דעות

הכישלון הניהולי של מנכ"ל "הדסה" בולט

מהתמונה הקשה מצטייר לעינינו מנהל שאמנם ידע לדבר יפה ובנחת, נעים הליכות, אך קנה שקט תעשייתי בבית החולים בכסף שהוא לא שלו

למען הסר כל צל של ספק, אני מעריך מאוד את בית חולים "הדסה" על הישגיו הרפואיים הקליניים, האקדמיים והמחקריים. מעבר לכך, רופאי הדסה הצילו את חיי שלי ושל חלק מבני משפחתי. הח"מ גם הרצה בהתנדבות במשך כ-20 שנה לסטודנטים לרפואה שנה ה' של הדסה, בתחום עיסוקו.

המצב הנורא שאליו נקלע בית החולים נוגע מאוד ללבי והוא לא באשמת רופאיו המסורים ולא באשמת האחיות ושאר העובדים.

"מהתמונה הקשה מצטייר לעינינו מנהל שאמנם ידע לדבר יפה ובנחת, נעים הליכות, אך קנה שקט תעשייתי בבית החולים בכסף שהוא לא שלו"

המנכ"ל הקודם של הדסה, שניהל את המוסד במשך כ-11 שנה, ציין בהזדמנויות שונות, כולל בכנסת, שהוא היה מנהל מצטיין. יחד עם זאת, הודה שסיים את תפקידו בגירעון של 600 מליון שקל (או לגרסת גורמים אחרים: 750 מליון שקל). אם לגרסתו, מנכ"ל מצטיין שווה גירעון של 600 מיליון שקל, הרי שמנכ"ל "טוב" שווה גירעון של 1.5 מיליארד שקל וכך לאן הגענו?

הכשלון הניהולי של פרופסור מור-יוסף בולט. הוא עצמו הודה שבשר"פ קיבל בית החולים כ-20% והרופא כ80%. לא צריך להיות כלכלן כדי להבין שזה לא מתקבל על הדעת וגורר הפסדים כבדים לבית החולים. בנוסף, ההנחות המפליגות לקופות החולים - על חשבון בית החולים ועובדיו - אינן קבילות, והיו הרבה מעבר למה שנתנו בתי חולים אחרים.

גם משכורות של 20,000 שקל לחודש לאחראי ניקיון ו-100,000 שקל לחודש לטכנאי רנטגן (ועוד איננו יודעים כמה קבלו הפונקציונרים באדמיניסטרציה) אינן מקובלות, כמו גם השקעה מגלומנית של כמיליארד שקל במגדל אישפוז, כאשר המצב הכלכלי כה רעוע.

"לא כל האחריות היא על פרופסור מור-יוסף. יש כאן גם אחריות של הדירקטוריון, הממשלה ונשות הדסה"

מהתמונה הקשה מצטייר לעינינו מנהל שאמנם ידע לדבר יפה ובנחת, נעים הליכות, אך קנה שקט תעשייתי בבית החולים בכסף שהוא לא שלו. בגלל כסף זה יפוטרו מאות, תנאי הרופאים יורעו והחמור מכל - ייפגעו החולים הזקוקים לשירותיו של בית החולים הדסה.

יש לציין, שלא כל האחריות היא על פרופסור מור-יוסף. יש כאן גם אחריות של הדירקטוריון, הממשלה ונשות הדסה.

וכאן ניצבת השאלה המרכזית, היכן באה לביטוי ההתנהגות המוסרית של האדם?

אדם יכל להיות מצטיין בתחומו, בעל אינטליגנציה גבוהה, דיבור מרשים ובעל תארים מרשימים, אך לדעתי מבחן המוסריות הוא לפני הכל ובמקרה שלפנינו הפן המוסרי של המנהל הקובע גורלות וחיים של אנשים רבים. עם כל הכבוד לפן המשפטי, הוא לא יכול להוות ריפוי או שיפוי במקרים כגון אלה. יש כאן פן ערכי-מוסרי ממדרגה ראשונה, שהחברה שלנו כשלה בו: חברה המעודדת הצלחה חומרית, מעמדית ,מסכות של רושם ותארים, על פני מוסר בסיסי ביותר, חמלה ואלטרואיזם.

