חדשות

האיגוד לרפואת ילדים פירסם הנחיות חדשות לטיפול בהורדת חום

מטרת המסמך, שהופץ לרופאי הילדים בישראל, היא להביא לאחידות בגישה הטיפולית להורדת חום בקרב ילדים; כולל סקירת תרופות

ועדה מקצועית שהקים האיגוד הישראלי לרפואת ילדים, בהשתתפות נציגים מהחברות לרפואת ילדים בקהילה, פדיאטריה קלינית, החוגים למחלות זיהומיות בילדים ולרפואה דחופה והאיגוד הישראלי לפרמקולוגיה קלינית, פירסמה השבוע הנחיות קליניות לרופאים בנושא הורדת חום בילדים. הוועדה ציינה כי עד היום לא היו קיימות בארץ הנחיות אחידות לטיפול בנושא.

הוועדה כללה את פרופסור מתי ברקוביץ, ד"ר צחי דגן ופרופסור ערן קוצר ("אסף הרופא"), ד"ר צחי גרוסמן (רופא עצמאי ו"מכבי"),פרופסור דני מירון (בית החולים "העמק") והרוקחת לזריאן מורן ("אסף הרופא").

במסמך ההנחיות מצוין, כי תרופות להורדת חום עדיפות על אמבטיות במים פושרים או רטיות קרות. גם לא מומלץ להשתמש במטליות המכילות אלכוהול. מחקרים העלו כי אמבטיות במים פושרים הן בעלות יעילות מסוימת בהורדת חום, אך עלולות להגביר את תחושת אי הנוחות של הילד.ככלל, נכתב, אין המלצה לשימוש באמצעים אלה להורדת חום. כמו כן, אין למרוח את גוף הילד באלכוהול או להפשיטו כדי להוריד חום.

כמו כן מודגש, כי חום (מעל 38 מעלות במדידה רקטלית) אינו מחלה בפני עצמה כפי שסבורים הורים רבים אלא תגובה הסתגלותית של הגוף. לכן אין הכרח לטפל בחום בכל מצב – למעט כשמדובר בחום של 41 מעלות צלזיוס ומעלה (היפר תרמיה) - מצב נדיר. כאשר מופיעים תסמינים כמו כאבי ראש, צמרמורת, כאבי שרירים, עצבנות, חוסר מנוחה ואי-שקט וכמובן היפרתרמיה (סיכון לרקמות) או נטייה לפרכוסי חום מומלץ טיפול תרופתי.
אין הוכחה, קובע מסמך ההנחיות כי טיפול להורדת חום מונע פרכוסי חום או מוריד תופעות לוואי שלאחר חיסונים.

במסמך מפורטות ההמלצות לגבי אופן מדידת החום בילדים: אין להשתמש במד חום המכיל כספית – אלא רק במדחום דיגיטלי או אינפרה-אדום. אין להשתמש במוצץ-מד-חום עבור פעוטות. במדידה בבית השחי יש להוסיף חצי מעלה לקריאת חום החוף כפי שמציג המכשיר. רמת הדיוק במדידה רקטלית ובבית השחי אצל ילודים – מדויקת. אין להשתמש במד חום בפה בילדים עד גיל 5.

שימוש במד חום אינפרא-אדום למצח יכול  לשמש כחלופה בלבד. רמת הדיוק של מדבקת מצח כמד חום גרועה. גם מד חום אינפרה-אדום במדידה לאוזן הוא חלופה אפשרית, אבל יש להדגיש להורים כי אמינותה מותנית בהחזקה הנכונה של המכשיר בעת המדידה.

לגבי התלבטות ההורים איזו תרופה להעדיף – מדגיש מסמך ההנחיות כי פרצטמול (אקמול) ואיבופרופן (נורופן, אדויל) יעילים ובטוחים באותה מדה. מחברי המסמך סקרו את הספרות המקצועית וציינו, כי מחצית המחקרים הראו שלאיבופרופן יעילות גבוהה יותר מפרצטמול. שום מחקר לא הראה עדיפות לפרצטמול על איבופרופן.

"שתי התרופות יעילות ובטוחות וצריכות לשמש קו ראשון לטיפול בהורדת חום בילדים" כתבו מחברי המסמך, "משיקולי בטיחות מומלץ שלא לשלב בטיפול בין שני סוגי התרופות הנ"ל. מתן פומי לעומת רקטלי של פרצטמול אפשרי במינון מומלץ בידי הרופא... אין מספיק עבודות מחקר לגבי יעילות דיפירון לילדים ולכן לא מומלץ הטיפול בתרופה זאת כטיפול שגרתי. כן מציינים מחברי המסמך שיש כיום התוויה נגד מתן אספירין לילדים מתחת לגיל 10 לשם הורדת חום עקב החשש להתפתחות תסמונת ריי ( Reye's Syndrome ) – מחלה הפוגעת בכבד ובמוח ומופיעה אצל ילדים בטווח הגילים 14-6. במסמך מוקדשת תשומת לב מיוחדת לגבי מתן פרצטמול לילדים עם אסתמה ובמצבי דהידרציה.

חלקו האחרון של המסמך מכיל סקירה של התרופות השונות, הפורמולציות שלהן, מינונים לפי גיל ומשקל, יעילות ובטיחות וגם תקצירי מחקרים השוואתיים לגבי המדידה והטיפול התרופתי.

יו"ר האיגוד הישראלי לרפואת ילדים, פרופסור אלי סומך, הודה לחברי הוועדה על העבודה הרבה שהשקיעו בחיבור המסמך.

להורדת מסמך ההנחיות לחצו כאן

נושאים קשורים:  חדשות,  אספירין,  אקמול,  חום,  הנחיות קליניות,  תרופות להורדת חום,  אדוויל,  אמבטיה פושרת
תגובות
איליה
03.06.2014, 10:02

סה"כ אין הרבה חידושים לעומת מה שלמדנו בהתמחות. טוב שהובהר גובה החום שמעבר לו כן צריך להוריד בכל מקרה. לגבי מדידת חום בבית השחי ע"י מד חום דיגיטלי - אני חולק עם ההנחיה. לפי נסיון שלי מדידה כזאת לא שווה כלום, הרבה קורה שאח במר"מ או הורים בבית מקבלים מספרים שלא קשורים בכלל לחום העמיתי באותו העת (למשל חום PA 36.8, ובאותו העת מדידה PR 38.7). מדידת חום בבית השחי שווה משהוא רק אם מתבצעת ע"י מד חום כספית במשך 10-15 דקות ובתנאי שהורה או אחות (או הילד - אם גדול מספיק) מקפידים על יד צמודה לחזה

דר גרשוני
07.06.2014, 12:27

כול הכבוד על עבודה ופרסום הנחיות ! ....ועל ניסיון חיסול הרגלים לא נכונים של הורים ....ושל רופאים
שבוע טוב