חדשות

מחקר ישראלי חדש: תקופת הנקה קצרה יותר משפיעה משמעותית על התפתחות הוולד

המחקר בוצע על מודל חולדות בידי רופאים וחוקרים מרמב"ם ומהפקולטה לרפואה בטכניון. "כשזמן היניקה קצר יותר, הוולדות התפתחו והתבגרו מהר יותר", נקבע

כתב העת BMC Medicine פירסם בגליון שיצא לאור ב-29 באפריל תוצאות מחקר שנעשה במרכז הרפואי רמב"ם בחיפה ובפקולטה לרפואה של הטכניון, בו נמצא כי במודל של חולדות תקופת הנקה קצרה יותר השפיעה משמעותית על התפתחות הגורים. המחקר העלה כי גורים שינקו זמן קצר יותר היו ארוכים ובוגרים יותר מבחינה התפתחותית, לעומת גורים שינקו במשך זמן ממושך, שהיו קצרים יותר ובוגרים פחות.

פרופ' זאב הוכברג (צילום: דודי ארדון. בי"ח רמב"ם)

פרופ' זאב הוכברג (צילום: דודי ארדון. בי"ח רמב"ם)

המחקר בוצע בידי פרופסור זאב הוכברג וד"ר יונתן קריספל, בשיתוף אורן כץ (אנדוקרינולוגיה ילדים) ודפנה בן-יוסף (מעבדה אנדוקרינית). הצוות בדק את השאלה כיצד משפיעות חוויות חיים מוקדמות על גדילתו והתפתחותו של האורגניזם הצעיר. החוקרים אומרים כי למרות שבמחקר השתמשו במודל של חולדה, יש לו השלכות גם על ילדים.

המחקר מצא, כי כאשר קיצרו את משך תקופת התינוקות על ידי קיצור משך ההנקה, גור החולדה גדל מהר יותר והיה גדול יותר בבגרותו, בהשוואה לאלה שלגביהם האריכו את משך ההנקה. תקופת תינוקות קצרה גרמה גם למבנה גוף רזה יותר, להבשלה ולהתבגרות מינית מוקדמת יותר בנקבות ובזכרים, ולפוריות יתר המתבטאת במספר ולדות גדול יותר. תכונות אלו עוברות לדורות הבאים – ובמפתיע: תכונה זאת מועברת מדור לדור באמצעות האבות ולא האמהות.

ההסבר שנתנו החוקרים: החולדה הצעירה שחשה כי היא גדלה לעולם בלתי בטוח, מפתחת אסטרטגיה שמטרתה להתרבות מהר – כדי לפזר את הגנים שלה.

עוד ציינו החוקרים כי גישת "תולדות החיים" (Life-history) יוצאת מתוך ההנחה שאירועים מרכזיים בחיי הפרט נקבעים בידי מנגנון הברירה הטבעית וזאת כדי שתושג המטרה העיקרית: העמדת צאצאים-שורדים רבים ככל האפשר. מסלול התפתחות הפרט (בן-אדם או בעל-חיים) ודפוסי הרבייה שלו, נקבעים על-ידי קשת רחבה ומורכבת של גורמים רבים. ביניהם סביבתיים וגנטיים. כך גם לגבי דפוסי הרבייה.

המחקר התמקד בהשפעת המעבר מתינוקוּת לילדוּת, המתבטא בגמילה מהנקה. הגמילה היא שלב קריטי, הסבירו פרופסור הוכברג וד"ר קריספל, בו הפרט נתון במקרים רבים במצוקה תזונתית ובסכנה קיומית. שלב זה מלווה בהפסקה או החלשה של ההגנה ההורית ובקפיצת מדרגה ברמת העצמאות של הפרט.

בהנחה שהגמילה מהנקה היא שלב משמעותי המשפיע על התפתחותו העתידית של הפרט, בדקו החוקרים את השפעתו על חולדות - על הגור ועל צאצאיו, ארבעה דורות קדימה. בעוד גיל הגמילה היה המשתנה הבלתי תלוי, המשתנים התלויים היו: אורך הגוף, BMI, התפתחות גופנית של איברים שונים והתבגרות מינית.

בין הממצאים העיקריים:

- חולדות "מקדימות" (שנגמלו מוקדם) התפתחו מהר יותר מחולדות "מאוחרות" או "רגילות". ה"מקדימות" היו רזות וארוכות יותר מה"מאחרות", שהיו כבדות משקל אבל קצרות יותר באורך גופן.

- חולדות "מקדימות" מתפתחות מהר יותר (הופעת פרווה, פקיחת העיניים ועוד). אצל הנקבות ה"מקדימות" הייחום מוקדם יחסית, ואצל זכרים "מקדימים" האשכים גדלים מוקדם יותר.

- בהשפעה רב דורית (עד 4 דורות), הביאו צאצאי החולדות ה"מקדימות" לעולם יותר גורים בכל המלטה, שהיו כבדים יותר.

פרופסור הוכברג הדגיש: "אף שהמחקר השתמש במודל החולדה, יש לו השלכות משמעותיות ומעניינות גם על ילדים". במחקר קודם בילדים נמצא שילדים נמוכי קומה עברו משלב התינוקות לשלב הילדות בגיל מאוחר יותר מאשר ילדים גבוהי הקומה.

מקור: http://www.biomedcentral.com/1741-7015/11/114

נושאים קשורים:  חדשות,  יונתן קריספל,  הפקולטה לרפואה בטכניון,  הנקה,  גמילה,  פרופסור זאב הוכברג,  המרכז הרפואי "רמב"ם",  מחקרים
תגובות
דר׳ מינה גורביץ
09.05.2013, 17:59

מה אם כך המסקנות לגבי המצב המקביל בבני אדם?
האם יש לעודד הנקה לתקופה קצרה יותר? האם יש לווסת את כמות ההנקה כדי למנוע השמנה תוך הנקה שניתנת ללא הגבלה ביום ובלילה ולפי דרישה כפי שממליצות אחיות טיפות חלב ויועצות הנקה?

טלי
09.05.2013, 22:29

איך המחקר רלוונטי לבני אדם? אנחנו יודעים שלהנקה עשרות יתרונות ושגור האדם בניגוד לולד החוחדה עובר התפתחות מוחית יוצאת דופן בשנים הראשונות לחייו. גם לא צויין לפחות כאן בכמה קוצרה תקופת.ההנקה והאם היא פחות מהמקובל בחולדה באופן כללי.
בנוסך המידע על ילדים הוצא לחלוטין מהקשרו ברור שבקרב הילדים הנמוכים אחוז לא מבוטל של כאלו עם התבגרות מינית מאוחרת ולכן המידע הרלוונטי צריך להיות לגבי מבוגרים נמוכים ולא לגבי מי שלא סיימו את צמיחתם.

ולסיום - נניח שהיה איזשהו קשר בין המחקר הזה לבני אדם אז הרי עדיף להניק הרבה זמן ולעצור מעט את התפוצצות האוכלוסין וגם את התהליך המדאיג של התבגרות מינית בגילאים כה מוקדמים...

ד"ר מהצפון
10.05.2013, 08:31

מנהיגי ספרטה ידעו זאת היטב כבר לפני אלפי שנים. האם המחקר במימון צה"ל ?

ד"ר גרוס
10.11.2013, 19:50

אם כך, מה ההשפעה על התפתחות מינית מוקדמת?
מה לגבי הורמוני המין והאם אפשר קישור למאמר המקורי?

ד"ר מוח
10.11.2013, 20:31

ברצינות ? להתנהגות של חולדות יש השלכות על ילדים ?
מופרך, עצוב ולא מדעי.