חדשות

שיטת שיקום מרחוק ב"שיבא" זכתה בפרס ראשון על חדשנות רפואית

הפרס הוענק לפרויקט בכנס TEDMED שהתקיים בירושלים; שורת פרסים וצל"שים הוענקו לפיתוחים טכנולוגיים ורפואיים יוצאי דופן

פרויקט טכנולוגי לשיקום מטופלים מרחוק המבוצע בבית החולים השיקומי שבמרכז הרפואי "שיבא", זכה בפרס היצירתיות והחדשנות הרפואית והוענק לו במסגרת אירוע ה-TEDMED ישראל, שהתקיים בשבוע שעבר בירושלים, במקביל לאירועים דומים בארה"ב.

הפרויקט, בשם ReAbility online – שיקום מקוון מרחוק, פותח בישראל ומאפשר טיפולי שיקום הנעשים בבית המטופל ובליווי צוות מקצועי.

מערכת השיקום מרחוק המופעלת ב"שיבא" (תצלום: "שיבא")

מערכת השיקום מרחוק המופעלת ב"שיבא" (תצלום: "שיבא")

הפרויקט מבוסס על שתי מערכות ממוחשבות המקושרות ביניהן ומסייעות בטיפול בפגיעות מוח נרכשות כתוצאה משבץ, טראומה, טרשת עורקים ומחלות אחרות. פעילות השיקום נעשית למעשה תוך הדרכת המטופל מרחוק, דרך המחשב הביתי ובמתכונת "טלה-שיקום" (Tele-Rehabilitation) תוך שימוש במערכת התנועה ומצלמת קינקט כמו זאת המצויה בקונסולת המשחקים אקס-בוקס.

ליווי הפעילות השיקומית של המטופל נעשית מרחוק על ידי פיזיותרפיסטים-מומחים בבית החולים, קלינאי תקשורת ומומחי שיקום אחרים. התוכנה מאפשרת למטופל לבצע בביתו כמעט את כל תרגילי השיקום שהותאמו עבורו, לפי מצבו הרפואי ויכולותיו.

את הפרויקט יזם פרופסור מרדכי שני. לדבריו, זוהי מהפכה במערך השיקומי עבור מטופלים הנדרשים לעבור טיפולים כאלו לאורך זמן, תוך פיקוח מרחוק של אנשי המקצוע. פרופסור שלמה נוי, מנהל בית החולים השיקומי ב"שיבא", הוסיף: "מאז הקמתו, בית החולים השיקומי היווה את חוד החנית בכל הקשור למערך השיקום של מטופלים מורכבים ביותר. השימוש בטכנולוגיה המתקדמת הזאת מצטרפת לקשת רחבה של טיפולים הנעשים באמצעים טכנולוגיים ייחודיים במינם".

פרופסור זאב רוטשטיין, מנהל "שיבא" בירך את הזוכים בפרס והדגיש את חשיבות המשכיות ההליך השיקומי גם בבית המטופל כדי להשיבו לתפקוד מקסימאלי ככל שניתן לאחר הפגיעה שעבר.

יורם פלדמן, מנהל הפרויקט מטעם "מכון גרטנר" הפועל בשיבא, מסר כי הרעיון נולד לפני חמש שנים והמשיך בהתנסויות בליווי מחקרים שנעשו על מטופלים בודדים עד שרקם עור וגידים. כיום הוא כבר משמש מאות מטופלים כחלק אינטגרלי ממערכת השיקום.

מעל ל-100 פרויקטים בתחום החדשנות הרפואית הוגשו לתחרות, והפרסים הוענקו בידי חברת התרופות AbbVie.

בפרס על המקום השני זכה חוסם העורקים T.I.G.R - מיזם של ארבעה סטודנטים בשנה האחרונה ללימודיהם בטכניון (רועי גלאם, אדיר סומר, דן לוין ואורי הדלסברג). חוסם העורקים שפיתחו הוגדר אמין, מהיר וזול ונועד למניעת דימום מהגפיים. החדשנות שבו: כל אדם, גם ללא כל הכשרה ורקע רפואי יכול להפעילו. המפתחים הודיעו כי ברצונם להפיץ את המוצר בצה"ל ובצבאות נוספים, וגם לפעול שייכלל בערכת עזרה ראשונה לרכב ולבית, יימצא בקניונים ובמקומות ציבוריים הומי אדם אחרים.

בפרס על המקום השלישי זכה Active Wheelchair. מדובר ב"כסא גלגלים אקטיבי", שנועד לשיפור הניידות של נכים. הוא יסייע בתנועה אקטיבית של הרגליים בעזרת מנוע דינמו קטן הממוקם בגלגלי הכסא. מדובר בפיתוח בשלב הסטרט-אפ.

כמו כן, צל"שים הוענקו לפרויקטים הבאים:

- מכשיר הנשמה רפואית אלקטרוני מיניאטורי בגודל של 18 על 16 על שישה ס"מ, ובמשקל 900 גרם, שנועד לייעול עבודת הצוות הרפואי. ניתן גם להפעילו בשעת הצורך באמצעות סוללות במטוס, באמבולנס או במקומות אחרים.

- בקטגוריית "טיפול בחולים כרוניים" הוענק צל"ש לפרויקט בשם LifeGraph - פלטפורמת ניתוח (אנליזה) של התנהגות מטופלים, למניעת אשפוזים חוזרים אצל חולים עם הפרעות פסיכיאטריות. הפרויקט הוגש לתחרות בידי ד"ר אורי נבו, ראש המעבדה לחקר דימות וביו-פיסיקה של התא באוניברסיטת תל אביב.

- עוד בקטגוריית "טיפול בחולים כרוניים", זכה בצל"ש מודל לקידום והערכת רצף טיפולי בין בית החולים והקהילה – מערכת מדידת איכות נתמכת במערכות מידע ממוחשבות, שהוגשה לתחרות בידי "סורוקה" ומחוז דרום של "הכללית".

- בקטגוריית "חדשנות רפואית" הוענק צל"ש לשירות מידע בריאותי מקוון, מותאם אישית, הנשלח למטופל לגבי אבחנות ותרופות, שהוגש לתחרות על ידי אגף הרפואה המקוונת של "כללית".

- חדר ניתוח מתקפל לניתוחי עיניים במדינות מתפתחות, יוזמה של עמותת עין מציון, זכה בצל"ש נוסף.

נושאים קשורים:  חדשות,  שבץ,  רפואת שיקום,  מכון גרטנר,  שיקום ביתי,  פרופ' מרדכי שני,  המרכז הרפואי "שיבא"
תגובות