דיכאון

קשר בין דיכאון לעלייה בסיכון לתמותה לחולי תסמונת כלילית חריפה

סקירה מקיפה של אגודת הלב האמריקאית הכריזה לראשונה על דיכאון כגורם פרוגנוסטי שלילי בקרב חולי acute coronary syndrome

05.03.2014, 07:51

גם בהינתן מחקרי עוקבה, מטה-אנליזות וסקירות מערכתיות שהדגימו את הקשר שבין דיכאון לעלייה בתחלואה ובתמותה בחולי לב שונים, לא הוגדר דיכאון כגורם פרוגנוסטי שלילי בחולי תסמונת כלילית חריפה (acute coronary syndrome).

סקירה מערכתית חדשה מבית אגודת הלב האמריקאית (American Heart Association,‏ AHA), שפורסמה לפני מספר ימים באתר כתב העת Circulation, ביקשה לבחון שאלה זו במטרה להבהיר את מעמדו של דיכאון כגורם סיכון בחולי תסמונת כלילית חריפה.

קבוצת המחקר, באישורה של ועדת הפיקוח על ההצהרות וכתבי היד המדעיים של ה-AHA, איתרה 53 מחקרים שבחנו את ההשפעה של דיכאון על תמותה לבבית (12 מחקרים), כללית (32 מחקרים) ושילוב תמותה ואירועים לא-קטלניים (22 מחקרים). זאת, בנוסף ל-4 מטה-אנליזות בנושא. המחקרים הוערכו לפי חוזקם, עקביותם, עצמאותם ותוקפן החיצוני של מסקנותיהם.

על אף שונות מסוימת בין המחקרים בהגדרת ובאומדן דיכאון, מאפייני המשתתפים, משך המעקב והערפלנים שנכללו במודלים הסטטיסטיים, נצפה קשר עקבי בין דיכאון לתוצאות לא רצויות: 17 מבין 32 המחקרים שבחנו את ההשפעה על התמותה הכוללת מצאו קשר גם לאחר תקנון לערפלנים ו-4 מחקרים נוספים מצאו קשר מובהק, ביחס לסיכון הלא-מתוקנן, בין מדד אחד ויותר של דיכאון לסיכון מוגבר לתמותה מכלל הסיבות.

מבין 12 המחקרים שבחנו את ההשפעה על התמותה הלבבית, מצאו 7 קשר מובהק לסיכון המתוקנן ומחקר אחד מצא קשר מובהק לסיכון הלא-מתוקנן. עבור 22 המחקרים שעסקו בתוצאה משולבת של תמותה ואירועים לא קטלניים עמדו תוצאות אלו על 15 ו-2, בהתאמה.

שלוש מתוך 4 המטה-אנליזות, שנערכו לפני למעלה מעשור, מצאו השפעה לא-מתוקננת בסדר גודל של 1.8-2.6 ביחס לתמותה הכוללת ו-2.3-2.9 ביחס לתמותה הלבבית. מטה-אנליזה אחת, שבחנה את הקשר לאירועים קטלניים ולא-קטלניים מצאה השפעה לא-מתוקננת בסדר גודל של כ-2.0. בשתי העבודות שדיווחו על תוצאות התקנון לגורמי סיכון לבביים ידועים, שמר הקשר על מובהקותו גם לאחר התקנון.

על אף השונות הניכרת במאפייני המחקרים ותוצאותיהם קובעים החוקרים, כי כובד הראיות תומך בקביעה כי דיכאון הינו גורם סיכון לתוצאות לא רצויות בחולי אירוע כלילי חריף.

המאמר המלא זמין בימים אלו בחינם בקישור למקור.

מקור:
Lichtman JH, Froelicher ES, Blumenthal JA, et al. Depression as a Risk Factor for Poor Prognosis Among Patients With Acute Coronary Syndrome: Systematic Review and Recommendations A Scientific Statement From the American Heart Association. Circulation [Internet] 2014 [cited 2014 Mar 2];:CIR.0000000000000019.

נושאים קשורים:  דיכאון,  תסמונת כלילית חריפה,  אגודת הלב האמריקאית,  acute coronary syndrome,  מחקרים
תגובות