חדשות

חילוקי דעות בדיון שיזם ה-FDA על השימוש והמכירה של תרופות הומיאפתיות

בעוד שחלק מהרופאים שהופיעו בפאנל בן-יומיים שיזם הארגון תבעו להבהיר כי התרופות ההומיאפתיות אינן נמצאות בפיקוח ה-FDA ואינן יעילות, רופאים אחרים תמכו בשימוש בהן

תכשירים הומיאופתיים (צילום: אילוסטרציה)

ה-FDA כינס בשבוע שעבר פאנל מומחים לדיון בן-יומיים, שעסק בצורך להחמיר בפיקוח על תרופות הומיאופתיות. בדיון הוצגו דעות סותרות: ביקורת על השימוש בתכשירים הללו, אך גם דעות חיוביות של רופאים בנוגע להשפעתם.

לפי דיווח על הדיון באתר MedPage, משתתפי הדיון הסכימו ביניהם שהשימוש הנכון בתרופות הומיאופתיות ללא מרשם (OTC) נועד לטיפול במספר מוגבל של מחלות, כמו הצטננות, וכי יש למנוע מצב שבו התרופות הללו נמצאות על המדף לצד תרופות OTC רגילות. לדברי המומחים, צרכנים רבים שכלל אינם יודעים מהי הומיאופתיה יטעו לחשוב שמדובר בתוספי מזון להרזיה או סוג של תרופות קונבנציונליות.

בדיון נמסר, כי בשנים האחרונות תרופות הומיאופתיות נעשו יותר ויותר פופולריות בארה"ב, אך אינן מצויות תחת פיקוח הרגולטור. ב-1998 שוק זה הוערך כמגלגל מיליונים, אבל כיום הוא כבר מוגדר כשוק המגלגל מיליארדים. על-פי ההערכות, מכירות תכשירים הומיאופתיים בארה"ב בשנה מסתכמות בכ-2.9 מיליארד דולר.

על-פי ההערכות, מכירות תכשירים הומיאופתיים בארה"ב בשנה מסתכמות בכ-2.9 מיליארד דולר

ה-FDA זימן את הדיון כדי לשמוע דעות על מדיניות האכיפה הנדרשת כיום על סוג זה של תרופות, במטרה "להגן על בריאות הציבור".

ה-FDA מגדיר תרופה הומיאופתית רק אם היא מופיעה ברשימת ה"פרמקופיה ההומיאופתית" של ארה"ב (HPUS). תרופה הומיאופתית המכילה במשולב גם רכיבים פעילים שאינן הומיאופתיים, אינה יכולה להיחשב לתרופה הומיאופתית עם כל מה שמשתמע מכך.

אחת ממשתתפות הדיון, הפרופסור לפרמקולוגיה ופיזיולוגיה, אדריאן פוג-ברמן (Adriane Fugh-Berman) מאוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, שכתבה כמה ספרים על רפואה משלימה, אינה חסידה של ההומיאופתיה. היא ציטטה בדיון מחקר שפורסם בחודש שעבר באוסטרליה, שבחן מחדש 176 מחקרים שונים על הומיאופתיה. המסקנה שעלתה ממנו היתה ש"אין כל ראיה אמינה ממחקר על בני אדם שההומיאופתיה יעילה לטיפול במגוון של מצבי בריאות" .

גם נקבע בו, כי המחקרים העוסקים בהומיאופתיה "לא היו איכותיים במידה מספקת, ולא תוכננו עם מספר מספיק של משתתפים עבור תוצאה משמעותית לשיפור הבריאות בהשוואה לפלסבו".

ד"ר יאנגרן צ'אנג: "מניסיוני אני מוצאת את התרופות ההומיאופתיות כבעלות ערך רב וכתוספת לתרופות הרגילות"

לעומתה, אמרה בדיון המומחים ד"ר יאנגרן צ'אנג (Youngran Chung), מומחית למחלות ריאה אצל ילדים מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת נורת'ווסטרן בשיקגו, כי "מניסיוני אני מוצאת את התרופות ההומיאופתיות כבעלות ערך רב וכתוספת לתרופות הרגילות".

