חדשות

בית המשפט: המדינה חייבת להכיר ברופאים בוגרי אוני' אל-קודס

לאחר מאבק משפטי שנמשך שנים, קבע ביהמ"ש המחוזי בירושלים: "מערכת הבריאות בכלל, ובירושלים בפרט, זקוקה לרופאים אלה"

בית המשפט המחוזי בירושלים הורה למשרד הבריאות לאפשר ל-55 בוגרי לימודי רפואה מאוניברסיטת אל-קודס שבמזרח ירושלים לעבור בחינת הסכמה ולעבוד בהמשך כרופאים במזרח-העיר. המאבק המשפטי בנושא התנהל כחמש שנים, ובשנה שעברה הופצה עצומה הקוראת למשרד הבריאות להקדים ולהכיר בבוגרי רפואה אלו.

לקריאה נוספת: תנו לבוגרי אוני' אלקודס לגשת למבחני ההסמכה / לי גלעד

השופטת נאור בן-אור קבעה בפסק דינה, כי מערכת הבריאות בכלל, וזו בירושלים בפרט, זקוקה לרופאים אלו. עד כה סירב משרד הבריאות להעניק להם את ההכרה הדרושה כדי לאפשר להם לעבור בחינות הסמכה שיאפשרו להם לעבוד ברפואה בישראל. על-פי דיווח בעיתון "הארץ" הבוקר (יום ב') עמדת המשרד הונחתה על ידי הדרגים המדיניים, שסירבו להכיר באוניברסיטת אל-קודס כאוניברסיטה זרה.

לפי הדיווח, משרד הבריאות, "בעידוד משרד ראש הממשלה", עמד בסירוב להכיר ברופאים למרות המחסור החמור בבתי החולים במזרח ירושלים. בית הספר לרפואה באוניברסיטת אל קודס נחשב לבית ספר ברמה גבוהה. חלק מהעותרים שניהלו את המאבק עברו בהצלחה את מבחני ההסמכה האמריקאיים, כך שלמעשה אינם זקוקים למבחני ההסכמה הישראלים והם יכלו להתחיל לעבוד במקצועות הרפואה.

השופטת בן-אור קבעה בפסק דינה, כי השתהות המועצה להשכלה גבוהה בהחלטה לגבי מעמד אוניברסיטת אל-קודס (וזאת כאשר בית המשפט העליון הורה לה לקבל החלטה ברורה בנושא הזה עד תחילת 2013) היא "בלתי סבירה". לזכות העותרים, ציינה השופטת, עומדת הזכות לחופש העיסוק במקצוע שאותו רכשו..."הם תושבי קבע בירושלים והפגיעה בהם קשה, כזכות יסוד, מהותית ומתמשכת".

את העתירה הגיש עו"ד שלמה לקר; משרד הבריאות אמר בתגובה כי ""נלמד את פסק הדין ונגיב בהתאם".

נושאים קשורים:  חדשות,  משרד הבריאות,  לימודי רפואה,  בחינות הסמכה,  ירושלים,  משרד ראש הממשלה,  אוניברסיטת אל קודס,  בית המשפט
תגובות
איליה
08.04.2014, 10:43

אם אוניברסיטת אלקודס מוכרת בארץ כמוסד ללימודים אקדמים לרבות פקולטה לרפואה מוכרת כמו פקולטות לרפואה בארצות הברית, באירופה ובמדינות של חבר העמים - אז אני לא רואה שום בעיה: מגיעה לבוגרי הפקולטה הכרה בארץ כרופאים. אגב, הכרה כזאת תאפשר לאזרחי ישראל אשר לא בהכרח תושבי מזרח ירושלים ללמוד שם - לדעתי זה יהיה יותר זול מאשר ללמוד בחו"ל.
אולם אם האוניברסיטה אינו מוכרת דהיינו מבחינת רשויות מתאימות בארץ לא נותנים בה הסכלה מתאימה - אז למה להכיר ברופאים בוגרי האוניברסיטה? אפשרות להכיר בהם כרופאים רק בשביל עבודה במזרח ירושלים אינה מתקבלת על הדעת כמפלה וגזענית. כאן או הכל או כלום: או שהם מוכרים כרופאים לכל דבר, מורשים לגשת למבחן הסמכה ולעבוד אחר כך בכל הארץ כולל מזרח ירושלים, או לא מורשים בכלל.

