חדשות

הר"י תומכת בהצעת משרד הבריאות להסדרת רישום קנביס רפואי

יו"ר הר"י וראשי איגודים רלוונטיים שיגרו שלשום מכתב לראש הממשלה בנושא; ההצבעה על הצעת משרד הבריאות נדחתה בשל קוצר זמן

על רקע הדיון בנוגע להצעת משרד הבריאות להסדרת תחום הקנביס הרפואי בישראל, שיגרה ההסתדרות הרפואית שלשום מכתב תמיכה בהצעת משרד הבריאות, המביע התנגדות חריפה להצעת חוק קודמת שהגיש בנושא ח"כ משה פייגלין. על המכתב, שנשלח לראש הממשלה ולשרת הבריאות, חתומים יו"ר ההסתדרות הרפואית, ד"ר ליאוניד אידלמן ותשעה יו"רים של איגודים מדעיים בהסתדרות הרפואית העוסקים בתחום הטיפול בקנביס רפואי.

היום (יום א') היתה אמורה ועדת השרים לענייני חקיקה לקיים הצבעה על "הצעת מחליטים" שהוגשה על ידי שרת הבריאות בנושא הסדרת השימוש בקנביס למטרות רפואיות. ואולם, הוועדה הודיעה כי מפאת קוצר הזמן והעובדה שסדר היום של הישיבה לא איפשר להספיק לדון בהצעה כבר השבוע - ההצבעה נדחתה.

לקריאת המכתב שנשלח על ידי ההסתדרות הרפואית לחצו כאן

במכתב ששוגר שלשום (יום ו') נאמר: "הצעת החוק (של ח"כ פייגלין, מערכת ד.א.) מבקשת להתערב בשאלות רפואיות באמצעות חקיקה ראשית. אנו מזהירים בבירור: חולים עלולים להינזק מההתערבות הפופוליסטית הבוטה. יותר ויותר רופאים יהיו כתובת ללחצים ולאיומים. יתרה מזאת, התערבות המחוקק בשאלה איזה טיפול יינתן למטופל, מהן ההתוויות ומי הרופא המומחה שרשאי להחליט על הטיפול, היא התערבות מסוכנת המובילה למדרון חלקלק. היום מדובר בקנאביס רפואי, ומחר יהיה מדובר בתרופה או בסוג אחר של טיפול. זוהי סכנת נפשות לציבור כולו".

ועוד מודגש במכתב הר"י:  "אנו דוחים מכל וכל את הניסיון של גורמים אינטרסנטיים, לעשות לגליזציה לסם הקנאביס על גבם של הרופאים. הרופאים מקבלים החלטות על בסיס מידע רפואי בדוק ומבוסס מדעית, ולא על פי רצונותיהם של פוליטיקאים או על-פי  הלך רוח של חלק קטן מן הציבור. אכן, חולה לא צריך לסבול מכאב. הרפואה המודרנית מאפשרת לנו להתאים טיפול מיטבי, תוך בחירה מושכלת בין שיטות טיפול שונות שמטרתן הפחתת כאב. קנאביס רפואי איננו תרופת פלא הפותרת את כל מכאובי החולה או מקלה בהכרח את סבלו ללא תופעות לוואי".

"ההצעה למעשה מבקשת להפוך את הקנאביס הרפואי לטיפול רפואי ראשוני,  משל היה אנטיביוטיקה או גלולה נגד יתר לחץ דם - וזאת ללא כל ביסוס מחקרי ראוי וללא דרך לוודא שהסם המסוכן הזה לא עובר לידי מי שאין לו צורך רפואי בכך".

