חדשות

Lancet: נשים מעשנות מאבדות עשר שנים מחייהן

עוד עולה מהמחקר רחב ההיקף כי הפסקת העישון לפני גיל 40 מונעת מעל 90% מהסיכונים המוגברים למות בטרם עת כתוצאה מנזקי העישון

כתב העת Lancet פרסם בסוף השבוע את מה שהגדיר כ"מחקר הגדול ביותר שנעשה אי פעם" בקרב נשים מעשנות. המחקר התבסס על מעקב של 12 שנה אחר 1.3 מיליון נשים בנות 65-50 בבריטניה, מבוטחות NHS. מהמחקר עולה כי הן מאבדות לפחות עשר שנות חיים בממוצע כתוצאה מעישון. עם זאת, הפסקת העישון לפני גיל 40 מונעת מעל 90% מהסיכון המוגבר למוות ממחלות שונות הנגרמות עקב המשך העישון.
את המחקר ערך צוות מאוניברסיטת אוקספורד לרגל יום ההולדת ה-100 של הפרופסור לרפואה סר ריצ'רד דול, שהיה מהראשונים בעולם שזיהה את הקשר בין סרטן ריאות לעישון. פרופסור דול מת בגיל 92 לפני שבע שנים. רבים מהחוקרים השותפים לכתיבת המאמר ב-Lancet עבדו עמו.

אישה מעשנת (אילוסטרציה)

אישה מעשנת (אילוסטרציה)

המעקב אחר המעשנות החל כאשר הן נתבקשו למלא שאלון על מצבן הבריאותי והרגלי החיים והעישון שלהן. החוקרים חזרו ובדקו אותן לאחר 3, 8 ו-12 שנה. בעת מילוי השאלונים שיעור המעשנות בקבוצת המחקר היה 20%, שיעור הנשים שהפסיקו לעשן היה 28%. ו-52% מהנשים לא עישנו מעולם. כבר 3 שנים לאחר מילוי השאלונים, התברר שעבור אלו שהמשיכו לעשן הסיכוי למות בטרם עת היה גדול פי שלושה לעומת הלא-מעשנות.

להלן כמה ממצאים נוספים שעלו מהמחקר:
*הסיכונים הטמונים בעישון עבור נשים גדולים יותר מכפי שנטען במחקרים קודמים, אך גם בהפסקת העישון יש תרומה גדולה מכפי שחשבו לפני כן.
*ניתן לייחס שני שלישים ממקרי המוות בקרב מעשנות בשנות ה-50, ה-60 וה-70 של החיים, לצריכת סיגריות מתמשכת. נמצאו הבדלים ברורים בין מעשנות ללא מעשנות בכל הנוגע למחלות שניתן לקשר באופן מובהק לעישון, כמו סרטן ריאות, מחלות כרוניות של הריאות, מחלות לב ושבץ מוחי.
*בקרב נשים שהפסיקו לעשן סביב גיל 30 נמנע 97% מהסיכון המוגבר למוות בטרם עת הנגרם מצריכת סיגריות. בקרב נשים שהפסיקו לעשן סביב גיל 40 נמנעו 90% מהסיכונים המוגברים.
*הסיכונים גדלים באופן חד ביחס לכמות הסיגריות הנצרכת. שיעור התמותה של מעשנות "קלות" הצורכות בין 1 ל-9 סיגריות ביום כפול מזה של לא מעשנות. המעשנות מתו עשור מוקדם יותר מלא מעשנות.

למעלה מ-5 מיליון בני אדם מתים מדי שנה ממחלות שהעישון הוא בין הגורמים המרכזיים להופעתן. עשן הסיגריות מכיל כ-4,000 חומרים כימיים מזיקים לגוף. לגבי 80 מהם ידוע בבירור שהם גורמים לסרטן.
במדינות המפותחות במערב כמו ארה"ב ובריטניה יותר נשים החלו לעשן בתחילת שנות ה-40 של המאה ה-20 ובהיקפים גדולים אף יותר בשנות ה-50 וה-60 שלה. מאגר הנתונים לגבי נשים שהחלו לעשן בשנים אלו אפשר לחוקרים להסיק את מלוא המסקנות בדבר השפעות עישון כה מתמשך על בריאותן של נשים אלו וכן לבחון את ההשפעות של הפסקת העישון על תמותה בטרם עת.

לדיווח המלא על המחקר

נושאים קשורים:  חדשות,  שבץ מוחי,  סרטן ריאות,  נזקי עישון
תגובות