חדשות

איגוד רופאי הילדים פירסם נייר עמדה מעודכן בנוגע להשמנה בקרב ילדים

בין השאר, עודכנו הגדרות מצבים חריגים, הנחיות טיפול והמלצות להורים; ד"ר צחי גרוסמן: הרופאים נתקלים כיום ביותר ויותר סיבוכי השמנה כמו סוכרת ועליה בשומני הדם

השמנה בקרב ילדים (אילוסטרציה)
השמנה בקרב ילדים (אילוסטרציה)

ארבע שנים לאחר שוועדה בת 12 רופאים מאיגוד רופאי הילדים, בראשות מזכ"ל האיגוד ד"ר צחי גרוסמן, פירסמה נייר עמדה למניעה ולטיפול בהשמנת יתר בקרב ילדים ובני נוער - הוכנסו עתה עדכונים במסמך.

את נייר העמדה החדש ערך ד"ר גל דובנוב-רז, מבית החולים לילדים במרכז הרפואי "שיבא". במהדורה החדשה והמעודכנת הוכנסו שינויים בכמה נושאים מרכזיים: תפקיד הרופא במניעה ובטיפול בהשמנה בילדים ונוער; ההגדרה להשמנה חמורה וסיכוניה; המלצות חדשות לגבי פעילות גופנית; כיצד על הרופא הראשוני לאתר התנהגות אכילה חריגה ומניעת השמנה בגיל הרך.

ניתוחים בריאטריים מבוצעים יותר ויותר, אך עדיין נותרו שמורים לבני נוער בעלי השמנה קיצונית

מחברי המסמך הדגישו, כי מאז פרסום המהדורה, בשנת 2011, לא השתנתה התפיסה הטיפולית באופן מהותי ברחבי העולם המערבי, ולא פורסמו מאמרים או ניירות עמדה הדורשים שינוי מהותי במניעה או בטיפול. הגדרת ההשמנה נותרה על כנה תוך שימוש במדד ה־BMI, סיבוכי ההשמנה המוכרים נותרו, והטיפול הנסמך על שיפור תזונתי, הגברת הפעילות הגופנית, ומתן תמיכה נפשית, התנהגותית וסביבתית נותר בעינו. בישראל לא אושרו תרופות חדשות לטיפול בהשמנה, וודאי שלא בילדים או בבני נוער.

מנגד, ניתוחים בריאטריים מבוצעים יותר ויותר, אך עדיין נותרו שמורים לבני נוער בעלי השמנה קיצונית המלווה בסיבוכים, ולא השתנו התנאים לביצועם.

"עם זאת, הביסוס המדעי לנקודות המוכרות בכל הנוגע למניעה וטיפול בהשמנת הילדים הולך ומתגבר, בעזרת מחקרים גדולים יותר ואיכותיים יותר", נכתב במסמך החדש.

"בשנים האחרונות ניתנת תשומת לב מוגברת לאורח חיים בגילאי 5-0 שנים ומניעת השמנה כבר בגיל הזה, מתוך הבנה כי ניצני ההשמנה בילדות ובבגרות, נמצאים כבר בגיל הרך - או אף קודם לו".

"ירידה של 10-8% בערכי BMI היא יעד ראשוני סביר להשגת שיפור בריאותי בילדים ובני נוער בעלי עודף משקל והשמנה"

אוכלוסיית ילדים נוספת שזכתה לתשומת לב מוגברת בשנים האחרונות היא זו שמוגדרת כבעלת ההשמנה החמורה, אשר להם הסיכון הרב ביותר לסבול מהשמנת יתר ובעיות אחרות כבוגרים. על תפקיד הרופא במניעה ובטיפול בהשמנה בילדים ובנוער, כתבו מחברי נייר העמדה העדכני: "מחקרים מהשנים האחרונות עסקו בשאלה כמה צריך ילד עם עודף משקל או השמנה לרדת
במשקלו. נראה שאין הכרח לרדת במשקל, אלא ניתן אף לעלות קילוגרמים בודדים, ולנצל את הצמיחה לגובה לשם ירידת ערכי ה-BMI. ירידה של 10-8% בערכי BMI היא יעד ראשוני סביר להשגת שיפור בריאותי בילדים ובני נוער בעלי עודף משקל והשמנה".

על הגדרת ההשמנה החמורה (Severe obesity), נכתב בנייר העמדה החדש: "ארגון הלב האמריקאי פרסם נייר עמדה בנושא, בו המליץ להגדיר השמנה חמורה מגיל שנתיים ומעלה, כאשר BMI נמצא 120% מעל לאחוזון 95 (כלומר סביב אחוזון 99) או אם הוא גבוה מ-BMI 35 ק"ג למ"ר - הנמוך מבין השניים.

לגבי סיבוכי השמנה, מומלץ בנייר העמדה לרופאים לשים לב לילדים ולבני נוער בעלי השמנה חמורה, שכן סיכוייהם גבוהים להיות בעלי מספר סיבוכים מטבוליים במקביל, ולהיות בעלי השמנה חמורה גם בגיל הבגרות.

