חדשות

מאמר מעורר-עניין בארה"ב: "השקרים שמספרים רופאים ומטופלים"

קרדיולוג אמריקאי במאמר ב"ניו-יורק טיימס": "ביחסי רופא-מטופל יש הטעיה, אשליה עצמית והונאה הדדית... והם כוללים טיפולים חסרי ערך"

הקרדיולוג ד"ר סנדיפ ג'אוהאר (Sandeep Jauhar), מחבר הספרים "מתמחה: חניכתו של רופא" ו"אשליות רופא אמריקאי", פירסם בשבוע שעבר ב"ניו-יורק טיימס" מאמר תחת הכותרת "השקרים שרופאים ומטופליהם מספרים זה לזה". מאמרו זכה לתהודה רבה בקהילה הרפואית.

פלסבו (אילוסטרציה)

פלסבו (אילוסטרציה)

ד"ר ג'אוהאר מציין, כי באופן אידיאלי יחסי רופא-מטופל מתבטאים בקשר אינטימי שבו מוחלף מידע באופן פתוח והגון. אלא שבמציאות, הדבר מתרחש רק לעתים רחוקות. לדבריו, הטעיה ומידה בלתי-מבוטלת של הונאה הדדית הם רכיבים הרבה יותר נפוצים ביחסי רופא-מטופל.

ד"ר ג'אוהאר מתאר מקרה שבו טיפל באשה צעירה. היא סיפרה כי היא סובלת ממחלת דם נדירה, שגרמה להופעת קרישי דם בריאות ובלב. כמו כן דיווחה שעברה ניתוחים רבים שהותירו בגופה צלקות בגב ובבטן. "אבל כאשר הזמנתי אלי את סבתה כדי לדלות ממנה יותר מידע לגבי מחלת נכדתה, אמרה הסבתא שמבחינה פיסית הנכדה 'בסדר גמור'. התברר, כי האשה הצעירה סבלה מתסמונת מינכהאוזן – הפרעה פסיכיאטרית. החולים בה מוכנים לעבור בדיקות רפואיות כואבות ופרוצדורות אבחון כדי לתחזק את השקר שיצרו בדבר מחלתם המדומה".

"אבל גם הרופאים מרמים", כתב הרופא, "אנחנו לא תמיד חושפים טעויות שביצענו. לעתים קרובות מדי אנחנו מורים למטופלים שלנו לעבור בדיקות שאינן הכרחיות, כדי להגדיל הכנסות או כדי להגן עלינו מפני תביעות משפטיות. לעתים אנחנו, הרופאים, מטעים במכוון את המטופלים כאילו הטיפולים שאנו מציעים להם הם בעלי ערך גדול, בעוד שלמעשה אין בהם שום תועלת. בין שמדובר לדוגמא בזריקות דמה (פלסבו), ניתוחי שדרה או פרוצדורה אנגיופלאסטית".

"ההטעיה רבת העוצמה ביותר ברפואה היא כנראה זו שאנו מבצעים על חשבון הבנק של המטופל. רופאים רבים מחזיקים בדעה פטריוטית, שלצערנו אין לה בסיס, לפיה מערכת הרפואה האמריקאית היא הטובה ביותר בעולם. אנחנו מכחישים, לעצמנו, את תחלואיה ואת התפקיד שאנחנו, הרופאים, מילאנו כאנשי מקצוע ביצירת תחלואים אלו", כתב.

לקריאת המאמר המלא לחצו כאן

נושאים קשורים:  חדשות,  יחסי רופא חולה,  פלסבו,  תסמונת מינכהאוזן,  שקרים,  ניתוח שידרה
תגובות