דעות

מבוא ליישום תוכנית "בחירה מושכלת"

תוצרי התכנית הם שורה של רשימות המגדירות פעולות ספציפיות לגביהן יש צורך לשאול את השאלה: האם הפעולה הזו נחוצה?

תכנית Choosing Wisely נוסדה בשנת 2012 ע"י ועד האיגוד האמריקאי לרפואה פנימית (ABIM) (ABIM Foundation) במטרה להפחית את השימוש בפעולות רפואיות שלא לצורך. מאז היווסדה של התכנית הצטרפו מעל 60 איגודים מקצועיים (60 specialty societies). תוצרי התכנית הם שורה של רשימות המגדירות פעולות ספציפיות לגביהן יש צורך לשאול את השאלה: האם הפעולה הזו נחוצה?

הרשימות מיועדות גם לרופאים וגם למטופלים. התכנית מבקשת לעורר שיח בין מטפלים למטופליהם כדי לוודא שהמטופל מקבל את הטיפול הנכון בזמן הנכון. הרשימות מופצות לרופאים באמצעות האיגודים המקצועיים, ולמטופלים באמצעות איגודי צרכנים.

התכנית משיגה מספר מטרות:
- שיפור איכות הטיפול
- מניעת נזקים כתוצאה מבדיקות או התערבות רפואית מיותרת.
- העצמת המטופל באמצעות מידע
- שיפור התקשורת בין רופאים למטופליהם
- חיסכון כלכלי בעת מצוקה במערכת הבריאות

אחד העקרונות המרכזיים בתכנית הוא שאין להפנות מטופל לבדיקה שהממצאים שלה לא יוסיפו מידע קליני שישפיע על החלטות טיפוליות. למשל – אין לבצע צילום גב תחתון לאנשים עם תלונה ראשונה של כאב גב שנמשך פחות משישה שבועות אלא אם כן קיימים "דגלים אדומים" כגון תסמינים נוירולוגים חמורים. כאב גב תחתון הוא אחת הסיבות הנפוצות ביותר לביקורים אצל רופא משפחה, ומידי שנה עשרות אלפי צילומים מתבצעים ללא הצדקה קלינית, מאחר וממצאי הצילום אינם משפיעים על החלטות הטיפול, וכשאין הוכחה מדעית שביצוע הצילום בשלב זה של המחלה משפר את מהלכה.

לעיתים מטופלים מופנים לבדיקות מיותרות מתוך אינרציה – תגובה חצי-אוטומטית של הרופא ללא חשיבה מעמיקה, ולעיתים מתוך חוסר בידע או בעדכניות הידע מצד הרופא; לעיתים קרובות ההפניה נובעת מדרישה של המטופל, שמחפש פתרון מוחשי או תחושה שהרופא "עושה משהו" כדי לפתור את הבעיה. שיקוף המידע הקליני העדכני ביותר, מבוסס עובדות, לשני הצדדים יאפשר להם להגיע להסכמה על המשך הבירור או הטיפול בצורה מיטבית.

בסקר טלפוני בקרב 600 רופאים בארה"ב שפורסם ע"י ABIM ב-1 במאי 2014 נמצא כי:
- 73% מהרופאים סבורים כי תדירות ביצוע בדיקות מיותרות ברפואה היא בעיה משמעותית
- 66% חושבים שהם אחראים על כך שמטופליהם לא יבצעו בדיקות מיותרות
- 53% אומרים שגם כשהם חושבים שבדיקה היא מיותרת הם מפיקים הפניה אם המטופל מתעקש על כך
- 47% אומרים הם נתקלים בדרישה לבדיקה מיותרת ממטופל לפחות אחת לשבוע
- 70% מודים שלאחר שהם מסבירים למטופל מדוע אין צורך בבדיקה, המטופל מוותר לעיתים קרובות.

בחודש מאי 2014 הורחבה Choosing Wisely למקצועות נוספים, ומתחיל פיתוח רשימות של פעולות מיותרות מול איגוד האחיות האמריקאי , איגוד רופאי השיניים ואיגוד הפיזיותרפיסטים.

במדינת ישראל החלה לאחרונה התייחסות ראשונית לנושא הבחירה המושכלת. למשל, בקול קורא האחרון של המכון הלאומי למדיניות בריאות בשנת 2013 הנושא העיקרי להצעות מחקר הוגדר כ-Choosing Wisely . בחלק מקופות החולים מתבצעת פעילות לעידוד השימוש המושכל בבדיקות מעבדה מזה מספר שנים. מאידך, קיימת פעילות (בעיקר פוליטית) המפעילה לחץ על מערכת הבריאות התומכת בהרחבת השימוש בבדיקות כגון סקר לסרטן צוואר הרחם באמצעות בדיקת פאפ והורדת גיל ביצוע ממוגרפיית סקר מגיל 50 לגילאים צעירים יותר.

זה הזמן להיערך בצורה מקצועית, מושכלת ומאוחדת למהלך דומה לתכנית הבחירות המושכלות בישראל, בשיתוף כל הגורמים הרלוונטיים בתוך מערכת הבריאות ומחוצה לה, תכנית שתוביל לשיפור איכות הטיפול ושימוש מושכל במשאבים המוגבלים שלנו.

מאידך, קיימת פעילות ציבורית המפעילה לחץ על מערכת הבריאות התומכת בהרחבת השימוש בבדיקות באופן שאינו עונה לכללים הבסיסיים של עקרונות Choosing Wisely, כגון הורדת גיל ביצוע ממוגרפיית סקר לאוכלוסייה בסיכון רגיל מגיל 50 לגילאים צעירים יותר.

* ליאורה ולינסקי, מנהלת המחלקה לאיכות קלינית, מאוחדת

למאמרים נוספים באתר החברה הישראלית לאיכות ברפואה לחצו כאן

נושאים קשורים:  דעות,  האיגוד האמריקאי לרפואה פנימית,  בחירה מושכרת,  בטיחות,  הנחיות טיפול,  Choosing wisely,  החברה הישראלית לאיכות ברפואה,  תופעות לוואי,  ABIM
תגובות