מריחואנה

ההשפעות השליליות של קנאביס והמצבים הרפואיים עליהם הוא מקל

לאור הלגליזציה הגוברת של מריחואנה, צוות חוקרים מתחום ההתמכרויות ריכז את ההשפעות הבריאותיות הנובעות מהשימוש בסם בגילאים שונים

09.06.2014, 09:34

חלקים גדולים בציבור האמריקאי סבורים כי שימוש במריחואנה אינו מזיק וכי יש לאפשר אותו ללא מגבלה חוקית. בארה"ב, מריחואנה הוא הסם הבלתי חוקי הנפוץ ביותר בשימוש, כאשר 12% מהציבור בני ה-12 שנים ומעלה מודים כי השתמשו בו בשנה החולפת. צוות חוקרים מתחום ההתמכרות לסמים ריכז את המידע העדכני בנוגע לתופעות הלוואי הבריאותיות משימוש במריחואנה בסקירה המתפרסמת ב- NEJM.

התמכרות – שימוש ממושך במריחואנה עלול להוביל להתמכרות. כ-9% מאלו שמתנסים עם מריחואנה מתמכרים, שיעור שעולה ל-1 מתוך 6 משתמשים אם מתחילים בגיל צעיר.

השפעה על התפתחות המוח – המוח ממשיך להתפתח עד גיל 21 שנים, ופגיע יותר עד גיל זה להשפעות של חומרים שונה. נמצא שבקרב מבוגרים שצרכו מריחואנה בגיל ההתבגרות היו פחות סיבי עצב באזורים מסוימים במוח, לעומת כאלו שלא צרכו.

"סם שער" לשימוש בסמים אחרים – מחקרים אפידמיולוגיים מעידים כי שימוש במריחואנה בגיל ההתבגרות מציב את המתבגר בסיכון מוגבר לצרוך סמים אחרים בהמשך.

תחלואה נפשית – שימוש קבוע במריחואנה קשור בסיכון מוגבר לדיכאון וחרדה, אך לא הוכחה סיבתיות. ישנו קשר לסכיזופרניה, בעיקר כאשר השימוש מתחיל בגיל צעיר, ובאנשים עם רקע גנטי למחלה.

הצלחה בלימודים והישגיות – 6.5% מהתלמידים בכיתה י"ב בארה"ב דיווחו על שימוש יומי או כמעט יומי במריחואנה. מדובר בהערכת חסר קרוב לוודאי. היות שלמריחואנה השפעה על התפקוד הקוגניטיבי, סביר להניח שתלמידים אלו מגיעים להישגים נמוכים מיכולתם.

סיכון לתאונות דרכים – צריכת מריחואנה משפיעה על הנהיגה הן בטווח המידי והן בטווח הארוך. ישנה קורלציה בין תפקוד בסימולטורים של נהיגה לבין רמות THC בדם.

סרטן והשפעות בריאותיות אחרות - לא ניתן לשלול סיכון מוגבר לסרטן מעישון מריחואנה. אם הוא קיים, הסיכון קטן יותר מאשר עישון של טבק. עישון מריחואנה גורם לדלקת בדרכי האוויר הגדולות, עלייה בתנגודת וסיכון מוגבר לברונכיטיס כרוני. השימוש במריחואנה גם מגביר סיכון לתחלואה וסקולרית.

מצבים רפואיים בהם שימוש במריחואנה עשוי להועיל: גלאוקומה - מריחואנה מפחיתה את הלחץ התוך עיני. ההשפעה היא קצרת טווח וחולפת; בחילה - THC וקנבידואידים אחרים מפחיתים בחילה הקשורה בטיפולים כימותרפיים; אנורקסיה הקשורה לאיידס - קנביס בעישון או בבליעה משפר את התיאבון ומצב הרוח בקרב חולי איידס; כאב כרוני - מריחואנה שימשה להקלה בכאב כרוני מזה שנים. דלקת - לקנבינואידים אפקט נוגד דלקת, ועשוי להיות להם תפקיד במחלות כמו דלקת פרקים שגרונית ומחלות דלקתיות של המעי; טרשת נפוצה – ספריי המותז לחלל הפה, המכיל THC וקנבידיול, ומשווק בחלק מהמדינות (Nabiximols; Sativex, GW Pharmaceuticals), נמצא יעיל בהקלת כאב נוירופתי, הפרעות בשינה וספסטיות בחולי טרשת נפוצה. אפילפסיה – ממחקרי בעלי חיים ומחקר קטן בבני אדם נראה שלקנבידיול אפקט אנטי- אפילפטי.

החוקרים מסכמים, כי משום שהנטייה הציבורית היא לכיוון לגליזציה של מריחואנה, צפוי שהשימוש בה יגבר, וכך גם התופעות השליליות הנובעות משימוש זה.

ערכה: ד"ר שירי אלפרט

מקור:
Volkow ND, Baler RD, Compton WM, et al. Adverse Health Effects of Marijuana Use. N Engl J Med. 2014; 370:2219-2227.

נושאים קשורים:  מריחואנה,  קנאביס,  THC,  לגליזציה,  מחקרים
תגובות
רופא
11.06.2014, 08:19

מה חטאה של המריחואנה שנכנסה לשוק כשטבק כבר נמצא מזמן כאן??
בכול הנקודות שהועלו במאמר חובה לציין מהמצב לגביהסם החוקי החוקי הישן (טבק) וכך נוכל להבין את מקומה של הסם הטרם חוקי החדש (מריחואנה)!

שופמן אמי
11.06.2014, 18:35

מה שהח"מ וחבריו טוענים במסגרות שונות כולל מאמרים ב"הרפואה"

כ14 שנה מקבל גושפנקא רשמית במאמר החשוב הנ"ל ב
NEjM ע"י ראש NIDA