חדשות

השבוע בנתב"ג: "תרגיל אבולה" ראשון בישראל להתמודדות עם המגיפה

בכנס ההסתדרות הרפואית העולמית בדרום-אפריקה סוגיית האבולה נמצאה בראש סדר היום; ה-WHO: "האיום החמור בעידן המודרני"

ביום שישי הקרוב, בשעה 8:50 בבוקר, יתקיים בנתב"ג "תרגיל האבולה הראשון" בישראל, כחלק מהיערכות מערכת הבריאות וגורמים נוספים להתמודדות עם סכנת הגעתו של הנגיף לארץ. התרגיל נועד לתרגל עובדים הבאים במגע עם נוסעים המגיעים לארץ בזיהוי חשודים כחולים אפשריים או נשאי הנגיף. יתורגל אופן איתור הנוסעים המגיעים, במיוחד אלו שעברו דרך המדינות האפריקאיות הנגועות במחלה. כמו כן תתורגל צורת ההפניה לבידוד, הטיפול הראשוני שיינתן לנוסע חשוד בשהותו בחדר הבידוד בנתב"ג, פינויו לבית חולים קרוב, הליך הקליטה, אופן הטיפול בו ובמיוחד התנהלות כל הצוות הרפואי שיהיה מעורב בכך.

אתמול הסתיים בדרום-אפריקה הכנס השנתי של ההסתדרות הרפואית העולמית (המאגדת בסך הכל 9 מיליון רופאים-חברים), בו נכח יו"ר ההסתדרות הרפואית בישראל, ד"ר ליאוניד אידלמן. ד"ר אידלמן, ששב אתמול מהכנס, מסר כי אחד הנושאים המרכזיים בכנס יהיה התמודדות רופאים עם נגיף האבולה. "הרופאים מודאגים מכך שאנשי רפואה רבים נדבקו בנגיף. מבין יותר מ-4,000 החולים שמתו מהמחלה באפריקה 5% הם אנשי צוות רפואי" ציין ד"ר אידלמן. הוא הוסיף כי "עוד 400 אנשי צוות רפואי באפריקה חלו במחלה, בנוסף ל-200 שכבר מתו ממנה".

משתתפי הכנס יצאו בקריאה לכל הממשלות לספק בדחיפות לרופאים ולאחיות ציוד מיגון שישמור עליהם מפני הידבקות בנגיף. הכנס גם הסתיים בדרישה "לאפשר לטפל בחולים גם בטיפולים ניסיוניים, הגם שעדיין לא הוכחה יעילותם", מסר ד"ר אידלמן. לדבריו, בכנס דווח כי בקונגו החלו לתת לחולים מרכיבי דם מחולים שהבריאו, בשל סברה כי הדם מכיל נוגדנים נגד אבולה שיסייעו לחולים.

אתמול (יום ב') מסר מנהל ה-CDC, ד"ר תום פריידן, כי "חייבת להיות פרצה כלשהי בפרוטוקול המפורט מאד העוסק בהתנהלות כל אחד ואחד מאנשי צוות הרפואי הבא במגע עם חולה אבולה – לבוש המיגון המלא המחייב אותו, הדרך שבה ילבש ויפשוט מעליו, הציוד בו ישתמש וכל צעד שהוא מבצע במהלך הטיפול הניתן לחולה – כדי להסביר את מה שאירע". פריידן התייחס לאירוע ההדבקה של אחות שטיפלה בגבר החולה באבולה, שמת בינתיים מהמחלה.

גורמי רפואה אמריקאים סבורים שהפרוטוקול עצמו, העוסק בהתנהלות רופאים מול מחלה זיהומית מידבקת בעלת קצב התפשטות והדבקה מהיר, מחייב "חשיבה מחדש". ד"ר פריידן הבהיר כי לא יהיה מופתע אם יתברר שעוד עובדי סיעוד ואנשי צוות רפואי בבית החולים הפרסביטריאני בטקסס, שבו אושפז חולה האבולה הראשון שנדבק בנגיף בתוככי ארה"ב, נדבקו אף הם. הוא הוסיף כי לא ניתן לשלול "שיהיו מקרים דומים גם בבתי חולים אחרים בארה"ב, אליהם עשויים להגיע חולי אבולה שנדבקו בנגיף בעת השהות באפריקה".

התחקיר המתנהל עתה בארה"ב מתמקד בצורת הלבישה של חליפת המיגון, הכפפות והמסכה המיוחדת לפנים, ואיך פושטים אנשי צוות רפואי את כל חלקי הלבוש הזה מעליהם, כשהם יוצאים מחדר הבידוד בו מטופל חולה אבולה. כן בוחנים סוגי לבוש מיגון אחרים מאלו שקיימים עתה בבתי החולים – במיוחד כאלו שמפחיתים סיכון בעת שהמשתמשים פושטים אותם מעליהם.

רופאים סבורים כי בכל מקרה, חליפת מיגון מלאה איננה הפתרון לבעיה, משום שלבוש מסורבל כדוגמתה יוצר קשיים לרופאים ואחיות בעת הטיפול בחולה, וכי יש לנקוט אמצעים נוספים למניעת החשיפה וההידבקות בנגיף ממטופל שכבר מאובחן כחולה אבולה ונמצא בבידוד. 48 אנשים בטקסס מצויים עתה בהשגחה משום שקיים חשש שהיו במגע עם החולה באבולה שמת בשבוע שעבר. כמו כן מצוי במעקב אדם נוסף שבא במגע עם האחות האמריקאית שנדבקה בנגיף ואושפזה.

הרשויות בעיר דאלאס ביצעו ניקיון וחיטוי מלא בדירת מגוריה של אותה אחות. אפילו כלב המחמד שלה הוכנס לרשימת פוטנציאליים להידבקות והפצת הנגיף. אלא שעדיין לא הוחלט מה יקרה אם יתברר שהכלב אכן נדבק. בספרד, רשויות הבריאות הרגו את כלב המחמד של האחות שנדבקה שם בנגיף האבולה.

הליכי תשאול נוסעים, בכלל זה מדידת חום כשמדובר באלו שהגיעו מאפריקה, החלו כבר ב-5 נמלי תעופה בארה"ב. דרך נמלי התעופה הללו מגיעים 94% מהנוסעים שתחנת המוצא שלהם במערב אפריקה ובמיוחד במדינות הנגועות בנגיף. 91 נוסעים עברו כבר ביום שישי האחרון דרך JFK בניו-יורק, תושאלו ושוחררו לדרכם. אתמול הגדירה מנכ"לית ה-WHO ד"ר מרגרט צ'אן את התפרצות האבולה "כמקרה החירום הבריאותי החמור והחריף ביותר שנראה בעידן המודרני", וקבעה כי מדובר במשבר בריאות ציבור בינלאומי שמאיים על קיומן של חברות אנושיות, כלכלות וממשלות, ובמיוחד במדינות העניות.

נושאים קשורים:  חדשות,  ספרד,  ארה"ב,  ההסתדרות הרפואית בישראל,  CDC,  הר"י,  נתב"ג,  פרופ' ליאוניד אידלמן
תגובות