היא סיפרה, כי היא מציעה את התרופות ההומיאופתיות לצד טיפול סטנדרטי באסתמה הכולל משאפים וסטרואידים וכן כאשר יש מצבים שבהם תרופות אחרות אינן אפקטיביות. היא מסרה, כי בין השאר היא נוהגת להמליץ למטופליה על תרופות הומיאופתיות כשמדובר למשל בשיעול כרוני, לטיפול בקוצר נשימה עקב תסמונת הליקוי בתפקוד מיתרי הקול וגם כדי למנוע חזרה של דלקות.

תומכים אחרים בהומיאופתיה באותו דיון הצביעו על כך שתופעות הלוואי בתרופות הללו הן יחסית מעטות מאוד. אחד מהדוברים היה ד"ר אדוארד קרנזלוק, מומחה ויועץ לטוקסיקולוגיה קלינית במרכז "רוקי מאונטיין" לפיקוח על רעלים בדנבר, קולורדו. מחקר שנעשה בו, כך דיווח, מצא שבין 2013-2006 התקבלו 12 מיליון דיווחים על חשיפה לתופעות רעילות, ורק 80,456 מתוכם היו מנטילת מוצרים הומיאופתיים.

92% מן הנחשפים לתרופות הומיאופתיות שגרמו לתופעות לוואי (לרוב מינוריות) היו ילדים מתחת לגיל 6, ופחות מ-500 מהם נזקקו למעקב או טיפול המשך במרפאה או בית חולים.

"העובדה שאין תופעות שליליות אין פירושה שמשהו כלל איננו מזיק", הגיבה ד"ר ג'נין ג'גר

"העובדה שאין תופעות שליליות אין פירושה שמשהו כלל איננו מזיק", הגיבה ד"ר ג'נין ג'גר (Janine Jagger), פרופסור לרפואה מאוניברסיטת וירג'יניה ונשיאת העמותה לקדחת הים-תיכונית המשפחתית (FMF). לדבריה, אף כי יש טיפול אפקטיבי למחלה זו (colchicine), רבים מהמטופלים יודעים על קיומה של תרופה הומיאופתית ל-FMF בשם colchicum autumnale ומחליטים לנסותה על פני הראשונה משום שהם חושבים, בטעות, שמדובר בגרסת OTC של colchicine.

"במקרה זה של FMF, התחליף ל-colchicine הוא חמור מאוד, משום שהחולה איננו מקבל את הטיפול האפקטיבי עבורו", הדגישה פרופסור ג'גר. היא מסרה כי ביקשה מה-FDA להורות על חובת שימוש בתווית מתאימה על אריזות התרופה, כדי למנוע טעויות מסוג זה מצד המטופלים.

בהמשך הדיון הציעה פרופסור פוג-ברמן להורות על כך שהתרופות ההומיאופתיות יוצגו על מדף נפרד לחלוטין מתרופות OTC אחרות, שאינן הומיאפתיות. כמו כן, היא תבעה שעל האריזות של תרופות אלה תופיע רשימת הרכיבים המלאה של כל אחת, הדגשת הרכיבים הפעילים בה וכי יונהגו מונחי מינון סטנדרטיים.

עוד תבעה להכליל את התרופות ההומיאופתיות ברשימת התכשירים שבפיקוח ה-FDA ושהם גם יעברו ביקורת מטעמו. "עד שזה יקרה, יש לחייב לשים תווית ברורה לכל תרופה הומיאופתיות שאומרת כי מדובר בתכשיר שלא עבר ביקורת של ה-FDA".

לגישה הזאת הביע התנגדות ד"ר ברוס שלטון, הומיאופת מפניקס, אריזונה, שאמר כי אין צורך לשנות את הנהלים הקיימים כיום בנושא הזה.

בכירי ה-FDA בדיון ביקשו נתונים לגבי מידת הבטיחות של תכשירים הומיאופתיים הזמינים כיום בשוק וראיות על מידת היעילות שלהם – במידה שיש כאלו. ד"ר קרל רובינסון, מהחברה להומיאופתיה בטקסס ביקש לקבל פרטים על הליכי האישור של ה-FDA לגבי תכשירים אלו. "תרופות קונבנציונליות נבדקות תחילה על חיות ורק אחר כך על בני אדם. תכשירים הומיאופתיים נבדקים רק על בני אדם בריאים" הדגיש ד"ר רובינסון . הוא הדגיש כי טיפולים הומיאופתיים הם "מאוד אינדיווידואלים".

נושאים קשורים:  חדשות,  הומיאפתיה,  תרופות הומיאפתיות,  FDA,  מינהל המזון והתרופות,  ארה"ב
תגובות