לקריאת הצעת ההחלטה המלאה של משרד הבריאות לחצו כאן

"אנו מבקשים להביע תמיכה בעמדת משרד הבריאות, במסגרת הצעת ההחלטה המובאת לממשלה בדבר השימוש בקנאביס למטרות רפואיות. עמדה זו משקפת עבודה יסודית ומקיפה של משרד הבריאות בשיתוף עם משרדי החקלאות וביטחון הפנים, תוך התייעצות עם רופאים רבים המומחים בתחומים שבהם יש לשקול מתן קנאביס רפואי. אנו תומכים בהסרת חסמים בירוקראטיים העומדים בפני החולים הרשאים לקבל קנאביס רפואי בהתאם להחלטה של הרופא המטפל. אנו מאמינים כי עמדת המשרד מאזנת כראוי בין צרכי המטופלים לבריאות הציבור".

משרד הבריאות הודיע בשבוע שעבר כי ימליץ שעשרה רופאים נוספים יצורפו בחצי השנה הקרובה למערך הכולל כיום 20 רופאים-מורשים המוסמכים לרשום קנביס רפואי למטופלים. כמו כן, הקנביס יימכר מעתה רק בבתי-מרקחת ולא בנקודות אספקה של המגדלים.

ההמלצות משקפות את דברי הסיכום של פגישת התייעצות שכינסה בשבוע שעבר שרת הבריאות, לפיהן "מערכת הרפואה בישראל אינה צריכה לשמש שער להליך הלגליזציה של קנביס". בפגישה השתתפו רופאים וחוקרים מתחומי הפסיכיאטריה, רפואת כאב, התמכרויות, פרמקולוגיה קלינית, גסטרו-אנטרולוגיה ואיידס.

עיתון "הארץ" דיווח בשבוע שעבר, כי ארבע קופות החולים שאליהן פנה משרד הבריאות כדי שיספקו שמות של רופאים שיוסמכו לרשום קנביס למטופליהם – הודיעו שאינן מעוניינות להיות מעורבות בעניין.

הפנייה לקופות נעשתה על ידי מנכ"ל משרד הבריאות, פרופסור רוני גמזו. כל קופה התבקשה להמליץ על שני רופאים במחוז, מומחים ברפואת כאב, נוירולוגיה ורפואת משפחה. הם אמורים היו לעבור הכשרה מיוחדת שבסיומה היו מוסמכים ל"רופאים מנהלים". רופא שיוסמך לרשום קנביס יחויב להצטייד ברישיון מיוחד על פי פקודת הסמים המסוכנים.

כאמור, קופות החולים סירבו לפנייה, והן טוענות כי קנביס אינו נכלל בסל הבריאות והמהלך שיזם המשרד הוא ניסיון להכניס טכנולוגיה שנויה במחלוקת "בדלת האחורית", בעוד שעצם השימוש בקנביס לא נבדק במלואו וגם לא תוקצב. הקופות הביעו חשש מהפעלת לחץ כבד, הכולל איומים והתנהגות אלימה כלפי הרופאים, כדי שיאשרו קנביס רפואי גם כשאין לכך הצדקה קלינית אמיתית.

על-פי נתוני משרד הבריאות, יש בישראל כיום 14,000 משתמשי קנביס רפואי בעלי רישיון, ומספרם צפוי לגדול בעוד חמש שנים לכ-40,000. השימוש בקנביס רפואי כיום מיועד לשיכוך כאבים אצל חולי סרטן, טרשת נפוצה, איידס, מחלת קרוהן, פרקינסון, טורט, לוקים בפוסט-טראומה ובמחלות סופניות שונות.

נושאים קשורים:  חדשות,  משרד הבריאות,  קנביס רפואי
תגובות
ד"ר גדליה סמי
05.02.2014, 17:37

מתנגד לזה ,שרופאי המשפחה ירשמו קנביס. זה יגביר את האלימות כלפי הרופאים במרפאות הראשוניות , שברובן אין אבטחה.גם בלי זה , רופא המשפחה עמוס מעל הראש בטיפול בחולים ביומיום.
לדעתי, רק רופאים ( רופאי כאב ) יהיו רשאים לתת מרשמים לקנביס. רק צריך להגדיל את הזמינות של אותם הרופאים ולתגמלם כראוי.