חדשות

מחקר אמריקאי: יש לטפל באופן שונה בתופעת יתר לחץ דם בקרב נשים

חוקרים בארה"ב מצאו הבדלים בין המנגנונים הביולוגיים הגורמים לתופעה בנשים ובגברים; קוראים לגבש טיפול תרופתי אחר בנשים

כתב העת Therapeutic Advances in Cardiovascular Disease פירסם בגיליונו האחרון מחקר שנערך במרכז הרפואי "ווייק פורסט בפטיסט" בצפון קרוליינה, הטוען כי על רופאים לטפל ביתר לחץ דם אצל נשים מוקדם יותר ובאופן יותר אגרסיבי מכפי שהם נוהגים כשמדובר בבעיה זו אצל גברים. עורכי המחקר מבססים את המלצותיהם על תוצאות שמצאו - בפעם הראשונה - הבדלים מובהקים במנגנונים הגורמים ליתר לחץ דם בנשים, בהשוואה לאלו אצל גברים.

פרופסור קרלוס פרריו, רופא ופרופסור לכירורגיה שהוביל את המחקר מסר, כי "הקהילה הרפואית חשבה כי יתר לחץ דם היא בעיה רפואית דומה בשני המגדרים והטיפול היה מבוסס על ההנחה הזאת". עורכי המחקר הצביעו על כך שב-20-30 השנים האחרונות חלה ירידה משמעותית בתמותת גברים ממחלות קרדיו-וסקולאריות, אבל לא נראתה ירידה דומה בקרב נשים. בארה"ב, מחלות לב נעשו בשנים האחרונות גורם-מוות מוביל בקרב נשים, ואחראיות לעד שליש מכל מקרי המוות. "מדוע יש אי התאמה כאשר גברים ונשים מטופלים באותה דרך ועם אותן תרופות כשמדובר באותו מצב בריאותי?" שאל פרופסור פרריו.

ההבדלים המגדריים הקשורים במחלה והיעדר הבנה לגבי הבסיס של המנגנונים הביולוגיים המעורבים בה הביאו את עורכי המחקר לבצע מחקר השוואתי שבו השתתפו 100 גברים ונשים בגיל 53 ומעלה, עם יתר לחץ דם לא מאוזן ולא מטופל וללא מחלות רקע אחרות. הם עברו סדרה של בדיקות מיוחדות כדי לברר האם הלב או כלי הדם מעורבים ראשוניים בהעלאת לחץ הדם. בדיקות אלו ניתנות לביצוע בכל קליניקה, ציינו החוקרים.

בבדיקות נמדדה ההמודינאמיקה (הכוחות המעורבים במחזור הדם) ומאפיינים הורמונאליים של המנגנונים המעורבים בהתפתחות יתר לחץ דם בגברים ונשים – וכאמור נמצאו הבדלים ביניהם. אצל נשים התגלה שיעור גבוה ב-30%-40% של מקרים עם מחלה וסקולרית בהשוואה לגברים. נתגלו באופן מובהק גם הבדלים פיזיולוגיים במערכת הווסקולרית של הנשים בהשוואה לגברים, כולל סוגים ורמות של הורמונים שמעורבים בוויסות לחץ הדם – וכל אלו תורמים לחומרה ולשכיחות של מחלת לב.

"המחקר שלנו מצביע על הצורך ביתר הבנה לגבי הגורמים הספציפיים, המגדריים, התומכים והמעורבים בתהליכים שיוצרים את מחלת יתר לחץ הדם בקרב נשים, על מנת שהרופא יוכל לבנות טיפול אופטימלי לאותה קבוצה באוכלוסייה שהיא הרבה יותר פגיעה מהאחרת", אמר פרופסור פרריו. "על הקהילה הרפואית להתקין פרוטוקולי טיפול חדשים – אילו תרופות, מינונים ושילובים יש לרשום כדי לטפל היטב בנשים עם יתר לחץ דם".

נושאים קשורים:  חדשות,  מחלות לב,  יתר לחץ דם,  מחלות כלי דם
תגובות