נושאים קשורים:  דעות,  שר''פ,  רפואה פרטית,  המשבר ב"הדסה",  פרופ' שלמה מור-יוסף,  מוסר
תגובות
ד"ר אייליג ישראל
17.02.2014, 15:41

בשנת 1992 הייתי בסבב בהדסה. אז נודע לי שמבצעים שר"פ בבוקר, שמעבירים רק חלק קטן להנהלת ביה"ח, שרופאי הדסה לא יכולים לעבוד פרטי מחוץ להדסה ושכול ההכנסות שלהם עוברות דרך הדסה. וזה היה הרבה לפני שמור יוסף ניהל את הדסה.ב 1997 מור יוסף הגיע לנהל את סורוקה. אז הייתי בוועד ומיד דרשתי שר"פ בסורוקה. לצערי נענתי בשלילה. מור יוסף סירב אפילו לשמוע.מור יוסף הצטיין אצלנו בניהול וחזר להדסה ששם חיזרו אחריו. כול השנים היה נחשב למנהל מצוין, לדמות שרבים שמחו להתקרב ולשהות תחת צילו. בשלב מסויים החלו מאבקים בין נשות הדסה ומור יוסף ובסוף הוא פרש. זה היה לפני 3 שנים. באותן השנים נתפס מידוף הנוכל, נשות הדסה הפסידו כסף רב, עבר על ארה"ב אסון כלכלי שפגע בהכנסות הקבועות של הדסה. מי חזה אסון זה שנה לפני שקרה.אז גם הסתיים בנין מגדל האשפוז שאינו שונה ממגדלי אישפוז בבלינסון, סורוקה, תה"ש , איכילוב ובטוח שכחתי בתי"ח אחרים.בכולם בנו מבני פאר. זאת דרך דרך נוספת לבי"ח למשוך צוות, רופאים מצוינים ובהמשך חולים. הסתובבתם לאחרונה בתה"ש.תחנות דלך, מלונית, מנחת, .יש הכול. היכן הצריפים של פעם ? נאלמו מהנוף.
שכר מופרז של אנשי וועדים או של עובדים- מציע לבדוק ממתי ויתכן שנגלה שכלל לא קשור למור יוסף. הוא נפל בתקופה לא טוב. אחריו נפלו עוד יותר עמוק. אחד מיד עזב, לא אחרי שחתם הסכם כנראה רע להדסה. השניניסה וכאשר ראה את המצב- מיד לפרוק ולכונס נכסים.הכי פשוט זה לפרק או לספר את העובדים. להם יש את הפחד שמחר ישארו ללא מקום עבודה.
לכן, לפני שיוצאים בהאשמות שוו, יש לבדוק לגופו שלעומקו של ענין ויתכן שנגלה שאין קרקע ושהאשמה קשורה לאחרים - למשל בכירי משרד הבריאות והאוצר, המנהלים, הדירקטוריונים השונים,בקרי הפנים והחוץ ואולי גם נשות הדסה שלא העבירו את מה שהתחייבו בגלל מצוקה אמיתית של השוק האירופאי והעולמי

רופא
19.02.2014, 18:25

נו באמת, כמה תמימים (??) אפשר להיות

הוא בכלל לא ידע...

הכל היה לפני שהוא הגיע...

וכשידע, לא יכול היה לעשות כלום

ממש דוגמא למנהל למופת!!!!

וגם כשדאג לכיסו בכלל לא ידע שיש גרעון ובכלל שהכסף יגיע לכיסו.....

נחמד

ד"ר צדיק
17.02.2014, 15:45

אכן כשל.
וסגנון ה"אכלו לי שתו לי" לא משחרר מהעובדות.
לא היה צריך לעשות דברים שלא היה שלם איתם, היה צריך להלחם על מה שהיה נכון,
ואם חשב שאין ביכלתו להצליח במאבק ולעמוד על שלו היה צריך למסור מפתחות .
כך נוהג בעל עקרונות ומוסר.
משלא נהג כך,והסכים לנהל בתנאים שלדעתו היו אסון, שום תירוץ לא יטהר אותו.

יוסי
17.02.2014, 16:10

אכן החברה שלנו מעודדת הצלחה חומרית, מעמדית ,מסכות של רושם ותארים, על פני מוסר בסיסי ביותר. לכן מתהלכים בקרבנו הרבה מלכים ערומים,כולנו רואים אותם ואף אחד לא פוצח פה . אולי כי כשכבר מעזים לפתוח פה ומתחילים לצעוק שהמלך ממש עירום ה"אנשים שמבינים בעניינים אלו" חושבים שיש לך בעיית עיניים!!

אירית
17.02.2014, 16:44

נכון וראוי לדעתי שרופאים/ות ישתכרו שכר ראוי ויוכלו להתקיים בכבוד ורווחה. מדובר באנשים מוכשרים בדרכ' שהשקיעו שנים רבות בלימודים והתמחויות ועובדים לעיתים סביב השעון.
אולם , יש לדעת להסתפק במשכורת "נאה" ולא לחרוג למספרים לא הגיוניים.
כמו כן יש להבריא את המערכת כולה: אחיות, טכנאים ושאר הצוות של בית החולים.
זאת, בחתירה לרפואה מצוינת, שוויונית ונגישה לכלם.
שר"פ / תיירות מרפה - לא בשעות העבודה הסדירות ולא על חשבון אזרחי המדינה ומשאבי ביה"ח.