בנייר העמדה העדכני ממליצה ועדת הרופאים להעלות את זמן הפעילות הגופנית היומית של פעוטות עד גיל 5 משעה ביום עד 3 – כאשר זו כוללת יותר תנועה, משחקים עם אביזרי ספורט, במתקנים בגני שעשועים שכונתיים ולהרגיל את הילדים מגיל צעיר לפעולות גופניות מתוכננות מדי יום, אבל לא בשעות החמות.

"במספר מדינות", נכתב במסמך נייר העמדה החדש, "פורסמו בשנים האחרונות המלצות לגבי פעילות גופנית בגיל הרך, אשר כוללות צבירת לפחות 180 דקות של פעילות גופנית בעצימות כלשהי מדי יום, כ-15 דקות מדי שעת ערנות". כל זאת בצד צמצום זמן הישיבה מול הטלוויזיה ללא יותר משעתיים ביום. ילדים מגיל 6 ומעלה צריכים לעסוק 60 דקות בכל יום בפעילות גופנית.

על הטיפול התזונתי, כתבו מחברי המסמך כי ביכולתו של הרופא הראשוני לאתר התנהגויות אכילה חריגות, למשל אכילה מתוך שעמום, לחץ נפשי, תסכול וכדומה - על ידי שימוש במספר שאלות סקירה, ולהפנות ליעוץ נוסף לפי הצורך.

בנושא המניעה נכתב: "יש לתת דגש על זיהוי עלייה מהירה במשקל והשמנה כבר בגיל הרך, שכן אלו קשורים עם סיכון מוגבר להשמנה עתידית. יש להקפיד על המרשם לפעילות גופנית והמלצות התזונה הבריאה". הרופאים הונחו להמליץ על 5 ארוחות משפחתיות משותפות בשבוע, ו"לעודד את ההורים לשמש דוגמא אישית בניהול אורח חיים פעיל ובריא".

מזכ"ל איגוד רופאי הילדים, ד"ר צחי גרוסמן, אמר לעיתון "ישראל היום" כי "השמנת ילדים היא אחד האיומים החמורים על בריאות הילדים" הוא מסר כי הרופאים נתקלים כיום ביותר ויותר סיבוכי השמנה כמו סוכרת ועליה בשומני הדם, "מה שעלול לקצר את תוחלת החיים של הילדים".

ד"ר גל דובנוב-רז אמר לעיתון כי על הרופאים להירתם כדי לטפל מוקדם יותר בבעיה – "כי אז סיכויי ההצלחה יהיו טובים יותר. קל יותר לטפל בילד בן 5 עם עודף משקל של 5 ק"ג לעומת בן 15 עם משקל עודף של 50 ק"ג".

להורדת המסמך המלא לחצו כאן

נושאים קשורים:  חדשות,  השמנה,  ילדים,  טיפול,  איגוד רופאי הילדים,  ד"ר גל דובנוב-רז,  פרופ' צחי גרוסמן
תגובות
אנונימי/ת
05.03.2015, 20:21

הקישור לנייר העמדה המלא של איגוד רופאי הילדים לא עובד

18.03.2015, 18:59

נייר העמדה הקודם פורסם בשנת 2011, האם מישהו בדק האם איזושהי מערכת יישמה את המלצות הועדה (קופות החולים? טיפות חלב של משרד הבריאות?)? האם ישנה איזושהי מגמה בארץ לירידה באחוז הילדים עם עודף משקל?
ללא תכנית מניעה ראשונית של השמנה שתתחיל בטיפות חלב באחריות משרד הבריאות לא תצליח כל תכנית שתתחיל כאשר הילדים כבר בעודף משקל.
לאחרונה פורסמה עבודה שהוכיחה שהשמנה בילדים בני 3-4 שנים החלה כבר בקפיצות גדילה מהירות בחודשי החיים הראשונים.

19.03.2015, 10:20

לא התעמקתי במחקר. עם זאת, אחת הדרכים למנוע קפיצת גדילה מהירה בתקופת הינקות, היא, כמובן, עידוד הנקה במקום שימוש בתמ"ל. כדי לעודד הנקה מי שצריך להכנס לפעולה זה המחוקק , ולהאריך את חופשת הלידה בתשלום לחצי שנה לפחות (ורצוי גם את חופשת הלידה שאינה בתשלום ב 3-6 חודשים נוספים).
אחת הסיבות המובילות להפסקת הנקה היא חזרה לעבודה.

18.03.2015, 22:35

“In the absence of an accepted, valid definition of obesity in infancy, we struggle both as researchers and clinicians with how to best individualise recommendations for infants to prevent childhood obesity,” said Dr. McCormack. “Our findings suggest that infant BMI pattern could be one additional tool. In addition, infant BMI may be an early metric to use in evaluating the impact of public policy interventions.”

אנונימי/ת
20.03.2015, 11:41

שלום
אני אחות בטיפת חלב
לידיעה אנו במשרד הבריאות, כן ישמנו את המלצות של משרד הבריאות ,כולל הפניה לרופא .לצערי הרב ,הרופאים לא התיחסו להפניות.
גם היום ישנם הנחיות מתי לפנות על פי עקומות של WHO .
ניר העמדה מתייחס לעקומות CDC
אני תקוה שלאור הוצאת ניר העמדה של איגוד רופאי הילדים ,תהיה התייחסות להפניות של האחיות ,ונקבל תשובות להפניות.
תודה