חדשות

משרד הבריאות יערוך לראשונה סקר להערכת רמות היוד אצל ישראלים

הסיבה: עלייה חדה באבחון תפקוד לקוי של בלוטת התריס בקרב מטופלים בישראל; הסקר ייערך על ידי בדיקות שתן בבתי הספר

משרד הבריאות מתכוון לבצע סקר להערכת רמת היוד באוכלוסייה במהלך השנה הקרובה; ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, פרופסור איתמר גרוטו, אמר ל"דוקטורס אונלי", כי בעקבות הממצאים שיתגלו בסקר, יגובשו המלצות לטיפול. "הנושא נמצא בתוכנית העבודה של המשרד לשנת 2014", אמר פרופסור גרוטו.

עריכת הסקר מחייבת הקצאת תקציב המוערך בחצי מיליון שקל. "נראה כי הסקר יבוצע בבתי הספר והתלמידים יתבקשו לספק דגימות שתן", ציין פרופסור גרוטו.

בשנים האחרונות מסתמנת בישראל עלייה בשיעור הסובלים מתפקוד לקוי של בלוטת התריס - בין השאר עקב מחסור ביוד. אלא שישראל היא כיום בין המדינות הספורות בעולם שאין בהן מדיניות ברורה לניטור רמת יוד באוכלוסייה, ומעולם לא נעשה סקר לבחינת הנושא.

ממחקר שביצעו רופאים וחוקרים מבית החולים "ברזילי" באשקלון ומהאוניברסיטה העברית עלה, כי בשנים 2010-2003 עלה השימוש בתרופות שנועדו לאזן את פעילות בלוטת התריס בקרב הבוגרים בארץ מ-2.9% ל-4.7%.

חוסר יוד גורם לתת-פעילות של בלוטת התריס ולכך השפעה הורמונלית שעלולה לגרום בין השאר להשמנה או לגרום לבעיות מסכנות חיים. אצל ילדים, חוסר יוד עלול להביא לנזק מוחי ולבעיות התפתחות. כאשר קיים חוסר יוד בעת ההריון, עולה הסיכון להפלות ולמומים מולדים. מומחים בתחום טוענים גם שמחסור ביוד עלול להוביל לסוגי סרטן שונים, ביניהם שד וערמונית.

על-פי הערכת ארגון הבריאות העולמי, כ-2 מיליארד בני אדם נמצאים בסיכון לסיבוכים רפואיים עקב מחסור ביוד. הארגון מציין כי אחת הסיבות לחוסר יוד עשויה להיות שימוש במים מותפלים.

בעבר התכוון משרד הבריאות לבחון אם להעשיר ביוד מלח בישול ומלח שולחן. כיום, רק 3% ממלח השולחן המיוצר בישראל מועשר ביוד. מכוני הבריאות של ארה"ב (NIH) המליצו על צריכה יומית של 110 מיקרוגרם יוד ביום לתינוקות עד גיל חצי שנה, 130 מיקרוגרם מגיל 7 חודשים עד שנה, לבני 13-9 – 120 מיקרוגרם ולמבוגרים 150 מיקרוגרם. נשים הרות אמורות לצרוך 220 מיקרוגרם ומיניקות 290 ביום.

נושאים קשורים:  חדשות,  משרד הבריאות,  בלוטת התריס,  מחסור ביוד
תגובות
רופא
27.12.2013, 11:02

בשעה טובה ומוצלחת ! הגיע הזמן ! כל רופא עם מעט סקרנות ושימת לב לפרטים בטח הבחין על כמויות של אנשים עם תת-פעילות בלוטת התריס בכל גילאים ,ללא סיפור משפחתי.

אנונימי/ת
30.12.2015, 15:16

האם בוצע הסקר המתכונן? אין זכר לתוצאות באתר משרד הבריאות