טרשת נפוצה

מחירי התרופות לטרשת נפוצה בארה"ב זינקו פי 7 בשני עשורים

מחקר חדש שנעשה במחלקה לפרמקולוגיה באוניברסיטת אורגון מצא, כי למרות כניסתן לשוק של תרופות גנריות – המחירים לא ירדו כפי שניתן היה לצפות; החוקרים מאשימים את חברות התרופות בהעלאה מכוונת של המחירים בשוק האמריקאי

תעשיית התרופות (צילום: אילוסטרציה)
תעשיית התרופות (צילום: אילוסטרציה)

מחקר חדש שפורסם בסוף השבוע בכתב העת Neurology מצא, כי מחירי התרופות לטיפול בטרשת נפוצה (MS) בארה"ב נסקו בשני העשורים האחרונים, ובכמה מקרים אף ביותר מ-700%. זאת, למרות שתרופות חדשות למחלה נכנסו לשוק וכניסתן אמורה היתה להביא להוזלת מחירים או לפחות לשמירה על מחירים יציבים.

בשוק האמריקאי, ציינו מחברי המחקר מהקולג' לפרמקולוגיה באוניברסיטת המדינה של אורגון בפורטלנד, אין כיום תרופה לטרשת נפוצה שעלותה מתחת ל-50 אלף דולר בשנה לחולה. לדבריהם, מדובר במחיר גבוה פי 3-2 לעומת המחיר הנדרש מחולח MS בקנדה, באוסטרליה או בבריטניה.

לפי הנתונים, מחירי קבוצת התרופות הזמינה לטיפול במחלה גבוהים פי 7-5 לעומת העלייה הרגילה במחירי שאר התרופות בארה"ב, בהתחשב גם בשיעור עליית המדד.

החוקרים ציינו, כי תרופה מסוימת שמחירה כאשר הגיעה לשוק כתרופת מקור היה 8,700 דולר לשנה – עולה כיום 62,400 דולר

החוקרים טוענים, כי מדובר בבעיה מערכתית בתעשיית התרופות האמריקאית, הרלבנטית לא רק לגבי תרופות ל-MS אלא גם לתרופות המיועדות למחלות כרוניות אחרות. העלייה המהירה, "העצומה וללא פיקוח", במחירי סוגים שונים של תרופות, ציינו מחברי המחקר, קשורה כנראה למדיניות היעדר השקיפות במחירי התרופות וגם עקב כשלי תפקוד של שוק התרופות בארה"ב וחסרונה של מערכת בריאות לאומית שאמורה לנהל מו"מ יותר אגרסיבי לגבי מחירי התרופות ישירות מול היצרניות.

המחבר המוביל של המחקר, פרופסור דניאל הרטונג (Hertung) מסר, כי סוגיית המחירים האסטרונומיים של תרופות, במיוחד חדשות או לטיפול במחלות נדירות, היא הרבה יותר נפוצה מכפי שמעריכים. לדבריו, כיום ישנן כמה תרופות המיועדות לטיפול במחלה אחת או בקבוצת מחלות, ועל-פי תורת הכלכלה התחרות אמורה היתה להוזיל את המחירים. "אלא שבתעשיית התרופות, לעתים קרובות מדי, איננו רואים זאת. הגיע הזמן לומר לחברות התרופות: מספיק ודי!", אמר.

הנסיקה בעלויות התרופות, במיוחד למחלות כמו טרשת נפוצה, סרטן והפטיטיס C, מעוררת דאגה רבה בקרב גורמים שונים בתחום הטיפול הרפואי. פרופסור הרטונג ציין, כי הגישה השלטת היא שתמחור המוצרים בתעשיית התרופות יעלה "ככל שהשוק מסוגל לשאת את המחיר". "נהגנו לחשוב כי תרופה שמכירותיה יגיעו ל-1 מיליארד דולר בשנה היא 'שוברת קופות'. אבל בשנה שעברה, תרופה להפטיטיס C, למשל, השיגה מכירות גבוהות כדי פי 10 מכך. אין פירושו בהכרח שהמחקר בתרופות והחדשנות הכרוכה בכך יהיה מעתה טוב יותר פי 10 לעומת העבר".

