מחלות לב

מחלוקת לגבי ניסוי בנושא השפעת אומגה 3 על סיכון למחלות לב

הפחתה משמעותית בסיכון לתמותה עקב מחלות לב נצפתה בנשים, אולם קוראים ביקרו את השימוש בשמן זית כאינבו במהלך המחקר

20.10.2013, 12:50

רונקגליוני וחב' (N Engl J Med 2013; 369:780) פירסמו תוצאות ניסוי רפואי, אשר בו הישוו את ההשפעה של מתן 1 גרם חומצות שומן מסוג אומגה 3 על הסיכון ללקות במחלות לב. קבוצת הבקרה נטלה 1 גרם שמן זית כאינבו.

התוצאות הצביעו שלא נמצא הבדל בין שתי הקבוצות מבחינת השפעה על הסיכון ללקות במחלות לב. עם זאת, בנשים נצפתה הפחתה משמעותית בסיכון לתמותה בבית חולים עקב מחלות לב לעומת קבוצת הבקרה.

למחקר זה הגיבו מספר קוראים עם ביקורות על השימוש בשמן זית כאינבו, מאחר שהוא עצמו ידוע כמשפיע על הסיכון ללקות במחלות לב. כמו כן, הועלו שאלות ביחס להרכב ומקור חומצות השומן, שלא פורטו במאמר. בין ההצעות לאינבו מסוג אחר היו – חומצה קאפרית או קאפרילית, שהן חומצות שומן בעלות שרשרת באורך בינוני.
המחברים ענו למכתבי הקוראים והתייחסו לביקורות. לגבי השימוש בשמן זית כותבים החוקרים, כי בכל המחקרים על ההשפעה של שמן זית על הבריאות השתמשו החוקרים בכמויות גדולות בהרבה מזו שניתנה בניסוי שלהם כאינבו, כלומר 50-30 גרם ליום לעומת 1 גרם בניסוי זה. בנוסף, הם מציינים כי 90% מהנכללים בניסוי דיווחו על צריכת שמן זית, עם חלוקה מאוזנת בין שתי קבוצות המחקר. לגבי ההצעה להשתמש בחומצות באורך בינוני, הם סוברים כי הדבר לא היה משנה את תוצאות הניסוי. לגבי הרכב החומצות ומקורן, המחברים מציינים כי הם השתמשו באותו הרכב בו נעשו ניסויים דומים בעבר, והמוצר רשום ומשווק למניעת אוטם לב שניוני ולטיפול ביתר תלת גליצרידים בדם במדינות אירופיות.

החוקרים מסכימים, כי ניתוח מפורט יותר והצלבת נתונים מניסויים אחרים, עשויים להועיל במחקר על השפעת החומצות בנשים.

ערך: איתן ישראלי, עיתון "הרפואה"

נושאים קשורים:  מחלות לב,  אומגה 3,  שמן זית,  מחקרים
תגובות