חדשות

משרד הבריאות יוזם תוכנית לאומית חדשה למאבק בהתאבדויות

כ-500 בני אדם מתאבדים בישראל מדי שנה, לפי נתונים שהוצגו בדיון מיוחד בכנסת; תוקם ועדת היגוי מצומצמת שתנסה להפחית את המספר

משרד הבריאות יוביל את התוכנית הלאומית למניעת התאבדויות – כך הוחלט בתום ישיבה של הפורום הבין-משרדי הנרחב לנושא הזה שהתקיימה אתמול (יום ד') בכנסת. את הפורום כינסו שרי הבריאות, הרווחה, החינוך והשר לענייני האזרחים הוותיקים, והשתתפו בה גם נציג מטעם שרת הקליטה, נציג של מנכ"ל משרד ראש הממשלה, שני ח"כים, נציג ה"ג'וינט" וגופים אחרים.

בנוסף יש כ-6,000 מקרים של ניסיונות התאבדות המגיעים לחדרי המיון מדי שנה וכן 600 קריאות על ניסיונות התאבדות המגיעות מדי חודש לתחנות מד"א

בישיבה הוחלט להקים ועדת היגוי מצומצמת שתכלול את שר הרווחה מאיר כהן, שר החינוך שי פירון, השר במשרד לאזרחים הותיקים אורי אורבך, שרת הקליטה סופיה לנדבר וכן שרת הבריאות יעל גרמן, שתעמוד בראש הוועדה. על ועדת ההיגוי יהיה לגבש בשלב ראשון "הצעת מחליטים", שתוגש לאישור הממשלה וזו תכריז על התוכנית למניעת התאבדויות כ"תוכנית לאומית". כן תוקם ועדת היגוי מקצועית שבה יהיו מיוצגים המשרדים והגורמים הרלוונטיים.

מהנתונים שהוצגו בישיבת הפורום עולה כי מספר המתאבדים בישראל מגיע ל- 500 בני אדם בשנה. בנוסף יש כ-6,000 מקרים של ניסיונות התאבדות המגיעים לחדרי המיון מדי שנה וכן 600 קריאות על ניסיונות התאבדות המגיעות מדי חודש לתחנות מד"א.

שיעור המתאבדים מקרב עולי אתיופיה גדול פי עשרה מהממוצע בשאר מגזרי האוכלוסייה. קיימים קשיים רבים בהקשר לרצף הטיפול באותם אזרחים, ולא קיים מערך ראוי במרפאות הקהילה ובבתי הספר.

ד"ר בועז לב, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, הציג את תמונת המציאות כיום בתחום ההתאבדויות ופיילוט שביצע המשרד בשנתיים האחרונות ברמלה, בכפר כנא וברחובות כדי למנוע התאבדויות. הנתונים שהציג מלמדים על הצלחת תוכנית המניעה הניסויית והצורך בהרחבתה וביישומה בכל הארץ.

אבשלום, אב שכול מעמותת "בשביל החיים" אמר כי יש לברך על כך שכל המשרדים מתאגדים לעניין. "אתם יכולים להציל את חייהם של כ-5,000 אזרחים ישראלים בעשור הקרוב - וזה דבר מדהים. התאבדות הורסת משפחה שלמה, מעבר למותו של המתאבד", אמר.

שר הרווחה, מאיר כהן, ציין כי 500 מתאבדים מדי שנה הוא נתון גדול ממספר ההרוגים בתאונות הדרכים. שר החינוך, שי פירון, הדגיש את הצורך במאתרי אזרחים הנתונים בסיכון להתאבדות. הוא ציין שניתן להיעזר במערך יועצי בתי הספר.

ח"כ אברהם מיכאלי (ש"ס) המוביל בכנסת שדולה בנושא זה, הציע לבצע מחקר באמצעות מרכז המידע והמחקר של הכנסת כדי לבחון באופן השוואתי פעולות דומות הנעשות במדינות אחרות.

שרת הבריאות גרמן צינה כי נושא ההתאבדויות הונח על השולחן כדי להסיר את הסטיגמה. "חשוב שנכיר בבעיה כדי להתמודד איתה".

נושאים קשורים:  חדשות,  משרד הבריאות,  התאבדויות,  ניסיון התאבדות
תגובות
מרים
15.08.2013, 11:50

קופות החולים נותנות מענה חלקי מאוד לברה"נ. המצב במרפאות מזעזע. לא הגיע הזמן לחייב את קופות החולים לתת מענה (גם אם זה לא משתלם כלכלית לטווח הקצר)?!

דר ניר צבר
20.08.2013, 20:54

מקווה שהועדה תשקול גם את הרעיונות הבאים:
1. הסברה על הקשר בין שתיית אלכוהול לסיכון לאובדנות וחיזוק מערכי הגמילה.
2. הסברה על הגברת הסיכון לאובדנות כאשר נוטלים תרופות נגד-דיכאון, הגבלת הרישום של תרופות אלו למומחים בתחום, סימון ברור של הסיכון על החפיסות (כמו שעושים לסיגריות).
3. מלחמה בסטיגמה, הגורמת לדחיקה לשוליים של אנשים עם דיכאון או שניסו להתאבד. הסברה ועידוד החזרה למעגל העבודה.
4. חיזוק מערך הטיפול החשיבתי-התנהגותי (CBT) שהוכח כיעיל לסובלים מפגיעה נפשית.