תירואיד

מתי לבצע הערכה חוזרת במקרה של קשרית שפירה בבלוטת המגן?

מחקר מצא, כי התזמון המתאים להערכה חוזרת לאחר תוצאה שלילית באספירציה מקשרית בבלוטת המגן הוא בין שנתיים ל-4 שנים

קשריות בבלוטת המגן הן ממצא שכיח. הערכת קשרית בהינתן רמות תקינות או גבוהות של TSH כוללת ביצוע אספירציית מחט (FNA). שיעור התוצאות השליליות-כוזבות (False Negative) מבדיקה זו לא ידוע במדויק, ועומד על כ-1%-10%. ההמלצות הנוכחיות למעקב הן 6-18 חודשים לאחר תוצאה שלילית ב-FNA, באמצעות אולטראסאונד ו/או FNA חוזר, ומבוססות על דעות מומחים ולא על מחקרים.

חוקרים מארה"ב ביצעו מחקר עוקבה כדי לבדוק את הפרוגנוזה של קשריות גדולות מ-1 ס"מ, שפירות על בסיס FNA שלילי, על מנת לספק המלצות מעקב מדוייקות יותר.

החוקרים עקבו אחר קרוב ל-1,400 מטופלים, עם מעל 2,000 בדיקות FNA שפירות ציטולוגית למשך 8.5 שנים בממוצע. 30 מקרי תמותה נרשמו, אולם אף אחד מהם לא היה קשור לסרטן בבלוטת המגן. 18 בדיקות שליליות כוזבות תועדו, וסרטן בבלוטת המגן הוסר לאחר 4.5 שנים בממוצע מהבדיקה השפירה. לא תועדו גרורות באף אחד מהמקרים וכולם נותרו בחיים 11 שנים לאחר הבדיקה השפירה. חולים שעברו הסרת בלוטת מגן בשל תסמיני לחץ על איברים סמוכים, עשו זאת 4.5 שנים בממוצע לאחר בדיקת ה-FNA השלילית.

החוקרים מסכמים, כי הסיכון לתמותה מקשרית מעל 1 ס"מ שנמצאה כשפירה על בסיס בדיקת FNA הוא זניח, והסיכוי לתוצאה שלילית כוזבת קיים, אך נמוך. סרטן בבלוטת תריס, שמתגלה לאחר שבדיקת FNA נמצאה שלילית - 4.5 שנים בממוצע אחרי הבדיקה - הוא לרוב בר טיפול. החוקרים ממליצים לבצע הערכה של קשרית בתוך 2-4 שנים לאחר בדיקת FNA שלילית.

ערכה: ד"ר שירי אלפרט

מקור:
Nou E, Kwong N, Alexander L.K, et al. Determination of the Optimal Time Interval for Repeat Evaluation After a Benign Thyroid Nodule Aspiration. J Clin Endocrinol Metab. 2014:99(2)

נושאים קשורים:  תירואיד,  בלוטת מגן,  בלוטת תריס,  FNA,  קשרית,  מחקרים
תגובות
דר. י. זהר
04.03.2014, 11:04

בעברית התקנית של רופא ישראלי משתמשים במונח "קשר" בבלוטת התריס ולא במונחים כגון "נודולה".
אני מתפלא שהמערכת לא תקנה עיוות לשוני זה.
יש לציין שקשר תריסי אחיד ( uninodular goiter) שגודלו מעל 10 מ"ם.טומן בחובו סכוי מוגבר לממאירות כידוע בספרות .קשר אשר משנה את צורתו וגודלו מומלץ לטפל בו בכריתה ביופסית לאחר שנשללל דימום תוך קשרי.
פנייתי למערכת לדאוג לשפה רפואית תקנית.
דר. י. זהר

מערכת "דוקטורס אונלי"
04.03.2014, 21:26

ד"ר זהר,
תודה רבה על הפנייה ועל תשומת הלב. המונח הוחלף להגדרתו בעברית, כמתבקש.