PPI

אסומפרזול פומי לעומת תוך-ורידי למניעת דימום חוזר מכיב קיבה

במחקר השוואתי לא נמצא הבדל משמעותי בין השניים בשיעור הדימומים החוזרים מכיב שדימם וטופל אנדוסקופית

08.06.2014, 14:55

השימוש במעכבי משאבת פרוטונים (PPIs) תוך-ורידית לאחר טיפול אנדוסקופי לכיב קיבה נמצא יעיל בהפחתת שיעור הדימומים החוזרים. היעילות של PPIs פומיים אינה ברורה דיו. מחקר זה נועד להשוות את היעילות של PPI שניתן תוך-ורידית במינון גבוה לעומת מתן פומי, במניעת דימום חוזר מכיב לאחר טיפול וייצוב באמצעות אנדוסקופיה.

המחקר נערך במתכונת רנדומלית מבוקרת, כפולת סמיות, כפולת דמה. נכנסו למחקר חולים עם כיב פפטי מדמם בדרגת פורסט 1A/1B או 2A/2B, שטופלו ויוצבו על ידי טיפול אנדוסקופי. החולים הוקצו לקבלת אחד מהטיפולים הבאים: אסאומפרזול (נקסיום IV; אסטרה-זנקה) תוך ורידית בבולוס של 80 מ"ג בתוספת אינפוזיה במינון 8 מ"ג/ שעה למשך 72 שעות וכן פלסבו פומי בכל 12 שעות (קבוצת IVP) או בולוס של פלסבו תוך ורידית, ואחריו פלסבו למשך 72 שעות; אסומפרזול פומי (נקסיום; אסטרהזניקה) במינון גבוה של 40 מ"ג כל 12 שעות (קבוצת ORP). מעקב בוצע למשך 30 ימים.

סה"כ כלל המחקר 118 חולים בקבוצת IVP ו-126 חולים בקבוצת ORP ממרכז רפואי אחד. 40% ו-43% בקבוצות IVP ו ORP, בהתאמה, השתמשו בתרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידים ו/או באספירין לפני הדימום. למרבית החולים היה דימום בדרגת פורסט 1B או 2A. דימום חוזר בתוך 30 ימים דווח ב-7.7% ו-6.4% מהחולים בקבוצות IVP ו-ORP, בהתאמה. לא היה הבדל בין הקבוצות בצורך בעירויי דם, באנדוסקופיה חוזרת ובמשך האשפוז.

החוקרים מסכמים, כי מינון גבוה פומי של אסומפרזול יכול להיות חלופה בחולים שאינם מועמדים למינון גבוה תוך-ורידית, למניעת דימום חוזר מכיב שדימם וטופל אנדוסקופית, אולם דרושים מחקרים נוספים, במדגם גדול יותר ובקבוצה הטרוגנית של חולים.

ערכה: ד"ר שירי אלפרט

מקור:
Sung JJY, Suen B-Y, Wu JCY, et al. Effects of Intravenous and Oral Esomeprazole in the Prevention of Recurrent Bleeding from Peptic Ulcers after Endoscopic Therapy. Am J Gastroenterol. Published online: 29 April 2014. doi:10.1038/ajg.2014.105

נושאים קשורים:  PPI,  כיב קיבה,  דימום ממערכת עיכול עליונה,  Upper GI bleeding,  אסומפרזול,  נקסיום,  מחקרים
תגובות