חדשות

מחקר ישראלי: היפוך סדר הארוחות ביום מפחית משמעותית את עליות הסוכר בדם

במחקר מצומצם שנערך בביה"ח "וולפסון" נמצא, כי העלייה בגלוקוז בקרב מי שאכלו ארוחת בוקר גדולה וארוחת ערב קטנה היתה קטנה ב-40% לעומת אופי הארוחות המקובל

ארוחת בוקר (צילום: אילוסטרציה)
ארוחת בוקר (צילום: אילוסטרציה)

מחקר שבוצע במרכז הרפואי "וולפסון" מעלה, כי היפוך סדר הארוחות ביום, כך שארוחת הבוקר תהיה הגדולה והמזינה ביותר - מוביל להפחתה בעליית רמת הגלוקוז בדם ועבור חולי סוכרת יתרום להימנעות סיבוכים לבביים ואירועים מוחיים.

פרופ' דניאלה יעקבוביץ (צילום: פרטי)

פרופ' דניאלה יעקבוביץ' (צילום: פרטי)

המחקר, בהובלת פרופסור דניאלה יעקובוביץ' מיחידת הסוכרת בבית החולים, פורסם בכתב העת Diabetologia של ה-EASD, האיגוד האירופי לחקר הסוכרת. השתתפו בו גם פרופ' חוליו ויינשטיין, מנהל היחידה לסוכרת בוולפסון; ד"ר יוספה בר-דיין וד"ר זהר לנדאו מהיחידה לסוכרת בוולפסון; פרופ' בו אהרן מאוניברסיטת לונד בשבדיה; ופרופ' אורן פרוי וד"ר הדס רבינוביץ' מהאוניברסיטה העברית.

פרופ' יעקובוביץ: "התברר כי רק על-ידי שינוי זמן הסעודה העשירה בקלוריות, ניתן להשיג ירידה חשובה ברמות הגלוקוז בדם"

פרופסור יעקובוביץ מסרה, כי על פי ההערכות, יש כיום בעולם למעלה מ-380 מיליון חולי סוכרת ובקרב אותם חולים קיים סיכוי גדול עד כדי פי 20-10 ללקות בסיבוכים קרדיו-וסקולריים (התקף לב, אירועי מוחי), לעומת אנשים ללא רקע סוכרתי. באחרונה, נמצא קשר הדוק בין עליות גבוהות של הסוכר (גלוקוז) בדם לאחר ארוחות לבין המחלות הקרדיו-וסקולריות. כתוצאה מכך, הפחתה בעליית הגלוקוז הפכה להיות מטרה עיקרית בטיפולים בתחום הסוכרת.

עוד ציינה פרופסור יעקובוביץ', כי למרות ההסכמה בין הרופאים שיש לפעול להפחתת אותן עליות בגלוקוז, דיאטות שונות - מופחתות שומן, מופחתות פחמימות, מוגברות סיבים - לא הוכיחו יעילות אחת על פני האחרת. יתרה מכך: אף אחת מן הדיאטות לא בחנה כיצד שינוי תזמון הארוחות עשוי להשפיע על מגמת עליית הגלוקוז בקרב חולי סוכרת.

מחקרים שבוצעו באחרונה הראו, כי העלייה בגלוקוז בדם גדולה יותר לאחר ארוחת הערב - בהשוואה לארוחת הבוקר - גם כאשר נבחנו תזונות זהות בשתי הארוחות. כך עלה הרעיון לבדוק את היפוך סדר הארוחות ביום, כך שארוחת הבוקר תהיה הארוחה הגדולה והמזינה ביותר וארוחת הערב תהיה קטנה, כדי להשיג את אותה הפחתה בעליות ברמת הגלוקוז בדם.

הנושא נבחן בקרב קבוצה קטנה של מטופלים - 18 חולי סוכרת סוג 2, גברים ונשים בגילאי 70-30 שאכלו ארוחת בוקר גדולה (700 קלוריות), ארוחת צהריים בינונית (600 קלוריות) וארוחת ערב קטנה (200 קלוריות).

התברר, כי העלייה של הגלוקוז אחרי הארוחות לאורך היום בסדר החדש היתה נמוכה משמעותית ב-40% לעומת העלייה בקרב מי שצרכו אותן בסדר הנפוץ: ארוחת בוקר קטנה, ארוחת צהריים בינונית וארוחת ערב גדולה.

"התברר כי רק על-ידי שינוי זמן הסעודה העשירה בקלוריות - מבלי לשנות את מרכיביה - ניתן להשיג ירידה חשובה ברמות שאליהן מגיע הגלוקוז בדם", הדגישה פרופסור יעקובוביץ' . "אם ברצוננו לאזן את הסוכר בקרב חולי הסוכרת ולמנוע מחלות קרדיו-וסקולריות, לא מספיק לומר למטופלים מה עליהם לאכול וממה להימנע, אלא יש להדגיש את חשיבות תזמון הארוחות ביום, ובעיקר את חשיבותה של ארוחת הבוקר".

לתמצית המחקר לחצו כאן

נושאים קשורים:  חדשות,  המרכז הרפואי וולפסון,  ארוחת בוקר,  עלייה בגלוקוז,  סוכרת,  פרופסור דניאלה יעקובוביץ
תגובות
22.03.2015, 08:42

למעשה אין כאן דבר חדש (אולי כעת זה מקבל גושפנקא מחקרית).
המשפט : "אכול בבוקר כמלך, בצהרים כנסיך ובערב כעני" ידוע מאות בשנים. (יש המייחסים אותו לרמב"ם, אינני יודע אם זה נכון או לא).
לא בכדי ארוחת בוקר באנגלית מכונה breakfast . במשך כל הלילה אנו צמים, ובבוקר יש לאכול ארוחה עשירה ולא להסתפק בקפה + מאפה.
זה שאורח החיים הקדחתני שלנו משבש את זמני הארוחות והשינה, זה כבר ענין אחר.

22.03.2015, 23:44

מענין
נבדוק זאת בעבודה היומיומית