במקרה הספציפי של טרשת נפוצה, בדקו החוקרים את מחירי תרופות הדור הראשון שיועדו למחלה והיו זמינות בשוק החל משנות ה-90 של המאה ה-20. עלות תרופה כזאת נעה אז בין 8,000 ל-10,000 דולר לשנה, לחולה. תחרות גדולה יותר מצד יצרניות תרופות נוספות שנכנסו לתחום הזה, אמורה הייתה להוזיל משמעותית את מחירי התרופות. ואולם, במקום שמחירי תרופות המקור ימשיכו להיות יציבים או יוזלו – המחירים דווקא נסקו.

לדוגמא, תרופה מסוימת שמחירה כאשר הגיעה לשוק כתרופת מקור, היה 8,700 דולר לשנה – עולה כיום 62,400 דולר.

החוקרים טוענים שהסיבה לנסיקה הזאת במחירי התרופות הישנות איננה מוסברת על-ידי שום גורם בתחום. קרוב לוודאי, טוענים החוקרים, שאי אפשר לייחס זאת לעלייה בעלויות יצור, כאשר האינפלציה הכללית וגם העלייה במספר המרשמים, היו רק כדי 5-3% בשנה, לאורך התקופה הזאת.

"ההסבר הפשוט ביותר הוא שחברות התרופות מעלות את מחירי התרופות החדשות וגם הישנות-יותר לטיפול ב-MS בארה"ב, רק כדי להגדיל את הרווחים שלהן, בעוד מערכת הבריאות האמריקאית איננה שמה לכך גבולות, כפי שהיה ראוי שתעשה", כתבו.

"על "מדיקר" – מערכת הבריאות הגדולה ביותר בארה"ב – נאסר חוקית לנהל מו"מ על מחירי תרופות באופן ישיר מול היצרניות, ומי שסובל מכך הם החולים המשתמשים", ציינו מחברי המחקר.

עבור החולה, הנסיקה במחירי התרופות למחלתו, מאיימת להגביל את נגישותו אליהן. תופעה נפוצה הרבה יותר מכפי שמעריכים היא סירובם של הגורמים המבטחים להעניק כיסוי לתרופות ל-MS – עבור חולים חדשים וגם "ישנים". זו תופעה שמופיעה לעתים קרובות עתה, הרבה יותר מאשר בעבר, נמסר במחקר.  גם הנוירולוגים צריכים לעבור "מסע ייסורים" להשגת האישורים עבור החולים שלהם.

הנוירולוגית פרופסור רות ווייטהאם (Whitham) מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת אורגון ומייסדת-שותפה של המרכז לחקר וטיפול ב-MS, אמרה: "כרופאה, אני מודאגת עמוקות לגבי יכולתי להבטיח לחולים שלי גישה לתרופות הכרחיות, משנות איכות חיים עבורם. הגורם שהניע אותנו לחקןר נושא זה היה הניסיון שלנו, המצביע על כך שעלויות גבוהות של תרופות ל-MS משבשות את יכולתנו, כרופאים, לספק טיפול רפואי טוב לחולים שלנו".

פרופסור הרטונג הוסיף, כי הוא וחברי הצוות מאמינים שדעת הקהל היא אכן רבת עוצמה ועשויה לתרום לשינוי המצב. "הגיע הזמן שהנוירולוגים ינהלו בנושא זה שיח כלל ארצי, עקבי, מתמשך ובלתי מתפשר כדי להביא להוזלה משמעותית במחירי התרופות, במיוחד לחולי MS – אחרת אנחנו נכשלים בחובתנו לחולים ולחברה".

לדיווח על המחקר לחצו כאן

נושאים קשורים:  טרשת נפוצה,  מחירי התרופות,  תרופות מקור,  תרופות גנריות,  MS,  תעשיית התרופות,  מחקרים
תגובות