חדשות

דיון: ה-DSM5 החדש אושר - אך ממשיך לעורר מחלוקת

כמה מומחים בתחום הפסיכיאטריה והפסיכולוגיה הביעו חששות כבדים לגבי ה-DSM-5, שאישר איגוד הפסיכיאטרים האמריקאי

14.01.2013, 11:11

ה-DSM החדש אושר על ידי איגוד הפסיכיאטרים האמריקאי (American Psychiatric Association – APA), ויפורסם באביב 2013 אולם הדו"ח עורר מחלוקת רבה בקרב אנשי המקצוע כך מדווח Medscape.

ד"ר אלן פרנסס (Allen Frances), פרופסור אמריטוס במחלקה לפסיכיאטריה באוניברסיטת Duke בצפון קרולינה וחבר כוח המשימה שערך את ה-DSM-5, הביע חששות כבדים לגביו. הוא מודאג מכך שפרסומו יגרום לכך שמיליוני אנשים שנחשבים כיום "נורמליים" יאובחנו כבעלי הפרעה נפשית, ויקבלו טיפול שאינם זקוקים לו. “זהו הרגע העצוב ביותר במהלך 45 שנות הקריירה שלי" כתב בבלוג שלו. לדבריו, החשש של חברי כוח המשימה מ"פספוס" אבחנות, יוביל לכך שמיליוני מטופלים יסווגו באופן מוטעה, ויטופלו ללא צורך. הדבר יגרום לפגיעה בטיפול בסובלים מתחלואה פסיכיאטרית קשה, שכן המשאבים אינם מספיקים לטיפול בהם גם במצב כיום.

הפרעה נפשית (אילוסטרציה)

הפרעה נפשית (אילוסטרציה)

ד"ר פרנסס מציין כמה שינויים שהם לדבריו "חסרי היגיון", ומציע לקלינאים להתעלם מהם – הוספת האבחנה של disruptive mood dysregulation, השמטת הפסקה לגבי אבל (bereavement exclusion) בהגדרת דיכאון, יצירת "מדרון חלקלק" באמצעות הכללת ההתמכרויות ההתנהגותיות, הגדרת attention deficit disorderי(ADD) בקרב מבוגרים שתוביל לדעתו לשימוש מוטעה בסטימולנטים, וטשטוש הגבול בין הפרעת חרדה לבין דאגה נורמטיבית.

עם זאת, ד"ר פרנסס שולל את הטענה לגבי אינטרסים כלכליים המעורבים בעריכת ה-DSM-5. “הם קיבלו כמה החלטות שגויות, אך עשו זאת ממניעים טהורים ולא עקב רצון לסייע לחברות התרופות" כתב בבלוג.

ד"ר ג'רלדין דוסון (Geraldine Dawson, PhD), העורכת המדעית הראשית של ארגון Autism Speaks, ציינה באתר הארגון כי לאחר מחשבה מעמיקה היא חשה "אופטימיות זהירה" לגבי ה-DSM-5. היא מייחסת חשיבות לכך שאבחנתם של המאובחנים כסובלים מהפרעה בספקרום האוטיזם לא תשונה כתוצאה משינוי ההגדרות (ואיחוד תסמונת אספרגר ו-autistic disorder תחת הכותרת Autism Spectrum Disorders). לדברי ד"ר דוסון, הארגון Autism Speaks מממן, בשיתוף עם ה-CDC, מחקר שיבחן את הקריטריונים שהוגדרו ב-DSM-5 בהשוואה לאלו הקיימים ב-DSM-4.

ד"ר דין רובינס (Dean Robins, PhD), מנהל התכנית לפסיכולוגיה באוניברסיטת Point Park בפיטסבורג, ממארגניה של עצומה שהופצה על ידי איגוד הפסיכולוגים האמריקאי (וכללה מעל 14,000 חתימות של אנשי מקצוע), הביע אכזבה מכך שמרבית הנושאים שהועלו בעצומה לא זכו להתייחסות. לדבריו הוא מודאג מכך שניסויים בשטח חשפו אמינות נמוכה של מרבית הקריטריונים החשובים לאבחנה, וכתוצאה מכך ה-DSM-5 לא יספק לקלינאים את הביטחון שבשימוש בכלי אמין ובעל תוקף.

לדבריו הכללת האבחנה של disruptive mood dysregulation תוביל ל"פתולוגיזציה" של ילדים נורמליים, והסרת ה-bereavement exclusion תוביל להיעדר אבחנה בין דיכאון קליני לבין אבל תקין. לדבריו הכשל באבחנה בין תהליכים נורמטיביים לבין תופעות שאינן נורמליות עלול לפגום באמינותו של ה-DSM-5.

ערכה: ד"ר ורד פרכטר
מקורhttp://www.medscape.com/viewarticle/775526

נושאים קשורים:  חדשות,  דיכאון,  הספקטרום האוטיסטי,  הפרעות נפשיות,  DSM-5
תגובות
אברהם לוי
15.01.2013, 10:26

אני לא מבין מה הבעיה כאן. מאז הdsm-III כל תכלית של המערכת הוא להשליט סדר בין הרופאים על ידי נתינת קטגוריות של מחלות עם קריטיריונים קבועים שהוחלטו מראש בועדה מרכזי. ה'מחלות' אינם מחלות כמו למשל אנגינה, אלא רק קבוצות של תסמינים - באנגלית 'operationalised diagnosis'. האמת היא שלכל אחד יש לו את בעיות נפשו המיוחדת.