חדשות

ספרד דיווחה על מקרה ראשון של הידבקות באבולה מחוץ לאפריקה

אחות שטיפלה בכומר שנדבק באבולה בסיירה ליאון והוטס לטיפול דחוף במדריד נדבקה במחלה; נכנסה רק פעמיים לחדרו של החולה

רשויות הבריאות של ספרד הודיעו אתמול (יום ב') על מקרה ראשון של הידבקות בנגיף אבולה מחוץ לאפריקה; משרד הבריאות המקומי עידכן, כי אחות בבית חולים במדריד חלתה באבולה לאחר שנדבקה בנגיף בבית החולים, במסגרת הטיפול בכומר ספרדי שנדבק באבולה בסיירה ליאון, הוטס לטיפול דחוף בבירת ספרד, אך מת מהמחלה.

האחות עובדת בבית החולים קרלוס ה-3 במדריד. הידבקותה מוגדרת כמעוררות דאגה חמורה בדבר מוכנות מדינות המערב להתמודד עם הנגיף, ובעיקר מעלה תהיות בדבר בטיחות רופאים ואחיות בעת שהם מעניקים טיפול לחולים במחלה הקטלנית.

מהפרטים שמסר משרד הבריאות של ספרד עולה, כי האחות נדבקה כשטיפלה בכומר הספרדי מנואל גרסייה וייאחס שנדבק בנגיף בסיירה-ליאון. הכומר הוטס לבית החולים במדריד ושם מת כעבור 3 ימים (ב-25 בספטמבר). האחות שנדבקה ממנו נכנסה לחדרו של החולה פעמיים בלבד, כולל פעם אחת כשהתגלה דבר מותו.

מומחי רפואה באירופה הביעו דאגה מהמקרה, משום שספרד מוגדרת כמדינה מפותחת שאמורים להיות ברשותה אמצעים יעילים וקפדניים לצורך בקרה על מחלות ולמניעת הידבקות של עובדי בריאות במחלות הקשות בבתי החולים.

בית החולים קרלוס ה-3 במדריד מקושר לבית חולים גדול הרבה יותר בבירת ספרד והוא נבחר כמקום הטיפול בחולה אבולה משום שרופאיו התמחו במיוחד בטיפול בחולי איידס, מחלות מדבקות חמורות נוספות ומחלות טרופיות.

מחודש אוגוסט, קומה שלמה של בית החולים נאטמה והיתה ליחידת בידוד. כל זאת כדי לטפל בכומר ספרדי נוסף שהובא לשם ממערב אפריקה, אבל מת בבית החולים ב-12 באוגוסט, חמישה ימים לאחר שהוכנס לבידוד. דרכי הטיפול של ממשלת ספרד במקרה דאז עוררו תהיות מצד איגוד הרופאים במדינה (Amyts) ונשיאו ד"ר דניאל ברנבאו אמר אז, כי "הצעדים שננקטו אינם מעניקים בטחון של מאה אחוז שהנגיף לא 'יברח החוצה' מתוך חדר הבידוד וידביק רופא או עבוד בריאות אחר". אתמול אמר ד"ר ברנבאו כי המקרה הנוכחי מחייב את כל הרשויות לחשיבה מחודשת.

ה"ניו-יורק טיימס" דיווח היום, כי המקרה סותר הכרזות חוזרות ונשנות לתקשורת שנמסרו מפי בכירי מערכות הבריאות במדינות האיחוד האירופי כמו אלו שבארה"ב, לפיהן אם המחלה תגיע מאפריקה למדינות המפותחות יידעו גורמי הרפואה והבריאות כיצד לטפל בחולים מבלי שעובדי הבריאות יסתכנו בעצמם.

שרת הבריאות של ספרד, אנה מאטו, מסרה בראיון טלוויזיה כי כל שאר 30 אנשי הצוות שטיפלו בכומר ייבדקו וימצאו במעקב הדוק. לא ברור עדיין כיצד האחות, בשנות ה-40 שלה, נדבקה בנגיף. ידוע רק שבין כניסה ראשונה לחדרו של החולה והכניסה השנייה שלה היא שהתה בחופשה ואז פיתחה את תסמיני המחלה. אלו הוגדרו אתמול כ"תסמינים ברמה הנמוכה" – בעיקר חום גבוה וכמה ממאפייני קדחת. מצבה יציב.

דוברת המרכז האמריקאי לבקרת ולמניעת מחלות (CDC) מסרה הבוקר (יום ג'), כי האירוע מעלה מחדש את הצורך חסר-הפשרות לנקיטת אמצעים קפדניים, הדוקים ומלאים לגבי התנהלות רופאים ועובדי בריאות בבואם לטפל בחולים במחלות מדבקות קשות במיוחד בעת שהם מצויים בבידוד. גם אמצעי הבידוד מחייבים בקרה הדוקה וכן אמצעי המיגון האישי של הרופאים והאחיות – חליפות מגן, כפפות, מסיכות ומשקפי מגן לעיניים. ההערכה היא, שהסיכון הגדול ביותר בהידבקות הוא ברגע החלפת ביגוד המגן של הרופא או האחות בתום הטיפול או הביקור בחדרו של חולה אבולה בבידוד. הביגוד שהיה בשימוש הופך לנגוע, ויש צורך להתאמן כיצד לפשוט אותו מבלי להידבק ולהסתכן.

ה-CDC הודיע כי הורה להקפיד על אמצעי מיגון קפדניים במיוחד, ברמה גבוהה פי שניים ממה שהומלץ עד כה, בטיפול בחולה המאושפז במצב קריטי בדאלאס, ארה"ב.

"ישראל היום" מסר הבוקר, כי ראש הממשלה קיים אתמול דיון מיוחד בנוגע להיערכות מדינת ישראל לאפשרות שנגיף האבולה יגיע למדינה. בדיון השתתפו שרת הבריאות יעל גרמן, שר התחבורה ישראל כץ, סגנית שר הפנים פאינה קירשנבאום, נציגי המשטרה, רשות שדות התעופה, צה"ל ומשרד החוץ. בדיון ניתן הסבר מפרוט לגבי דרכי ההידבקות, ועל כך שהנגיף אינו מועבר מחולה לאדם בריא באמצעות מגע במזון או מים. ההחלטה עתה היא שיאותרו כל הנוסעים המגיעים ממערב אפריקה לישראל ובעיקר משלוש המדינות הנגועות במחלה (ליבריה,, סיירה-ליאון וגינאה) ויידרשו לעבור בדיקה רפואית. כן תוצא אזהרת מסע לישראלים שלא לבקר עתה במדינות נגועות.

נושאים קשורים:  חדשות,  אמצעי מיגון,  הידבקות,  בית החולים "קרלוס ה-3" במדריד,  מגיפת האבולה,  ארה"ב,  CDC,  ספרד
תגובות