חדשות

רמב"ם : שבר במפרקת בעקבות קפיצת אקסטרים קובע בבורג בודד

בית החולים בחיפה מסר פרטים על ההליך הניתוחי, שלדבריו הוא "אחד הבודדים שנעשו עד כה בארץ"; הניתוח הסתיים בהצלחה

צוות מנתחים-אורתופדים במרכז הרפואי "רמב"ם" בחיפה ביצע קיבוע שבר מפרקת בבורג בודד. ההליך הניתוחי נעשה בנער בן 15 שנפגע קשה בעת "קפיצת פרקור"  - פעילות ספורט אקסטרים הכוללת קפיצות וניתורים בין קירות ובניינים, שבמהלכה נפל מגובה רב. בית החולים מסר פרטים על ההליך הרפואי וציין כי הוא אחד הבודדים שנעשו בארץ.

צילום השבר לפני הקיבוע (משמאל), ולאחריו (מימין) (צילום: "רמב"ם")

צילום השבר לפני הקיבוע (משמאל), ולאחריו (מימין) (צילום: "רמב"ם")

הצוות שביצע את הקיבוע כלל את ד"ר אליאס חדאד, מנתח בכיר ביחידת עמוד שדרה ברמב"ם וד"ר עמית קרן, רופא בכיר במערך האורתופדי, בהנחיית ד"ר חנני עמוס, מנהל יחידת עמוד השדרה .

שבר במפרקת הוא אחת הפגיעות המסוכנות ביותר, שעלולה להסתיים במוות. הנער שהשתתף עם חבריו בקפיצות פארקור מגובה רב הוא תושב אזור הצפון. את הקפיצה הוא סיים בנחיתה לא נכונה והגיע למיון. בחדר המיון אובחנה חבלה בעמוד השדרה הצווארי - שבר בלתי יציב בחוליה השנייה.

"חבלה כזאת מוכרת בשם 'שבר במפרקת'", ציין ד"ר חדאד, "זוהי חבלה קשה שיכולה לגרום למוות כמעט וודאי, במקרה שהשבר פוגע בחוט השדרה . למזלו של הנער, הפגיעה נגרמה בחוליה שאיפשרה לרופאים להציל את חייו. במהלך הניתוח החדשני, כמוהו נעשו רק בודדים בארץ - ולראשונה בצפון - בוצע קיבוע לשבר באמצעות בורג בודד בלבד".

"עמדו לרשותנו שלוש אפשרויות", פירט ד"ר חדאד. "האפשרות הראשונה: לבצע את קיבוע השבר באמצעות מקבע חיצוני מסוג HALO לשלושה חודשים, אלא שבדרך זו אין הבטחה לחיבור ודאי של השבר באחוז הצלחה גבוה. הליך כזה כרוך בצלקת במצח המנותח, בתחלואה גבוהה ומעל הכול מדובר באי-נוחות מאוד גבוהה למטופל.

"האפשרות השנייה היתה לקבע את שתי החוליות הצוואריות C1 ו-C2 יחדיו. בכך למעשה, הן הופכות לתפקד כ'חוליה אחת גדולה'. שיטה זאת כרוכה בהגבלה של 50% בטווח התנועות הסיבוביות של הראש לכל החיים. מדובר בניתוח כירורגי מורכב עם סיכונים גבוהים למטופל.

"הבחירה השלישית איפשרה הצלחה: השבר קובע באמצעות בורג בודד בלבד מאזור בסיס הצוואר, מקדימה מעל עצם הבריח. בדרך זו, אין כלל פגיעה בוושט, בעורקים או בקנה הנשימה".

קיבוע השבר נעשה בחוליה C2 באופן מיידי - כאשר הסיכויים לחיבור העצם הם גבוהים ביותר. "אולם החלק המהותי ביותר בניתוח הוא שטווח התנועות הסיבוביות של הצוואר נשאר כמו שהיה - וביכולת הנער לבצע את התנועות הסיבוביות תוך פחות מ-48 שעות מהניתוח", ציין ד"ר חדאד.

בבדיקות ה-CT שבוצעו לאחר הניתוח נמצא שהשבר שוחזר וקובע באופן משביע רצון. הנער שוחרר לביתו ואיננו סובל מכאבים משמעותיים.

"בניגוד לשתי השיטות הראשונות שהוזכרו למעלה", מסר עוד ד"ר חדאד, החתך הניתוחי שנשאר אצל המטופל הוא קטן. אין קדיחות בגולגולתו ואין ברגים מיותרים. כדי לוודא שהכיוון והקיבוע של אותו השבר מתבצע בצורה האופטימלית, בוצע שיקוף באמצעות שני מכשירי דימות. התוצאה שקיבלנו היתה חייבת להיות מדויקת ביותר. כשקיבלנו את התמונה המלאה, החלטנו לפעול בשיטת הקיבוע השלישית, למרות מורכבותה הטכנית. אלא שלדעתנו יש בה יתרונות לרווחת המטופל בהמשך חייו".

נושאים קשורים:  חדשות,  קיבוע,  המרכז הרפואי "רמב"ם",  שבר במפרקת,  איחוי חוליות,  פארקור
תגובות
דר' הר שמש
15.11.2014, 09:23

אכן, היה חסר לו בורג.