עדו
17.02.2014, 18:44

הטיפול הדרוש להדסה : טיפול מונע !
- למנוע הקלעות לגירעון תהומי המביא לקריסה כללית.
מה על הטיפול המונע לכלול ?
- בראש ובראשונה- העברת בעלות והפקדת הניהול והתפעול לידיים ממשלתיות עי' הלאמת המוסד האישפוזי : האוצר יתחייב לפרוע את החוב הענק ובתמורה יהפוך לבעלים בלבדי של הדסה .
ברור שעי' כך - הדסה תהפוך לבית חולים ממשלתי דוגמת שיבא, רמב"ם ואחרים וכל הגורמים
המעורבים בניהול ותפעול הדסה יורחקו לאלתר.
- משרד הבריאות יכשיר את הדסה לתפקד כמוסד אישפוזי מקומי-עירוני עבור תושבי ירושלים
שיחלוק אחריות רפואית עם שערי צדק ומימדיו יותוו על פי מימדי האוכלוסיה הירושלמית בלבד.
- לצוותים רפואיים שלא ימצא להם שיבוץ במערך האישפוזי המחודש תוצענה משרות הוגנות הן בקהילה והן במוסדות אישפוזיים מחוץ למרחב הירושלמי .
- ולבסוף : שינוי פניו של המוסד האישפוזי הירושלמי יכלול גם הסבת שמו מהדסה למרכז הרפואי ממשלתי ע"ש מנחם בגין ז"ל.
,ואם תרצו ...אין זו אגדה " !

עמוס
17.02.2014, 21:37

זה לעולם לא יכול להיות כשל של איש בודד...

כפי ש"המחדל" ביום הכיפורים לא היה רק של דדו או רק של דיין, כפי שבאנפלציה הדוהרת של תחילת שנות השמונים לא היה אשם רק שר האוצר יורם ארידור.

זה תמיד נעוץ בסולם הערכים ובסדר העדיפויות של החברה, והחברה בישראל ובתוכה גם החברה הרפואית עסוקה בסגידה ל"לעגלי זהב", להישגים כלכליים, ניהוליים, תדמיתיים.

אין רע לא בהצלחה כלכלית, לא בחידושים טכנולוגים ובודאי לא במחקר, בתנאי אחד.

שכולם, כולם מכוונים לטובת המטופלים ואך ורק לשם כך, ובוודאי שלא יבואו על חשבונם.

פעם היה בית חולים, משמעו ביתם של החולים, הם הדיירים והמוסד קיים בשבילם, רק אחר כך קמו מרכזים רפואים, תאגידי בריאות ועוד כהנה וכהנה מילים שהופכות את המטופל, החולה, האדם לרכיב קטן ומפריע במערכת.

ג'וק...

יעקב גינדין
18.02.2014, 07:45

בית החולים הדסה לא הוקם בירושליים כיישות כלכלית או פילנטרופית עצמאית. דוד בן גוריון בימים שהיה מייסד הממלכתיות הישראלית, והרבה לפני שהפך לנתב"ג, טס במסוק כדי לבחור לבירת המדינה ולבירתה את המרכז הרפואי המוביל.
הדסה הובילה שנים רבות ברפואה ובחינוך רפואי ובחדשנות רפואית. נשות הדסה השקיעו מבחוץ מעל מיליארד שקלים במוסד. באותה עת מכספי הציבור הושקעו מיליארדי שקלים רבים (ובצדק) בעשרות מגדלים רפואיים, בתשתיות הייצור של הבריאות ובמוקדי חינוך רפואי בכל שאר המרכזים הרפואיים, המתחרים של הדסה בשוק כיום.יש לבדוק כמה מיליארדים לא קבלה הדסה לתשתיות ולתפעול במישרין ובעקיפין, בהשוואה למרכזים דומים בארץ. כל זאת חל בעשרות שנים כשמנכ"לים שיצאו למנכ"לות המשרד מהמרכזים הרפואיים של משרד הבריאות - ולרב חזרו אליהם בתום קדנציה. הדסה הוא נכס אסטרטגי למדינה. בדיוק כמו אל-על, החקלאות, שרותי בריאות כללית או צה"ל. אילו אסור שיתמוטטו. יש לבדוק איך מונעים העברת גוף אסטרטגי לבעלות וניהול (לא מבוקרים) של גורמי חוץ. אם גורמי חוץ מנהלים - אז שיקבעו כללים, כמו בהתערבות המדינה בכללי הניהול והכלכלה במשק אסדות הגז בים התיכון רחוק מעינינו ומחופינו. לא מור-יוסף בנה את האנומליה, ולא הוא השקיע אצל מיידוף את כספי הארגון. הניחו לאיש המוכשר הזה, שהשיט אניה גדולה שנים רבות במים סוערים, עם חור בקרקעית, ובלי דלק, ובלי נמל מבטחים ממלכתי באופק.