מיק
08.04.2014, 10:58

פסיקה נאותה, מכול הבחינות! ראשית, החשש מהכרה בבוגרים נעוץ ב"עיר שחוברה לה יחדיו", אבל לא מתחברת. יש בעיר הזאת אוניברסיטה, אבל היא לא קיימת בעיני הממשלה הישראלית. בוגרי לימודים בסוף העולם רשאים לגשת לבחינות, ובוגרים של אל-קודס לא? חופש העיסוק הוא ערך חשוב, אבל מצוקה של חוסר רופאים חשובה גם היא. המבחן הבא יהיה הנפקת רשיון לבוגרים אלו, אם יוגבלו באיזו שהיא צורה, חזרנו למשבצת הראשונה, כלומר לבית המשפט

ג'וני
08.04.2014, 14:27

טוב שיש שופטים בירושלים, על משרד הבריאות והמדינה לכבד את פסק הדין

סטאז'רית ריאלית
09.04.2014, 03:31

מה הבלבול מוח הזה? חסרים מועומדים לבחינת ההסמכה? התשובה היא רטורית (כמובן שלא). במועד הבחינה האחרון נבחנו בערך 1500 מועמדים מחו"ל, אגב רובם ככולם ערבים. אחוזי המעבר היו גבוהים במיוחד (מועד פבר' 2014). בנוסף לכך קוצרה שנת הלימודים השישית של בוגרי הארץ, כל שקליטתם למע' מוקדמת יותר. ועכשיו לכל הפתיים: מבחינת הגדרת, מוסד אונ' הוא עוד דגל בדרך להגדרה עצמית.. אנחנו מחוייבים לכלום בדיוק כמו שהערבים תושבי מזרח ירושלים "מחוייבים" למיסי המדינה, למכות לצוותי הצלה של מד"א ואי תשלום נסיעה ברכבת הקלה בירושלים. את היריקה העצמית, אנא תעשו בבית לבד ולא בפומבי.

צבי
09.04.2014, 08:09

יש כאן בעייתיות.

כמו שכתב איליה השאלה הראשונה האם המוסד הזה עומד בקריטריונים אקדמאים (לפחות כמו מוסדות אחרים שבהם לומדים סטודנטים בחו"ל). אם כן - זה בעייה להשאיר את המצב הקיים. צריך להחליט אם זו אוניברסיטה ישראלית או אוניברסיטה חו"ל.

אם זו אוניברסיטה ישראלית היא צריכה להיות תחת פיקוח המועצה להשכלה גבוהה, לקבל סבסוד מהמדינה, לאפשר לכל אזרח ישראלי ללמוד בה, והלימודים בה צריכים להיות בעברית. כנראה שזה לא יקרה, ולכן היא תוגדר כאוניברסיטת חו"ל. מה שיוצר בעיה פוליטית לגבי הגדרת מזרח ירושלים (שבניגוד לשאר השטחים סופחה לישראל ותושביה קבלו תעודות זהות כחולות). זו אולי הסיבה שעד עכשיו העדיפו לא להגדיר אותה בשום צורה.
מצד שני גם היום יש דרוזים מרמת הגולן שלומדים בסוריה (שהיא מדינת אויב- אולי לאחר מלחמת האזרחים שם פחות עושים את זה, אבל הכרתי באופן אישי כאלה שלמדו שם). אז זה יותר טוב?

עם דבר אחד אני מסכים- הנימוק בו השתמשו השופטים אינו רלוונטי לחלוטין. מצוקת מערכת הבריאות אינה רלוונטית כאן.