רופא דרך הסמארטפון

אפליקציות להזמנת רופא לביקור-בית צוברות פופולריות בארה"ב, וממחישות את בעיית הגישה לרפואה ראשונית במדינה

טלפונים חכמים (צילום: אילוסטרציה)

כמו בשירות "גט טקסי" או "אובר" (Uber) – האפליקציות בטלפונים החכמים להזמנת מוניות - כעת גם אפליקציות להזמנת רופאים לביקור בית תופסות תאוצה בארה"ב. לפי התאחדות הטלה-רפואה האמריקאית (ATA) בערך מיליון אמריקאים יעשו שימוש בשירותים אלו, כמו גם בשיחות סקייפ עם רופאים, עד סוף השנה הנוכחית.

חברת הביטוח הרפואי הגדולה בארה"ב United HealthCare כבר הודיעה, כי בכוונתה "לכסות" מבחינה ביטוחית ביקורי בית של רופאים שייעשו באמצעות האפליקציות השונות או שיחות עם רופאים דרך סקייפ.

אחת האפליקציות הפופולריות ביותר בארה"ב בתחום זה כיום נקראת Heal. משתמש הטלפון הנייד הזקוק לביקור רופא מקליד פרטים כמו כתובתו וסיבת הביקור, ולאחר שהוא מצרף מספר כרטיס אשראי ובוחר את סוג הרופא שברצונו לראות, הרופא מגיע בתוך 20 דקות עד שעה. מחיר השירות קבוע לחודש: 99 דולר.

שירות Heal החל בלוס-אנג'לס בפברואר, התרחב בימים אלו לסן-פרנסיסקו ובשבועות הקרובים יורחב לעוד 15 מהערים הגדולות בארה"ב. הרופאים הקשורים לשירות נמצאים בכוננות לכל קריאה בין 8 בבוקר ל-8 בערב, שבעה ימים בשבוע, כך מסרה הרופאה הראשית ד"ר רנה דואה (Renee Dua).

אתר האפליקציה Heal (צילום מסך)

אתר האפליקציה Heal (צילום מסך)

לפי התאחדות הטלה-רפואה האמריקאית, כמיליון אמריקאים יעשו שימוש בשירותים ביקור רופא דרך אפליקציה או בשיחות מקוונות עם רופאים עד סוף השנה

רופאי Heal מגיעים לביקור הבית עם סייען רפואי ועם מזוודה ובה "המילה האחרונה" בגדג'טים הטכנולוגיים בתחום הרפואה, כולל כל הציוד הדרוש לבדיקות דם ושתן, או לשם צילום וידיאו ברזולוציה גבוהה בעת בדיקת עור התוף באוזן. הרופאים בצוות Heal קשורים לבתי החולים המרכזיים בקליפורניה וגם לצוותי המחקר הרפואי באוניברסיטת קליפורניה בלוס-אנג'לס, בסטנפורד או בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת קולומביה בניו-יורק, טוענת החברה.

רופאי השירות יכולים להציע למטופל רק שירותים מוגבלים, אבל הם מסוגלים לספק אבחון וטיפול מידי בבעיות כמו ברונכיטיס, להזריק חיסון לשפעת במידת הצורך, לתפור חתך או לרשום מרשם. בעד עוד 19 דולר, הרופא גם יביא את תרופות המרשם לביתו של המטופל.

לפי השיטה האמריקאית, על המטופל יהיה למלא אחר כך את הטפסים הדרושים לחברת הביטוח שלו.

אפליקצייה אחרת, Doctors on Demand בסן-פרנסיסקו, למשל, נהנית מגיבוי של "גוגל". היא מסרה כי בצוות השירות שלה נמצאים כבר 1,400 רופאים בעלי רישיון והסמכה (board certificate). שירות ייעוץ בווידיאו (ללא ביקור בית) יעלה למשתמש 40 דולר. טיפול פסיכולוגי (מרחוק, דרך שיחת וידיאו באינטרנט) יעלה 50 דולר ל-25 דקות ו-95 דולר ל-50 דקות. ייעוץ הנקה – 70-40 דולר.

זמן ההמתנה הממוצע לביקור אצל רופא בארה"ב הוא 20 יום

שירות דומה בשם Pager הופעל באחרונה בניו-יורק. המייסד-שותף שלו היה מעורב בבניית שירות ההסעות Uber. במסגרת שירות זה, משלמים עבור ביקור בית ראשון 50 דולר ואם המטופל מבקש ביקורי רופא משפחה בביתו לעתים מזומנות – הוא יידרש לשלם כבר 200 דולר.

Go2Nurse, אפליקציה אחרת, היא שירות ביקורי בית של אחיות שניתן בשיקגו ובמילווקי. שירות זה גם כולל טיפול באישה הרה, סיוע לילודים, או טיפול בקשישים ובמיוחד באלה הסובלים מאלצהיימר או פרקינסון. בפילדלפיה שירות דומה נקרא Curbside Care, והוא מאפשר ביקור בית של אחות או רופא, או שניהם יחד.

כל השירותים הללו ממחישים למעשה את אחת הבעיות החמורות שקיימות במערכת הבריאות בארה"ב: מחסור ברופאי משפחה ומומחים ברפואה ראשונית וגישה מצומצמת אליהם מצד מבוטחים. זמן ההמתנה הממוצע לביקור אצל רופא בארה"ב הוא 20 יום.

ההערכה של יוזמי השירות והאפליקציות היא, שב-95% מהמקרים הרופאים המגיעים לביקורי הבית ממלאים אחר מלוא צרכי המטופל. ב-5% מהמקרים הם צפויים להפנות את המטופל עקב מצבו למומחים בתחומים השונים.

שירותי טלה-רפואה נוספים בארה"ב הם ה-Teladoc (נחשב כחלוץ בתחום הזה) ו-MDLive, המספק את השירות יחד עם חברת Walgreens לייעוץ וידיאו. שירות בשם American Well מציע שיחה מקוונת עם רופא לשם התייעצות דחופה תמורת 49 דולר. אפליקציית Spruce מציעה שירותי ייעוץ מקוונים בנושאי רפואת עור. שירות בשם HealthTap מציע מינוי לחודש (99 דולר) בכל נושא של ייעוץ רפואי, ושירות בשם Maven מתמקד בשירותי ייעוץ בתחום בריאות האישה כולל בנושאי פיריון, הריון ולאחר לידה.

במדינות אלסקה, ארקנסו ולואיזיאנה קיימים עדיין חוקרים המגבילים שירותי טלה-רפואה, ובאחרונה הוטלה הגבלה כזאת גם בטקסס. הביקורת נגד התרחבות השירותים הרפואיים דרך האינטרנט מדגישה את היעדר המגע האישי שבין הרופא למטופל, כאשר הליך ההתייעצות ו"ביקור הבית" נעשה בדרך מקוונת.

בנוגע לאיכות הטיפול, Heal ודומיה כבר הודיעו כי כל הרופאים שהצטרפו לצוותים שלה מיומנים ברמה גבוהה, ומשתמשים בניסיון שצברו בבתי החולים במרפאות בביקורי הבית.

נושאים קשורים:  מגזין,  חדשנות,  אפליקציה,  טלפון חכם,  ארה"ב,  Doctors on Demand,  "Heal"
תגובות
אנונימי/ת
14.05.2015, 20:42

יש בתוך IBM בישראל חברה שפיתחה מערכת כזו
עם שכבה של WATSON מה שהופך אותה לאפלקציה ההיברידית הראשונה בעולם
רופא מחשב וחולה
http://www.doctome.co