עדו
18.02.2014, 16:12

תגובתך אינה ברורה ויש בה אי-דיוקים.
הברון אדמונד דה רוטשילד גאל בכספו קרקעות רבות בארץ ישראל ויסד עליהן את "מושבות הברון " : פתח תקוה ( "אם המושבות") , ראשון לציון, זכרון יעקב,
גבעת עדה, בת שלמה, גדרה, באר יעקב, באר טוביה, פרדס חנה, עתלית, ראש פנה,
מטולה,כפר תבור,אילניה, כנרת ועוד .
אף כי בתחילת דרכן ניהולן של מושבות אלה נקבע עי' "פקידי הברון" הרי שבהמשך קיומן ולאחר כינון מדינת ישראל הן הפכו לישובים עצמאיים .
למותר לציין ששוי ערך כלל ההשקעות/תרומות הברון בארץ ישראל מסתכם,כיום,
בסכום עתק ונראה שערך התרומה/ההשקעה עליה מוזכר בתגובתך ממש בטל בששים
לעומת השקעותיו של הנדיב הידוע בארץ ישראל.
בד בבד עם צמיחתה ושגשוגה של מדינת ישראל , המושבות הותיקות התרחבו מאד
ומרביתן הפכו לערים מבוססות ותוססות ובפתח תקוה עצמה מתפקד לתפארת מרכז רפואי מתקדם מאד - המרכז ע"ש רבין ומרכז רפואי ע"ש שניידר לצידו שאינו
נחות ממרכז רפואי הדסה . בתל אביב ובחיפה פועלים בתי ספר לרפואה שכבר הכשירו דורות של רופאים .
על נבחרי הציבור במדינת ישראל לקרוא את המפה : תושבי ירושלים זקוקים
למוסד אישפוזי מקומי עירוני שיענה על צרכיהם בד בבד עם שערי צדק ושלא
יגרר לתהום כספי אלא ינוהל בקפידה , ללא פזרנות וללא התרחבות בלתי נחוצה מעבר לייעודו הממשי.

רות סיגל
18.02.2014, 19:10

לדעתי הוא חייב להחזיר את הפנסיה המוגזמת שהוא קיבל בשעה שבית החולים במצב כזה קשה. קודם כל יש להפסיק תשלום הפנסיה שלו. הוא מתפרנס יפה כמנכ"ל ביטוח לאומי. לאחר מכן יש לדרוש ממנו החזר הכספים המופרזים שקיבל.

דר. אמי שופמן
19.02.2014, 10:57

מאחר שהודיע שיסכים להסכם מחודש על כך יש לאפשר זאת ברוח טובה

רמי פינצ'ובר
20.02.2014, 20:11

אמי שלום,
כולנו ניזונים מהעיתונים. העיתונים ניזונים ממתקפת היח"צנות הממוסדת והתוקפנית (שניתן לזהות את מקורותיה ומניעיה), מתקפה שסימנה את שלמה כמטרת יחיד והציבה לו גיליוטינה בכיכר העיר, אפילו ללא זכות למשפט שדה, תוך גיוס מערכת תקשורת שכל מטרתה להביא להתלהמות צמאת דם של ההמון ומנהיגיו חוסרי האחריות הציבורית.
שלמה הוא איש לדוגמא ולמופת, מלח הארץ, ומנכ"ל נפלא. הוא ראוי לכל משרה ציבורית, איש חכם, נקי כפיים ובר לבב, אנושי וציוני גם יחד, דוגמא אישית למופת לאומי, (שאכן, כמו כולנו, עשה גם טעויות; לא אלו שהפילו את הדסה).
אני מייחל שהאמת המלאה תצא לאור ואני מקווה שמדינת ישראל תנצל את ההזדמנות לחולל שינויים הנדרשים במערכת הרפואית.
רמי

דר. אמי שופמן
21.02.2014, 18:31

רמי היקר

אני כתבתי לגופו של עניין ולא לגופו של האדם.

מעבר לכך את רוב ביקורתי בכתבה ביססתי על מה שפרופ. מור יוסף

עצמו אמר וחשף בפומבי